x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tarifele de terminare în reţelele fixe şi mobile scad de la 1 aprilie 2014

Tarifele de terminare în reţelele fixe şi mobile scad de la 1 aprilie 2014

de Agerpres    |    30 Mar 2014   •   12:53
Tarifele de terminare în reţelele fixe şi mobile scad de la 1 aprilie 2014
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images

Tarifele maxime pe care operatorii telecom din România le pot fixa între ei pentru stabilirea preţului final al apelurilor la puncte fixe, dar şi mobile, scad începând cu 1 aprilie 2014, la 0,14 eurocenţi/minut, respectiv la 0,96 eurocenţi/minut.

Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), reducerea tarifelor de terminare în ambele tipuri de reţele a fost agreată de Comisia Europeană (CE), astfel încât, din prima zi a lunii aprilie a.c., pentru terminarea apelurilor la puncte fixe, în România se va plăti 0,14 eurocenţi/minut (de la 0,67 eurocenţi/minut, în prezent), iar pentru terminarea la puncte mobile preţul scade de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenţi/minut.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România identificaţi cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile: 46 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile.

Potrivit ANCOM, la fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate în funcţie de tehnologia utilizată (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, reţele naţionale sau internaţionale).

Cu această ocazie, ANCOM a stabilit şi noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toţi furnizorii de reţele de comunicaţii, respectiv pentru serviciile de tranzit naţional al apelurilor, serviciile de linii închiriate segmente terminale şi serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

În a doua jumătate a anului 2013, arbitrul telecom a notificat CE, Grupul Reglementatorilor Europeni pentru Comunicaţii Electronice (BEREC) şi autorităţile naţionale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene cu privire la aplicarea noilor plafoane tarifare.

Acordul primit din partea Comisiei, pe baza Directivei-Cadru încheie consultarea la nivel european şi permite ANCOM adoptarea setului de măsuri propuse.

Tariful de terminare se facturează exclusiv în cazul apelurilor în afara reţelei şi reprezintă preţul pe care reţeaua apelată îl solicită pentru acceptarea apelului.

Recent, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu, a declarat că scăderea tarifelor de interconectare între operatorii de telefonie din România va permite intrarea pe piaţa de profil din România a noi jucători.

"Scăderea de trei ori a tarifelor de interconectare pe care şi-i le plătesc operatorii între ei, practic scad barierele de intrare pe piaţă a unui operator virtual. Viitorul în domeniul telecom aş vrea să fie global. Aş vrea să plătesc tarife identice indiferent de ţara în care călătoresc", a spus Marinescu.

×