x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tarifele la ROAMING scad de la 1 iulie. Ce spune Elena Băsescu despre "facturile-surpriză" din România

Tarifele la ROAMING scad de la 1 iulie. Ce spune Elena Băsescu despre "facturile-surpriză" din România

10 Mai 2012   •   13:06
Tarifele la ROAMING scad de la 1 iulie. Ce spune Elena Băsescu despre "facturile-surpriză" din România

Parlamentul European a adoptat astazi un raport privind reducerea tarifelor la roaming in spatiul comunitar, incepand cu 1 iulie. Eurodeputatul PDL Elena Basescu a salutat aceasta decizie, precizand ca in acest fel va putea evita "facturile-surpriza" la intoarcerea in Romania din Belgia si Franta, acolo unde isi desfasoara activitatea Legislativul UE.

"Salut noile reglementari privind roamingul, deoarece ele vor aduce beneficii concrete pentru milioane de consumatori", a declarat Elena Basescu, intr-una din cele cinci interventii pe care le-a avut in plenul PE.

"Operatorii de telefonie mobila au tendinta sa aplice tarifele maxime reglementate. In Romania, preturile practicate sunt prea mari pentru puterea de cumparare a cetatenilor, iar noi traim intr-o epoca a mobilitatii. Accesul la informatii si comunicare este o necesitate, nu un lux. Anul trecut numarul de convorbiri efectuate de romani in roaming a scazut cu 12%", a afirmat Elena Basescu.

"Noi, in calitate de eurodeputati, petrecem cea mai mare parte a timpului in Belgia sau Franta, dar avem numere de telefon din tara de origine. Deci este o problema care ne priveste pe toti, motiv pentru care o data in plus sprijin reglementarile privind transferul de date', a declarat eurodeputatul roman, adaugand ca, 'astfel, voi evita si eu facturile-surpriza la intoarcerea acasa".

Elena Basescu a mai spus ca trebuie depuse mai multe eforturi pentru a limita efectele nedorite ale "roaming-ului involuntar".

De la 1 iulie, cetatenii europeni vor plati cel mult 29 de centi pe minut la efectuarea unui apel, 8 centi pe minut la primirea unui apel, 9 centi pentru expedierea unui mesaj scris si 70 de centi pe MB pentru a descarca date sau pentru a naviga pe internet in timp ce calatoresc in strainatate. Toate preturile sunt fara TVA.

Tot de la 1 iulie, consumatorii vor primi informatii despre tarifele de roaming atunci cand calatoresc in tari din afara UE, care le vor permite sa evite mai usor 'socul facturii' atunci cand isi utilizeaza dispozitivele inteligente in strainatate.

Noile reglementari vor prevedea extinderea sistemului de alerta existent in prezent in interiorul UE. Persoanele care calatoresc in afara UE vor primi un avertisment sub forma unui mesaj scris, a unui e-mail sau a unei ferestre pop‑up atunci cand descarcarea de date se apropie de limita de 50 de euro sau de nivelul prestabilit. Consumatorii vor trebui sa confirme ca sunt de acord sa depaseasca acest nivel inainte de a putea sa continue utilizarea serviciilor de date in roaming.

UE estimeaza ca noile reglementari se vor traduce prin economii de peste 1.000 de euro anual pentru un om de afaceri care calatoreste des in interiorul Uniunii. Pentru o familie care isi petrece o vacanta intr-o alta tara UE economia este de cel putin 200 de euro anual.

In general, noile reglementari europene privind serviciul de roaming in UE au adus la o reducere a costurilor de 75% in comparatie cu preturile din 2007. Potrivit estimarilor, anual acesta serviciile de roaming ii vor costa pe europeni circa 5 miliarde de euro, fata de 15 miliarde in 2007.

Pana in 2014 se vor produce noi reduceri ale costurilor serviciilor de roaming.


×