x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tatarii din Romania au sarbatorit intrarea in Noul An

Tatarii din Romania au sarbatorit intrarea in Noul An

21 Mar 2005   •   00:00

Tatarii din Romania au sarbatorit ieri Naurezul ("nev" - nou, "ruz" - an), prima zi a anului, potrivit vechiului calendar lunar pe care-l tin musulmanii.



  • de CARMEN PLESA
  • TRADITIE. In pomul de Naurez sunt agatate flori, fructe si batiste frumos brodate
    Sarbatoarea, cu o vechime de peste 3.000 de ani, isi are originile in Asia Centrala si coincide cu echinoctiul de primavara - inceputul noului an astrologic si zodiacal.

    In mod traditional, ieri dimineata baietii au impodobit un pom cu flori de primavara - zambile, branduse, dar si fructe - , si au plecat la colindat din casa in casa, pentru a ura noroc in noul an si spor la muncile agricole care vor incepe. Se opresc mai ales la casele unde sunt tinere proaspat casatorite. Acestea vor agata in pom cate o batista, un batic din zestrea pe care au brodat-o cu propria mana. Batistele aflate in pom sunt o adevarata reclama pentru proaspata nora, a carei maiestrie in ale cusutului va fi admirata din casa in casa.

    URARI. "Casa dumneavoastra sa se transforme in paradis, in aceasta zi minunata", spun baietii care primesc pentru urarile pe care le fac oua, dulciuri, fructe, bani.

    "Iar femeile care nu ne dau oua sa plesneasca precum ouale" e amenintarea cetei de baieti, pentru cei care ar indrazni sa nu le deschida poarta.

    Dupa ce au terminat de colindat, tinerii isi impart cadourile primite si baticurile pe care tinerele femei le-au agatat in pom.

    De Naurez, tataroaicele fac "ulkum", niste gogosi din lapte, oua, zahar, faina, care se prajesc in mult ulei. Gogosile fac aburi si miros pentru sufletul mortilor, care se bucura si ei de sarbatoare.
    ×
    Subiecte în articol: observator