x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taxă haiducească la Spitalul Judeţean

Taxă haiducească la Spitalul Judeţean

de Vasile Arcanu    |    31 Oct 2008   •   00:00
Taxă haiducească la Spitalul Judeţean

Din cauza sărăciei, mulţi români au ajuns să-şi oficializeze relaţia pentru a intra în posesia celor 200 de euro acordaţi de stat la primul mariaj. Pornind de la această facilitate, Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Giurgiu a decis să pună monopol şi o taxă cât mai mare pe eliberarea certificatului prenupţial. Idee susţinută bineînţeles de primăria condusă de liberalul Lucian Iliescu.

O inginerie simplă, aprobată imediat, din care a ieşit o afacere cum nu se poate de înfloritoare. Experienţa celor câteva luni de când aceasta este în vigoare poate fi demonstrată practic, negru pe alb, de evidenţa contabilă a Spitalului Judeţean! Giurgiuvenii au ajuns să-şi ducă aleasa inimii în faţa ofiţerului stării civile prin alte locuri din ţară de când Spitalul Judeţean Giurgiu a fost “acreditat” să elibereze certificatul prenupţial, contra sumei de 300 de lei, în contextul în care nicăieri în ţară nu se achită atât. De altfel, municipiul Giurgiu a fost de-a lungul anilor renumit pentru taxele impuse de către primărie, multe dintre acestea atrăgând arbitrajul Uniunii Europene.

MEDICUL DE FAMILIE, ELIMINAT DIN CIRCUIT
Banalul certificat prenupţial conţine testul HIV, testul pentru depistarea bolilor venerice, în speţă a sifilisului (reacţia VDRL), şi o radiografie pulmonară. Cu o simplă trimitere de la medicul de familie, soţii s-ar fi putut prezenta la oricare centru medical din Giurgiu pentru a face testul HIV, reacţia VDRL şi acea radiografie pulmonară. În funcţie de rezultatul acestor analize, medicul de familie putea emite un document prin care hotăra dacă cei doi sunt sau nu apţi pentru a se căsători. Oricum am vrea, costul acestor certificate prenupţiale nu depăşea suma de 100 de lei. Asta până la instaurarea monopolului de către Spitalul Judeţean. Astfel că nimeni de pe raza judeţului Giurgiu nu se poate căsători decât cu certificat eliberat de onor spitalul de care am amintit. Din cei 200 de euro, însurăţeii nu rămân cu mare lucru. Pentru că 300 de lei costă prenupţialul, circa 100-150 de lei diferite taxe (de oficire a căsătoriei, de fotografiat etc.), 200 de lei la biserică, pentru cununia religioasă. În total, 650 de lei, adică 175 de euro!

Orice încercare de dialog cu directorul Spitalului Judeţean, dr. Mihai Petre, este absolut zadarnică. De fapt, în cei trei ani de când conduce acest aşezământ, directorul Petre nu a organizat nici o întâlnire cu mass-media. Spitalul arată jalnic, gândacii fac casă bună cu pacienţii, ca să nu mai vorbim de dotarea precară. Cu o mică excepţie, a celor două pancarte de la intrare, una pentru cei cu vedere normală, iar cealaltă pentru miopi. Dacă nu ar fi fost aceste “indicatoare” chiar că nimeni n-ar fi observat că acolo este un spital. Pe deasupra şi cu pretenţii de spital judeţean. Şi de urgenţă.

×
Subiecte în articol: observator judeţean