x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taxe mai mari cu 20%

Taxe mai mari cu 20%

de Monica Andrei Capatos    |    26 Noi 2009   •   00:00

Bucureştenii vor plăţi taxe şi impozite mai mari cu 20% dacă consilierii generali vor vota proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi. Sumele au fost stabilite deja printr-o hotărâre  aprobată de Guvern.

Valoarea de impozitare pentru clădirile făcute din materiale rezistente şi racordate la utilităţi va fi majorată începând cu anul viitor de la 669 lei pe metru pătrat la 806 lei. Pentru cele care nu au canalizare, reţea electrică sau termică, taxele cresc de la 397 lei pe me­tru pătrat la 478 lei. Valoarea de impozitare a fie­cărui metru pătrat de construcţie din lemn, pia­tră naturală sau chirpici creşte de la 182 la 219 lei în cazul celor cu utilităţi şi de la 114 la 137 în ca­zul celor fără utilităţi. Cuantumul taxelor pentru terenurile intravilane cu destinaţia de spaţiu de construcţie se măreşte, spre exemplu, de la 7.404 lei anual pentru un hectar la 8.921 lei, în con­di­ţii­le în care localitatea în care se află este, conform clasificării oficiale, una de rang 0, iar zona în care terenul este amplasat este "A". Pentru mijloacele de transport, dările către stat vor creş­te în funcţie de capacitatea cilintrică a motorului. Pentru cele cu o cilindree de maximum 1.600 de centimetri cubi, românii vor plăti câte opt lei pentru fiecare 200 de centimetri pătraţi ai propulsorului maşinii lor. Pentru cele cu motoare între 1.601 şi 2.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi vor fi taxaţi cu 18 lei. Între 2.001 şi 2.600 de centimetri cubi, unitatea de calcul va fi de 36 lei, iar pentru intervalul de la 2.601 la 3.000 de centimetri cubi, fiecare 200 de centimetri cubi va fi taxat cu 72 lei anual. Aceeaşi hotărâre de guvern stabileşte şi cuantumul taxelor percepute de administraţiile locale pentru diverse servicii, precum eliberarea unor autorizaţii sau certificate. Astfel, dacă până acum un certificat de urbanism pentru un teren cu suprafaţa de până la 150 de metri pătraţi se eli­bera contra unei sume de 3-4 lei, aceasta va fi din 2010 cuprinsă între 4 şi 5 lei. Taxa pentru afişaj în scop de reclamă şi publicitate va urca de la 23 lei/mp la 28 lei/mp, în cazul unui afişaj situat în locul în care persoana derulează o activitate economică, şi de la 17 lei la 20 lei pentru oricare alte panouri. Pentru eliberarea sau preschimbarea cărţilor de identitate şi a buletinelor de identitate pentru cetăţenii români, eliberarea carne­te­lor de identitate sau prelungirea valabilităţii legitimaţiilor provizorii pentru cetăţenii străini şi persoanele fără cetăţenie, taxa va urca de la 1 leu la 4 lei. Pentru obţinerea permisului de conducere va fi plătită o taxă unică de 5 lei.

CONTROVERSE
Un alt subiect discutat astăzi de consilierii ge­nerali va fi legat de modernizarea parcurilor He­răstrău şi Ghencea. Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement a depus trei cereri de fi­nan­ţare, pentru a accesa fonduri nerambur­sa­bi­le, în valoare de două milioane de euro pentru pro­iectele "Sistem de administrare electronic", "Amenajare Parc Ghencea" şi "Extindere şi reabilitare Parc He­răs­trău". Lăudabilă ar fi iniţiativa dacă zonele verzi mai sus amintite ar fi fost mai întâi eliberate de construcţiile ilegale şi apoi reamenajate. Cel pu­ţin acesta ar fi fost cursul logic al evenimentelor.

×