x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taxele pentru locurile de parcare, rediscutate

Taxele pentru locurile de parcare, rediscutate

de Monica Andrei Capatos    |    06 Ian 2010   •   00:00
Taxele pentru locurile de parcare, rediscutate
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Taxele pentru locurile de parcare din Capitală au crescut de trei ori faţă de anul trecut, bucureştenii fiind revoltaţi de această măsură administrativă, mai ales că aceste majorări au venit într-o situaţie de criză financiară. Primăriile de sector au propus aceste creşteri, iar consilierii generali au votat. Pentru a repara gafa, în prima şedinţă a Consiliului General se va propune revenirea la vechile valori.



Bucureştenii au avut o surpriză neplăcută în momentul în care s-au dus să-şi plătească dările către stat. Ştiau că acestea au fost mărite, dar în nici un caz nu se aşteptau la sume atât de mari. Cea mai mare problemă a fost a locurilor de parcare. Preţul a sărit în aer.

De trei ori mai mult decât în 2009. În urma reclamaţiilor primite, conducerea Primăriei Capitalei a reanalizat Hotărârea nr. 405 din 16.12.2009 privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale pentru 2010, capitolul referitor la taxele pentru parcările de reşedinţă. Cei de la municipalitate susţin faptul că taxele au fost majorate la propunerea primăriilor de sector.

Însă, Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 dezminte acest lucru, susţinând că nu a cerut sub nici o formă majorarea taxelor. Drept urmare, în prima şedinţă a Consiliului General, se va propune revenirea la vechea valoare a taxelor pentru parcările de reşedinţă.

De altfel, potrivit Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, proiectul de hotărâre a fost supus dezbaterii publice 30 de zile, timp în care nu a fost primită nici o sesizare.

Cei care s-au grăbit să-şi plătească locul de parcare au scos din buzunar sume diferite în funcţie de zona în care locuiesc. Astfel, pentru un loc într-o parcare de reşedinţă, situată în zona A, proprietarul unei maşini a achitat 164,25 de lei pe an faţă de 76,65 de lei cât era până la 1 ianuarie 2010. Pentru închirierea unui loc de parcare într-o zonă centrală, zona B, taxa anuală este de 146 de lei faţă de 58,40 de lei.

În zona C, preţul s-a majorat de la 47,45 de lei la 127,75 de lei, iar la periferie, în zona D, a crescut de la 36,5 lei la 109,5 lei. Dacă aleşii locali vor repara greşeala făcută, persoanele care au plătit deja aceste dări îşi vor primi banii înapoi. Primăriile de sector pot face rost de bani de la firmele care ridică maşini parcate ilegal. Nici o societate ce se ocupă cu astfel de activităţi, cu excepţia firmei de la Sectorul 1, nu contribuie cu nici un leu la bugetele locale.

×
Subiecte în articol: observator