x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taximetriştii ies în stradă să ceară tarife MAI MARI. Află cum te poţi feri de aparatele de taxare falsificate

Taximetriştii ies în stradă să ceară tarife MAI MARI. Află cum te poţi feri de aparatele de taxare falsificate

de Diana Scarlat    |    10 Apr 2012   •   10:11
Taximetriştii ies în stradă să ceară tarife MAI MARI. Află cum te poţi feri de aparatele de taxare falsificate

Urmatoarea perioada va aduce falimente si multi someri in randul taximetristilor, daca autoritatile nu vor stabili tarife mai mari, anunta taximetristii, care se pregatesc sa organizeze marsuri de protest si mitinguri in capitala, dupa Paste.

Taximetristii le cer organelor abilitate sa-si faca datoria si sa aplice legea, spunand ca a fost foarte buna Legea Taximetriei 38/2003, dar nu a fost niciodata aplicata. Noile tarife ale taxiurilor ar trebui sa fie stabilite de Consiliile Locale in 30 de zile de la promulgarea noii legi a taximetriei, adica pana la sfarsitul lunii mai, daca legea se va promulga pana la sfarsitul lunii aprilie.

"Consiliul local trebuie sa hotarasca tariful, asa cum hotaraste si pentru regiile de transport, cu toate ca regiile sunt subventionate. Noi nu solicitam subventii, ci tarife care sa protejeze atat clientul, cat si pe noi. Este o formula de calcul pe site-ul Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), iar in functie de aceasta formula trebuie stabilit tariful astfel incat sa releve costurile reale ale unui transportator', explica Vasile Stefanescu, presedintele Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR).

La problemele legate de mentinerea tarifului de 1,4 lei/km se adauga o alta problema care baga firmele de taximetrie in faliment si contribuie la cresterea somajului: invazia ilegala a taximetrelor din alte localitati, pe care nimeni nu-i opreste sa-si desfasoare activitatea in orasele mari, desi Legea taximetriei 38/2003 prevede foarte clar faptul ca cei care transporta clienti in alte localitati sunt obligati sa se intoarca imediat dupa efectuarea cursei in localitatea de provenienta. "Primarii comunelor limitrofe au dat autorizatii cu sacosa, pe interese sau nu stim pe ce, astfel incat s-a ajuns ca toti taximetristii din Ilfov sa lucreze in Bucuresti. Avem in jur de 3.000-4.000 de taxiuri in acest moment in plus, fata de cele 9.500 autorizate, pentru ca autoritatile abilitate nu-si fac datoria.

Legea spune foarte clar ca pot fi patru taximetristi la mia de locuitori a localitatii de autorizare, nicidecum a judetului de autorizare. Numai comuna Clinceni, cu o populatie de 5.000 de locuitori, care trebuia sa aiba 20 de autorizatii, a eliberat 250. Comuna Ganeasa, care e la 50 de kilometri de Bucuresti, a dat 60 de autorizatii, cernica a dat peste 100 de autorizatii. Tarifele lor sunt cu mult sub preturile noastre, dar omul nu se uita pe bon la sfarsit, sa vada ca a mers sase kilometri cu un leu pe kilometru si ar trebui sa plateasca sase lei, plus pretul de pornire, dar da, de fapt, de doua-trei ori mai mult, pentru ca sunt "aparatele-maimuta' pe care le pun pe masini', mai spune presedintele COTAR.

Taximetristii ii avertizeaza pe locuitorii Capitalei si ai oraselor mari in legatura cu pericolele la care se pot expune daca se urca intr-o masina din alta localitate, care, de multe ori, poate afisa un pret foarte convenabil, dar poate avea un aparat care inregistreaza cu mult in plus fata de valoarea reala.

Atat taximetristii, cat si transportatorii rutieri de persoane mai au dpua probleme legate de nerespectarea legislatiei: inexistenta unui regulament pentru "rent a car', "activitate care nu este impozitata, reglementata, autorizata si licentiata', spune presedintele COTAR, si faptul ca a fost scos recent, din legea transporturilor, un articol care prevedea sanctiuni pentru cei care practicau transporturi de persoane de opt plus unu fara a autorizatie. Aceste probleme ii vor aduce pe transportatori alaturi de taximetristi la mitingurile programate pentru 23-24 aprilie in Capitala.

×
Subiecte în articol: observator