x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Taximetristul suspectat de rapirea Larisei s-a sinucis

Taximetristul suspectat de rapirea Larisei s-a sinucis

de Gabi Golea    |    09 Noi 2005   •   00:00
Taximetristul suspectat de rapirea Larisei s-a  sinucis

Cornel Rusu, un tanar de 28 de ani, a fost unul dintre suspectii Politiei in cazul fetitei disparute din Iasi, Larisa Chelaru. Singurul caruia IJP Iasi i-a divulgat identitatea, si asta dupa ce el iesise deja din cercul celor banuiti. Duminica dimineata, tanarul a fost gasit spanzurat de un nuc, in incinta Spitalului Socola, unde era internat.

Un tanar de 28 de ani s-a spanzurat de nucul din curtea unui spital de psihiatrie. De o saptamana, numele, prenumele si fotografia lui fusesera asociate cu rapirea Larisei Chelaru, o fetita de 8 ani. Parintii lui Cornel Rusu ii considera vinovati de moartea copilului lor pe cei care i-au adus, in mod public, acuzatii grave si gratuite.

Cornel Rusu a fost una dintre pistele pe care a mers Politia din Iasi in cazul fetitei disparute din Lunca Cetatuii. Numele lui a fost insa singurul pe care purtatorul de cuvant al IJP Iasi l-a confirmat presei, chiar si dupa ce taximetristul iesise de pe lista suspectilor. Marturisim ca aceasta "transparenta totala" in relatia cu presa ne-a uimit in ziua in care am primit informatia. Am decis insa sa-i respectam acelui om dreptul la imagine si sa nu-i divulgam decat prenumele, considerand ca, in gestiunea cazului, dezvaluirea unei piste a Politiei nu-i ajuta pe oamenii legii si poate pune chiar in pericol viata copilului disparut, daca pista respectiva se dovedea a fi reala...

PRIMELE INFORMATII. Zvonurile ca Politia cauta un taximetrist care s-ar fi laudat unui coleg ca a rapit-o si violat-o pe Larisa au inceput sa circule in Iasi inca de miercuri, 26 octombrie. Intre ziaristi, dar si pe statiile de taximetrie din oras, la buletinul de seara al unui post de televiziune, zvonul a devenit stire nationala...

A doua zi, pe 27 octombrie, purtatorul de cuvant al IJP Iasi a confirmat oficial ca Politia are un suspect. A confirmat si numele, si prenumele acestuia, pe care ziaristii le obtinusera din "alte surse". Banuitul se afla deja internat in Spitalul de Psihiatrie Socola, de pe data de 21 octombrie (n.r. - Larisa Chelaru disparuse de acasa pe 18 octombrie...). Suferise o cadere psihica - "reactie tulbure la stres" spune diagnosticul din registrele medicale - si urma tratament medical.

Politia nu l-a anchetat niciodata pe Cornel Rusu. Cel putin asa sustine dr. Nicoleta Cartas, medicul care s-a ocupat de acest pacient la Socola. "Exista anumite proceduri care trebuie respectate, ne-a declarat dr. Cartas. Trebuie facuta o adresa oficiala din partea Politiei catre conducerea spitalului, care e inmanata, in prezenta consilierului juridic al spitalului, medicului care se ocupa de pacientul respectiv. Numai el isi poate da acordul si-si poate asuma raspunderea pentru un interogatoriu. Or, in acest caz, nu am primit nici un fel de adresa"...

IESIT DIN VIZOR. Politia sustine ca Rusu a iesit din cercul suspectilor cu urmatoarele argumente: in ziua disparitei Larisei avusese curse cu taxiul in alte zone, indepartate de Lunca Cetatuii, a fost verificat anturajul tanarului, obtinandu-se informatii care au infirmat ipoteza ca el ar putea fi rapitorul cautat. Taximetristul nu mai era suspect, insa presa locala avea inca tunurile pe el. "

El a refuzat sa poarte o discutie cu ziaristii care au vrut sa-i ia declaratii in Spitalul Socola, stiind ce fel de informatii i se solicita. Iar pacientii discutau intre ei despre fetita rapita, pentru ca au acces si la ziare, si la buletinele de stiri de la televizor", ne-a declarat dr. Virginia Marinescu, purtatoarea de cuvant a spitalului. L-a influentat cumva suspiciunea care plana asupra lui, public, ca ar fi rapitor de copii? "In mod logic, se poate sa fi avut o influenta, asupra dumneavoastra nu ar fi avut?", intreaba retoric dr. Marinescu.

LATUL DE SARMA. Duminica seara, pe 5 noiembrie, Cornel Rusu a fost gasit spanzurat de un nuc din livada din spatele spitalului. O asistenta a auzit, pe la ora 20:00, latratul cainilor aciuati in curtea spitalului si, vrand sa vada ce se intampla, s-a dus intr-acolo si a gasit corpul neinsufletit al pacientului, care se spanzurase cu o sarma de o creanga. Gestul tanarului i-a surprins pe medicii de la Socola. "Pacientul avea o evolutie foarte buna. Nu avea idei legate de sinucidere, ba, mai mult, vorbea despre viitor, despre construirea unei case. Duminica dupa-amiaza chiar a jucat tenis de masa cu un alt pacient", a spus dr. Virginia Marinescu, care a adaugat ca la originea gestului pare sa fi fost o stare impulsiva. Tragedia a avut loc dupa ce duminica tanarul primise o vizita chiar in locul in care se afla internat, la Pavilionul II Barbati.

Corpul lui nu prezenta alte semne de violenta decat cele specifice spanzurarii si nu a fost gasit nici un bilet prin care sa se justifice gestul. "Medicul care s-a ocupat de acest pacient nu a evidentiat semne ale unei depresii. Dimpotriva, mergea bine dupa tratament. Nu a lasat nici un mesaj si cu siguranta a stat de vorba si cu preotul, asa cum isi dorea, pentru ca la noi se fac periodic slujbe la biserica. El a negat permanent ca ar avea legatura cu cazul Larisa si nu parea obsedat de aceasta problema. Cu toate acestea, cazul a avut o intorsatura surprinzatoare...", a mai spus dr. Virginia Marinescu.

CORNEL RUSU. Colegii spun despre el ca era un tanar retras

BAIAT CUMINTE. Ieri, corpul neinsufletit al tanarului a fost adus acasa de parinti, in comuna ieseana Plugari, si va fi inmormantat azi, la orele pranzului. Familia decedatului ii acuza de hartuire pe ziaristii care au publicat numele lui Cornel Rusu printre suspectii din "cazul Larisa".

Satenii tin minte ca sinucigasul era baiat sensibil, cuminte, ca strangea bani sa-si construiasca o casa, ca nu mai avea prietena de cand aceasta plecase in strainatate. Cornel locuia cu chirie la un batran din Iasi, in curtea caruia isi parca masina. Pentru a face taximetrie, Cornel se pare ca a cumparat in leasing o masina de la un patron care, odata intors in tara, i-ar fi confiscat-o.

Politistii au abandonat pista conform careia Cornel Rusu ar fi fost rapitorul Larisei, iar surse din interiorul IGP ne-au precizat ca sinuciderea tanarului nu are nici o legatura cu acest caz...

NEINTEROGAT
"Politia nu a venit in contact cu pacientul meu decat dupa ce acesta murise deja. Nu a fost anchetat pe perioada cat a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Socola"
dr. Nicoleta Cartas
medicul care l-a avut ca pacient pe Cornel Rusu

LARISA E CAUTATA CU CAINI
Larisa Georgiana Chelaru, fetita disparuta acum trei saptamani din Lunca Cetatuii, este cautata de politistii din Iasi cu caini special antrenati pentru gasirea cadavrelor. Aceasta varianta sumbra a fost luata in calcul de politisti dupa ce toate celelalte piste s-au epuizat. Politistii din Iasi au cerut ajutorul colegilor din alte judete si au primit patru caini de la Centrul Chinologic Sibiu, cu care s-a cautat cadavrul fetitei pe o raza de 5 km in jurul localitatii Lunca Cetatuii. "Pe de alta parte, investigatiile continua. Avem in continuare piste de cautare, suspecti si verificam totul. Noi speram sa rezolvam pana la urma cazul si sa avem un final pozitiv", ne-a spus inspector Madalin Taranu, purtatorul de cuvant al IJP Iasi. El nu motiveaza luarea deciziei de cautare a presupusului cadavru al fetitei, dar precizeaza faptul ca era necesara o asemenea decizie. "Nu stiu de unde a venit aceasta hotarare, cert este ca era una din variantele de rezolvare a situatiei. Trebuia eliminata si aceasta varianta si in acelasi timp sa mergem inainte si sa fim optimisti", a completat Taranu.

L-ati vazut? - Stoica Marius, cautat


Baietelul din imagine ar avea astazi 20 ani. A disparut din Botosani la data de 11 mai 1989, cand abia implinise 4 ani, de la locul de joaca din apropierea casei in care locuia. E nascut in Ploiesti.
Nu se cunosc alte semnalmente, decat ca semn particular ca baietelul schiopata. Cei care isi aduc aminte ca au vazut candva acest copil, cei care-l recunosc sau care pot oferi informatii despre el sunt rugati sa sune la 112 sau la redactia Jurnalului National.

Dovada - Gasit dupa opt ani


Testele AND au confirmat ieri ca baiatul de 15 ani gasit de Jurnalul National dupa opt ani de la disparitie este fiul lui Neculai Manalau, barbatul care sustinea saptamana trecuta ca ii este parinte. Culita, Andrei Manalau (foto) pe numele lui adevarat, a disparut la varsta de 7 ani de acasa, din satul vasluian Puscasi, si a ajuns in conditii neelucidate in Bucuresti, unde a fost primit in Centrul de Plasament Ciresarii II. Aici a stat pana cand Jurnalul National, in urma campaniei de presa despre copiii disparuti, i-a gasit parintii.

VINOVATI. Mama lui Culita vrea sa afle cine este vinovatul pentru cei opt ani pe care fiul lor i-a petrecut departe de parinti, intr-un centru de plasament. Insa tatal zice ca nu vrea sa dea in judecata pe nimeni. "Eu sunt multumit chiar si asa, decat sa nu-l fi gasit niciodata. Nu vreau sa ma pricopsesc cu nici un ban de pe urma asta. Il asteptam cat mai repede acasa", ne-a spus tatal baiatului. Intreaga poveste a lui Culita o gasiti pe site-ul copiidisparuti.jurnalul.ro. (Alex Nedea)
×
Subiecte în articol: găsit observator iasi cornel rusu