x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tehnici speciale de intimidare a protestatarilor

Tehnici speciale de intimidare a protestatarilor

17 Ian 2012   •   21:00

Aseara, pentru prima data jandarmii au imprejmuit de jur imprejur protestatarii si s-au raspandit, in grupuri compacte de 4-5, printre oamenii care manifesta pasnic. Pe la orele 9, pe partea cu Teatrul National, un grup din acesta intra brusc in masa de protestatari si ii ridica pe cativa dintre ei.

Noi, restul din jur, luam jandarmii la intrebari: cu ce drept, unde ii duceti, de ce nu ii verificati aici daca e doar o verificare, vrem sa ne asi­guram ca nu e un abuz si nu vor fi violentati. 'Haideti cu noi ca sa va convingeti ca e o procedura normala', ne indeamna unul din jan­darmi. Ii urmam pana in fata unei dube amplasate in spatele hotelului Intercontinental.

Acolo, un jandarm ma apostrofeaza: 'Domnisoara, aveti buletin?'. 'Da, dar eu nu prezint interes ope­rativ, asa mi-a spus colegul dvs.' 'A, bine', m-a crezut pe cuvant, daca citea textul de mai sus, precis nu scapam fara sa ii arat buletinul. Dupa verificarea actelor, doi dintre tinerii 'suspecti' sunt urcati in duba – pentru ce?
'Nu li se va intampla nimic', ni se spune. Intre timp, cineva incepe sa li se planga jandarmilor 'Sunt student, muncesc in constructii si m-am saturat sa strang resturile dupa «acestia».

'De ce nu va alaturati si dumneavoastra protestatarilor', il intreb pe unul din jandarmi. 'Domnisoara, va rog sa ma credeti, nici mie nu imi convine actualul regim, sper ca nu ma inregistreaza nimeni (o spune cu vocea scazuta, in soapta), dar am depus juramant militar, iar juramantul e juramant.' Peste vreo 5 minute, tinerii bagati in duba sunt eliberati, ne multumesc noua, celor care i-am insotit si ne indreptam din nou spre piata.
Cand colo, un gard de jandarmi ne atine calea in fata TNB. 'Unde va duceti?'

Agitatie, murmure. 'Cum unde, la proteste?!' 'Nu aveti voie.' 'Cum sa nu avem voie, domnule, am fost la verificari, suntem in regula, nu ne puteti interzice sa mergem in piata.'
Dupa careva insistente, cand s-au lamurit ca suntem coerenti si nu ne pot aburi, ne elibereaza trecerea. Ei, si eu m-am lamurit cum func­tioneaza intimidarea jandar­me­reasca: mai intai, amenintarea cu verificarile, care cel putin pe unii sunt de natura sa ii sperie – orice s-ar spune, totul are un aer sinistru, duba, scosul din multime, superioritatea numerica – ma refer la haita de 15 jandarmi care extrage spre verificare cinci oameni.

Apoi, daca ai rezistat la verificare, urmeaza pasul doi al intimidarii: nu mai esti lasat sa treci inapoi. E un joc cu nervii ma­nifestantilor, o hartuiala psiholo­gica.
Tot procededul asta dureaza cam 15 minute si mai multe asemenea veri­ficari se desfasoara in paralel. Faceti un calcul sa vedeti cati oameni pot fi scosi din piata si eli­minati intr-un rastimp de 6-8 ore, cam cat dureaza protestul. (Victoria Stoiciu)

• Articolul complet, pe www.criticatac.ro

×