x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Telefoanele deţinuţilor din penitenciare vor fi blocate de sisteme care vor costa statul 10 milioane anual

Telefoanele deţinuţilor din penitenciare vor fi blocate de sisteme care vor costa statul 10 milioane anual

13 Aug 2013   •   18:27
Telefoanele deţinuţilor din penitenciare vor fi blocate de sisteme care vor costa statul 10 milioane anual

Administraţia Naţională a Penitenciarelor vrea să cheltuie anual 10 milioane de lei pentru achiziţionarea de sisteme care blochează telefoanele mobile folosite de deţinuţi.

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei, în vederea achiziţionării serviciilor, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii va suporta, pentru perioada 2013-2017, din bugetul propriu, o sumă în cuantum de 10 milioane de lei pe an.

Suma aferentă anului 2013 se transferă ANP, integral, în termen de 30 de zile de la data aprobării cheltuielii, prin bugetul de venituri şi cheltuieli, conform legii, iar pentru perioada 2014-2017 acestea se acordă ANP, trimestrial, în cote egale, prevede proiectul.

În expunerea de motive a proiectului se arată că, pentru alegerea unei soluţii optime, au fost solicitate informaţii legate de posibilitatea de blocare şi întrerupere a radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor subordonate ANP, de la operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu.

"Din analiza proiectelor tehnice furnizate de 11 operatori economici care au răspuns solicitării a reieşit că soluţia cea mai viabilă, economică şi acoperitoare din punct de vedere al numărului de unităţi care va beneficia de măsurile preconizate este cea propusă de prezentul act normativ. Se estimează că pentru o unitate mare de detenţie (peste 1.500 de detinuţi), costul achiziţionării serviciului va fi de aproximativ 10.000 euro/lună, iar pentru una de dimensiuni reduse (500 - 750 de deţinuti) de 5.000 euro/luna, în final reuşindu-se punerea în funcţiune a acestor sisteme în aproximativ 20 -25 de penitenciare", se arată în expunerea de motive, publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei.

În proiectul de lege se menţionează că sistemele vor fi folosite pentru secţiile de deţinere din închisori şi locurile delimitate din interiorul sectorului de deţinere al unui penitenciar la care au acces persoanele private de libertate.

"Blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor se realizează numai în scopul prevenirii utilizării neautorizate, de către persoanele private de libertate, în interiorul penitenciarului, a dispozitivelor care sunt capabile să transmită sau să primească imagini, sunete şi informaţii, inclusiv telefoanele mobile", se mai arată în proiect.

Conform aceluiaşi articol, blocarea şi întreruperea radiocomunicaţiilor are la bază perturbarea acestora, care poate fi efectuată printr-un semnal electromagnetic sau o modificare a însuşi mediului de propagare.

×