x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Temperaturi record în Belgia şi Olanda; în Franţa, canicula pune în pericol catedrala Notre-Dame, deteriorată de incendiu

Temperaturi record în Belgia şi Olanda; în Franţa, canicula pune în pericol catedrala Notre-Dame, deteriorată de incendiu

24 Iul 2019   •   20:00
Temperaturi record în Belgia şi Olanda; în Franţa, canicula pune în pericol catedrala Notre-Dame, deteriorată de incendiu

Termometrele au înregistrat miercuri noi recorduri de căldură în Belgia şi Olanda, iar în Franţa, experţii se tem că valorile termice ridicate ar putea grăbi prăbuşirea tavanului în formă de boltă al catedralei Notre-Dame, afectată de un incendiu devastator în luna aprilie, potrivit DPA şi Reuters.

În Belgia, mercurul termometrelor a atins 38,9 grade Celsius în oraşul Kleine-Brogel (nord-est), cea mai călduroasă zi consemnată în această ţară de la începutul înregistrărilor meteorologice din 1833, a precizat pe Twitter David Dehenauw, de la Royal Meteorological Institute of Belgium (RMI).

Noile valori s-au situat cu puţin peste recordul precedent de 38,8 grade Celsius înregistrat în 2015, în comuna Hechtel-Eksel (est), precum şi anul trecut în oraşul Liege, a mai precizat Dehenauw.

RMI avertizase încă de marţi în legătură cu un val de căldură extremă, sfătuind locuitorii să rămână în locuri răcoroase, să se hidrateze corespunzător şi să nu stea la soare.

Noul record ar putea fi doborât din nou săptămâna aceasta, întrucât meteorologii de la RMI estimează pentru joi temperaturi de până la 39 de grade în anumite regiuni din Belgia.

Olanda a înregistrat de asemenea cea mai călduroasă zi din ultimii 75 de ani, mercurul termometrelor ajungând miercuri la 38,8 grade Celsius, potrivit Royal Netherlands Meteorological Institute.

Institutul meteorologic olandez a emis un cod portocaliu de căldură extremă pentru cea mai mare parte a regiunilor, care va fi valabil până vineri.

În Franţa, temperaturile ridicate riscă să grăbească prăbuşirea tavanului în formă de boltă al catedralei Notre-Dame, a precizat miercuri arhitectul-şef al monumentului, potrivit Reuters.

Catedrala, construită cu mai multe secole în urmă, a fost devastată în aprilie de un incendiu care a deteriorat plafonul şi a provocat prăbuşirea fleşei peste o parte din acoperiş.

"Sunt foarte îngrijorat de valul de caniculă", a spus arhitectul-şef Philippe Villeneuve. "Mi-e teamă că îmbinările sau zidăria ar putea, pe măsură ce se usucă, să piardă din consistenţă şi calităţi structurale şi, dintr-o dată, bolta să cedeze".

Villeneuve a afirmat că tavanul boltit ''s-ar putea foarte uşor'' prăbuşi şi, spre deosebire de turnurile care adăpostesc clopotele şi alte părţi ale catedralei, experţii nu au reuşit încă să ajungă la tavan nici prin interior, nici prin exterior.

Un număr de 80 din cele 96 de departamente administrative ale Franţei se aflau miercuri sub cod portocaliu de caniculă.

Potrivit prognozelor Meteo France, la Paris sunt aşteptate joi temperaturi record de circa 42 de grade Celsius, maximele estimate pentru cel de-al doilea val de căldură intensă din această vară. Recordul de temperatură înregistrat în capitala Franţei este de 40,4 grade Celsius şi datează din 1947, mai precizează Reuters.

AGERPRES

 

×
Subiecte în articol: canicula banci europa de est