x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tensiunile diplomatice româno-ungare se menţin, deşi reînhumarea scriitorului maghiar Nyirö József, nu a mai avut loc

Tensiunile diplomatice româno-ungare se menţin, deşi reînhumarea scriitorului maghiar Nyirö József, nu a mai avut loc

de Istvan Deak    |    28 Mai 2012   •   19:29
Tensiunile diplomatice româno-ungare se menţin, deşi reînhumarea scriitorului maghiar Nyirö József, nu a mai avut loc

Nicio detensionare a relatiilor diplomatice romano-ungare nu s-a inregistrat in ultimele 24 de ore, desi reinhumarea ramasitelor pamantesti ale scriitorului maghiar Nyirö József in cimitirul romano-catolic de la Odorheiu Secuiesc n-a mai avut loc duminica, asa cum era programat. Pe ruta Bucuresti-Budapesta continua declaratiile oficialitatilor romane si ungare referitoare la evenimentul esuat in cele din urma, ambele tabere exprimandu-si nemultumirea, dar din motive diferite. Punctul de vedere al Guvernului de la Bucuresti ramane ferm: scriitorul Nyirö József a colaborat cu regimul fascist din Ungaria intre 1941 si 1945 si a avut pozitii antiromanesti si antisemite.

"Un act de pietate nu poate fi impiedicat prin mijloace politice', a declarat, luni, Fráter Olivér, responsabilul din partea Parlamentului Ungariei pentru reinhumarea scriitorului maghiar Nyirö József, care fusese programata pentru duminica la Odorheiu Secuiesc. Potrivit afirmatiilor acestuia, Parlamentul ungar pregatise totul incat sa fie respectate legile atat din Romania, cat si din Ungaria, dar, cu 48 de ore inaintea planificarii ceremoniei de reinhumare, autoritatile ungare au fost informate ca Prefectura Harghita a anulat aprobarea pentru reinhumare eliberata de primarul orasului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, si de aceea reinhumarea a trebuit anulata. Fráter Olivér a explicat ca intreaga ceremonie fusese atent programata, iar autoritatile ungare au inceput discutiile cu partea romana cu cateva luni in urma pe aceasta tema. Doar ca in Romania au fost schimbate doua Guverne in ultimele doua luni, iar "actualul Executiv de la Bucuresti are o cu totul alta platforma politica' cu privire la chestiunea maghiara din Romania.

Presedintele Parlamentului de la Budapesta, Kövér László, a criticat, duminica, la Odorheiu Secuiesc, Executivul de la Bucuresti, calificand drept "surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyirö József posibilitatea de a se odihni acasa, in pamantul natal. "Suntem acuzati in mod rusinos si noi si Nyirö József si a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa din partea Guvernului, care a depasit limita comicului', a spus Kövér László.

La Bucuresti, reactia a venit din premierului Victor Ponta, care a anuntat ca va discuta chestiunea cu omologul sau ungar, Orban Viktor. "Nyirö József este o personalitate care, din punctul de vedere al autoritatilor romane, avand o activitate pe care cred ca o puteti afla usor, nu poate sa primeasca onoruri. Actualul Guvern, prin ministrul de Externe si ministrul de Interne, si-a manifestat in mod clar opozitia fata de reinhumare', a spus Ponta.

Premierul Victor Ponta afirma ca declaratiile unor oficiali ungari pe tema reinhumarii in Romania a scriitorului maghiar nascut in Transilvania, Nyirö József, nu sunt in linia relatiei de buna-vecinatate dintre cele doua state si sunt inacceptabile. Victor Ponta a reafirmat ca decizia Guvernului se bazeaza pe faptul ca Nyirö József a fost o persoana recunoscuta pentru pozitiile sale antiromanesti, antisemite si profasciste. Primul-ministru sustine ca Executivul va respecta pe mai departe drepturile minoritatilor din Romania si considera esentiala continuarea dialogului dintre cele doua parti, fara ca acesta sa fie afectat de incidentele din prezent. Intrebat de jurnalisti ce parere are in legatura cu faptul ca exista strazi care poarta numele scriitorului maghiar aflat acum in centrul atentiei, ba chiar si o scoala cu numele acestuia, Victor Ponta a declarat ca o se ceara Prefecturii sa analizeze daca decizia Consiliului Local din localitatile respective nu incalca legea in privinta denumirilor de strazi cu acest nume. El a recunoscut, cu aceasta ocazie, faptul ca Nyirö József nu a fost niciodata condamnat, nu a fost declarat criminal de razboi, dar a repetat ca va cere Prefecturii sa analizeze daca nu se incalca legea in privinta denumirii strazilor.

De cealalta parte, Fráter Olivér a precizat ca, din cauza faptului ca situatia juridica era neclara, partea ungara nu si-a permis sa organizeze respectiva ceremonie duminica, asa cum era programat, cu ocazia Rusaliilor catolice. El a mai amintit ca, in cursul zilei de vineri, a incercat personal sa obtina un nou certificat de inmormantare, insa dupa ce functionarul Primariei Odorheiu Secuiesc a completat respectivul act, primarul Levente Bunta l-a instiintat ca nu il poate semna decat marti. In momentul de fata, cenusa scriitorului Nyirö József se afla la Budapesta, iar aceasta ar fi fost transportata la Odorheiu Secuiesc numai dupa clarificarea tuturor aspectelor juridice, a mai precizat Fráter. Delegatul Parlamentului Ungariei a afirmat ca atitudinea Politiei Romane a fost incorecta, iar politistii romani "au actionat la comanda politica". " Nyirö József nu trebuie cautat in portbagajele sau in torpedourile autoturismelor, ci in inimile oamenilor. Cred ca reinhumarea va avea loc cat de curand, la Odorheiu Secuiesc" - a precizat in final Fráter. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×