x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Terasă "Fără fiţe" şi fără autorizaţii

Terasă "Fără fiţe" şi fără autorizaţii

de Monica Andrei Capatos    |    21 Iul 2010   •   00:00
Terasă "Fără fiţe" şi fără autorizaţii
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

Duminică a fost zi mare pentru Fernando Enciu, cel despre care Jurnalul Naţional a mai publicat anul trecut o serie de articole legate de planurile pe care le avea în Parcul Herăstrău. El dorea să construiască pe malul lacului un hotel, cu piscină, ca la carte. Nu i-a ieşit atunci pasenţa, dar n-a renunţat la ideea de a face ceva pe spaţiul verde, declarat monument istoric.



Acum trei zile şi-a inaugurat terasa "Fără fiţe", amplasată pe terenul pe care-l deţine în proprietate în Parcul Herăstrău. Fără fiţe, dar şi fără nici un fel de autorizaţie de construcţie. Inspectorii Primăriei Capitalei au controlat zona şi au constatat că proprietarul nu avea nici un act care să-i permită deschiderea unei terase pe malul lacului. Drept urmare, primarul general, Sorin Oprescu, îi va face plângere penală pentru construirea fără autorizaţie pe un teren, monument istoric. Fernando Enciu vede însă lucrurile puţin altfel. Întrebat dacă are vreo autorizaţie de construire pentru "Fără fiţe", el a răspuns în stilul său. "Pe terenul acela eu am o clădire pe care am intabulat-o, pot să desfăşor activitate de alimentaţie publică. De ce-mi trebuie autorizaţie de construire?", refuzând să dea mai multe detalii. Dacă-şi punea mesele în incinta clădirii pe care susţine că a intabulat-o ar fi fost de înţeles, dar terasa este în aer liber şi se întinde pe o suprafaţă generoasă.

Până în 1990, pe terenul cu pricina se afla Clubul Şcolar Sportiv nr. 1, o clădire mică având hangare pentru ambarcaţiuni şi vestiare pentru antrenori. După Revoluţie, baza sportivă a fost pasată pe la mai mulţi băieţi deştepţi, până a ajuns pe mâinile lui Fernando Enciu. La această clădire făcea referire afaceristul. După ce a intrat în posesia terenului, el a vrut să construiască un hotel. "Aici, am o fundaţie care se extinde pe 1.890 de metri pătraţi şi aş vrea să ridic parter plus două etaje, de fapt este un P+1, că etajul al doilea va fi mai retras. Nu îmi plac mansardele, dar vă zic eu că va ieşi foarte frumos. O să am şi cazare, doar câteva camere", ne-a declarat Enciu în vara anului trecut. Vizavi de "Fără fiţe" a fost amplasat clubul "Le Gaga", un alt caz relatat de Jurnalul Naţional.

La ultima şedinţă a Consiliului General, primarul Oprescu a declarat că, deşi există o ordonanţă, emisă de un procuror, pentru desfiinţarea clubului "Le Gaga", acest lucru nu s-a întâmplat. "O să mă adresez procurorului general, pentru că, prima oară în ultimii 20 de ani, un procuror îmi aprobă desfiinţarea unor terase construite ilegal în parc, respectiv «Le Gaga» şi «Element's», după o lună şi jumătate aflu că există o plângere îndreptată împotriva acestui procuror, iar eu nu am dreptul să desfiinţez efectiv terasele", a spus Oprescu. Ordonanţa a ajuns la Poliţia Sectorul 1 imediat după ce a fost emisă de procuror. "Am simţit şi am intuit ezitarea Poliţiei în tot acest timp. Cert este că ofiţerul care se ocupă de caz a fost trimis în fiecare zi să verifice dacă nu cumva există o contestaţie împotriva procurorului care a dat ordonanţa.

Această contestaţie nu a existat timp de două, trei săptămâni, nici săptămâna trecută, iar azi (luni - n.r.) a apărut", a mai spus Oprescu. Replica poliţiştilor a fost tipic românească. Christian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliţei, ne-a declarat că ordonanţa n-a putut fi pusă în practică, pe motiv că proprietarii construcţiilor din Herăstrău erau plecaţi în concediu. "Ordonanţa a fost primită de cei de la Poliţia Sectorului 1 la data de 20.05.2010. Cei căutaţi n-au răspuns la citaţiile trimise pentru că au fost plecaţi în concediu. Urmează ca aceştia să fie audiaţi", a spus Christian Ciocan.

×
Subiecte în articol: special observator