x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Terenurile agricole vor putea fi puse gaj. Măsura e menită să favorizeze fermierii români când se va liberaliza piaţa funciară

Terenurile agricole vor putea fi puse gaj. Măsura e menită să favorizeze fermierii români când se va liberaliza piaţa funciară

28 Mar 2013   •   14:09
Terenurile agricole vor putea fi puse gaj. Măsura e menită să favorizeze fermierii români când se va liberaliza piaţa funciară
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Competitivitatea dintre agricultorii romani si cei straini va creste din 2014, an in care Romania este obligata sa liberalizeze piata funciara, de aceea este analizată posibilitatea ca terenurile agricole sa poata fi acceptate drept gaj, pentru a oferi un avantaj fermierilor locali, a spus Daniel Constantin, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu ocazia evenimentului Agricultura Românească – mâncare sănătoasă, profit sănătos”, organizat de Intact Media Group, informează incomemagazine.ro.

"Vrem sa venim cu o serie de facilitati pentru fermieri si purtam discutii pe aceasta tema cu bancile, aceste masuri vizand atat micii fermieri cat si autoritatile locale. Spun asta pentru ca vom avea o infuzie de investitori straini, in conditiile liberalizarii fondului funciar, si gajarea cu terenul agricol ar fi o masura foarte benefica pentru agricultorii romani", a spus Constantin.

Suprafata agricola totala a Romaniei era de 13,3 milioane de hectare, in 2010, din care 8,3 milioane de hectare reprezinta teren arabil.

Daniel Constantin anuntata la finele anului trecut ca statul va lua unele masuri, in 2013, pentru a limita cumpararile de teren de catre straini, dupa liberalizarea pietei, la 1 ianuarie 2014, stipulata in Tratatul de aderare la UE.

Evenimentul “Agricultura Românească – mâncare sănătoasă, profit sănătos” se desfăşoară la Hotel Athénée Palace Hilton şi este moderată de jurnalistul Adrian Ursu.

Dezbaterea îşi propune să evalueze efortul producătorilor români de a oferi pe pieţele interne şi externe alimente sănătoase şi sigure, problemele cu care se confruntă agricultura şi industria alimentară, dar şi soluţiile posibile, precum şi echilibrul fragil dintre exigenţele crescute ale cosumatorilor şi tentativele deliberate de a distruge încrederea în produsele româneşti.  

×