x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator The Economist, despre cazul Năstase: O sentinţă sângeroasă! Indiferent de soarta fostului premier, România trimite un semnal foarte puternic

The Economist, despre cazul Năstase: O sentinţă sângeroasă! Indiferent de soarta fostului premier, România trimite un semnal foarte puternic

de Veronica Micu    |    22 Iun 2012   •   06:32
The Economist, despre cazul Năstase: O sentinţă sângeroasă! Indiferent de soarta fostului premier, România trimite un semnal foarte puternic

Condamnarea la doi ani de inchisoare cu executare si tentativa tentativa de sinucidere a lui Adrian Nastase continua sa retina atentia presei internationale. Publicatiile si agentiile straine creioneaza portretul fostului premier si situeaza dramaticul eveniment, dar si sentinta care l-a declansat, in contextul rivalitatilor politice de la Bucuresti.

"O sentinta sangeroasa" este titlul articolului despre cazul lui Adrian Nastase in blogul dedicat Europei de Est al prestigioasei reviste britanice "The Economist". Autorul reaminteste conflictul lui Nastase cu actualul presedinte Basescu, dar si bilantul guvernarii sale.

"Nastase si Basescu se ataca reciproc inca din 2004, atunci cand cei doi au candidat la prezidentiale. Nastase a fost invins de Basescu. Fostul premier a declarat, de nenumarate ori, ca este victima unei hartuiri politice si l-a acuzat pe Basescu ca ar fi in spatele proceselor sale", scrie The Economist.

"Ceea ce s-a intamplat in cazul Nastase a fost un soc pentru romani. Nu numai din cauza a ceea ce s-a intamplat dupa sentinta primita de fostul premier, ci mai ales pentru ca, de la caderea comunismului, este primul politician de rang inalt care a fost condamnat la inchisoare cu executare. Toata lumea a crezut ca noua guvernare USL il va proteja pe Adrian Nastase, care este, de asemenea, membru al PSD. Multi il considera unul din cei mai buni prim-ministri ai Romaniei de la caderea regimului comunist al lui Ceausescu. Este un intelectual apreciat. Dar aroganta si scandalurile de coruptie i-au adus prabusirea: el si-a pierdut treptat popularitatea, candva considerabila", mai scriu jurnalistii de la The Economist.

Potrivit publicatiei, acesta este un moment semnificativ pentru Romania, care deseori a fost criticata de Uniunea Europeana pentru ca in ultimii ani a fost incapabila sa pedepseasca politicienii corupti. Nivelul inalt de coruptie a fost motivul pentru care Romaniei i s-a negat aderarea, anul trecut, la spatiul Schengen.

"Indiferent de soarta lui Adrian Nastase, cazul lui trimite un semnal foarte puternic. Pentru prima data de la caderea comunismului, Romania a dovedit ca ca poate trimite dupa gratii politicieni cu greutate, indiferent de cati bani au sau cat de puternici sunt. Este ceva ce romanii au asteptat de la Revolutia din 1989", incheie The Economist.

Si agentia France Presse face portretul fostului prim-ministru. Adrian Nastase este descris ca "un om politic autoritar ingenuncheat de justitia pe care a incercat s-o controleze cand se afla la putere".

Corespondentul ziarului spaniol de stanga "El Pais" reaminteste rolul decisiv al lui Adrian Nastase in aderarea Romaniei la NATO si Uniunea Europeana. "El este si cel care a creat actualul Departament National Anticoruptie, care, acum, l-a trimis in boxa acuzatilor. Chiar si Basescu a trebuit sa-i recunoasca inteligenta politica."

"El Pais" vorbeste si de "razboiul fratricid" intre guvernul USL si presedintele Basescu, context relevat si de alti ziaristi din lumea hispanica. "Condamnarea si evenimentele tragice survin in plin razboi deschis intre presedintele liberal Basescu si prim-ministrul Victor Ponta si ar putea crispa si mai mult relatia acra dintre cei doi lideri", scrie si agentia EFE.

×