x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator The Economist: "Nastase răstignit" pe altarul corupţiei. Condamnarea fostului premier, un posibil avertisment pentru clasa politică

The Economist: "Nastase răstignit" pe altarul corupţiei. Condamnarea fostului premier, un posibil avertisment pentru clasa politică

de Veronica Micu    |    01 Feb 2012   •   05:45
The Economist: "Nastase răstignit" pe altarul corupţiei. Condamnarea fostului premier, un posibil avertisment pentru clasa politică

Condamnarea la doi ani de inchisoare cu executare a lui Adrian Nastase, premierul Romaniei in perioada 2000-2004, ar putea reprezenta un avertisment pentru clasa politica romana inca dominata de coruptie. Asta sustine un comentariu publicat pe blogul saptamanalului britanic The Economist, intitulat "Nastase rastignit".

Procurorii anticoruptie il acuza pe Adrian Nastase ca si-a folosit influenta pentru a organiza un simpozion la Inspectoratul de Stat in constructii, iar banii stransi au fost folositi in campania electorala din anul 2004 pentru prezidentiale. Asta spun procurorii DNA care au audiat aproximativ 900 de martori.

Cu toate acestea, scriu jurnalistii de la The Economist, aceasta este o acuzatie minora in comparatie cu alte acuzatii de coruptie pe care "domnul Nastase le neaga. 'Nastase sapte case', cu referire la numeroasele sale locuinte, este doar una dintre multele denumiri pe care i le-a dat presa", mai noteaza publicatia.

Nastare ar putea chiar nici sa nu ispaseasca pedeapsa cu inchisoarea; el a promis ca va aduce cazul in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului daca va fi necesar. Desi aceasta pedeapsa este relativ blanda (alte persoane inculpate in acelasi caz au primit sase sau sapte ani de inchisoare), ceea ce conteaza este ca s-a demonstrat ca un fost premier intra sub incidenta legii. Cu noroc, acesta ar putea servi drept avertisment pentru o clasa politica din jurul careia mirosul coruptiei nu a fost inca indepartat, comenteaza saptamanalul britanic.

Adrian Nastase a devenit primul sef de Guvern din epoca postcomunista care a fost condamnat pentru coruptie, aminteste The Economist.

El a fost educat in scoala comunista a politicii si a demonstrat acest lucru. In timpul primului sau mandat, televiziunea si radioul public au fost obligate sa urmareasca o linie proguvernamentala, afirma publicatia britanica. Totodata, el si-a cultivat imaginea de burghez intelectual, ceea ce a ajutat la pavarea drumului rivalului sau, actualul presedinte Traian Basescu, al carui discurs populist si stil muncitoresc l-au diferentiat de distantul Nastase. Promisiunea de a combate coruptia l-a ajutat pe Basescu sa il invinga pe Nastase in 2004, adauga The Economist.

Nastase este cel mai proeminent politician roman invins de Directia Nationala Anticoruptie (DNA). Aceasta inseamna ca Romania lupta in sfarsit impotriva coruptiei?, se intreaba publicatia britanica. Protestatarii care sfideaza temperaturile de minus 15 grade Celsius din Piata Universitatii din Bucuresti nu ar spune acelasi lucru. Multi dintre ei vad o diferenta mica intre coruptia din zilele lui Nastase si Romania din 2012.

×