x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Theodor Berna, omul lui Băsescu, arestat pentru spălare de bani

Theodor Berna, omul lui Băsescu, arestat pentru spălare de bani

de Elena Stan    |    19 Aug 2014   •   16:11
Theodor Berna, omul lui Băsescu, arestat pentru spălare de bani

Fost consilier al lui Traian Băsescu, pe vremea când acesta era primar al Capitalei, Theodor Berna, administratorul SC Tehnologica Radion şi SC Teloxim Con SRL Bucureşti, a fost arestat preventiv pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Alături de acesta a mai fost reţinut şi Bujoreanu Florian, administrator la SC Proiect Alfa Capital SRL Bucureşti, iar alte cinci persoane au fost puse sub control judiciar, fiind cercetate pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Prejudiciul adus statului român în acest dosar se ridică la peste 100 de milioane de euro, din care 23 milioane euro rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală şi 78,5 milioane euro din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, se mai arată în comunicatul Parchetului. Cei opt, în calitate de administratori ai mai multor societăţi comerciale, au înregistrat în contabilitate operaţiuni comerciale nereale urmate de transferuri de bani, în scopul ascunderii provenienţei ilicite a acestora, sume care ulterior au fost retrase în numerar din conturile unor societăţi comerciale de tip fantomă. Tehnologica Radion este cunoscută ca fiind “abonată” la banii statului, în perioada 2009-2012, în timpul guvernării PDL, firma a încheiat nenumărate contracte cu statul, a căror valoare depăşeşte 400 de milioane de euro.

Omul de afaceri, Theodor Berna este cunoscut ca fiind unul dintre “regii asfaltului”, la concurenţă cu Dorinel Umbrărescu, Costel Căşuneanu şi Dan Besciu. Theodor Berna deţine 99,98% din acţiunile societăţii Tehnologica Radion, firmă cunoscută ca fiind abonată la banii statului.  Majoritatea contractelor derulate de firmele lui Berna au fost încheiate cu Primăria Capitalei sau cu primăriile de sector, cu administraţiile judeţene, precum şi cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România.

Tehnologica s-a ridicat pe banii statului
Tehnologica Radion a fost înfiinţată în 1999 şi avea ca obiect de activitate extracţia şi prepararea minereurilor feroase, însă din 2002 s-a reprofilat pe asfaltări. Tehnologica Radion a început să prospere după ce Băsescu a câştigat Primăria Capitalei. Astfel, firma a ajuns în 2004 să aibă de zece ori mai mulţi angajaţi decât în 1999, ajungând la 170, iar cifra de afaceri era de 25 de ori mai mare decat în ’99. Anul trecut, Tehnologica Radion avea 2.002 angajaţi, iar cifra de afaceri era de circa 80 de milioane de euro, cifre cu mult mai mici decât în 2012, când la guvernare era încă Cabinetul Boc, firma având atunci 2.161 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 125 de milioane de euro, potrivit datelor înregistrate pe site-ul Ministerului Finanţelor. Firma lui Berna a lucrat bine cu Primăria Capitalei şi în mandatul lui Adriean Videanu. Colaborarea strânsă cu Primăria Capitalei i-a pavat drumul şi către alte instituţii ale statului din restul ţării. În perioada 2009-2012, în timpul guvernării PDL, Tehnologica Radion a încheiat nenumărate contracte cu statul, a căror valoare depăşeşte 400 de milioane de euro. Contractele încheiate cu instituţiile statului au făcut dintr-o firmă de apartament, cu o cifra de afaceri derizorie, cum era Tehnologica Radion, o firmă prosperă, a cărei cifră de afaceri ajunge anual la milioane de euro. Evoluţia cunoscută de firma Tehnologica Radion l-a transformat pe Theodor Berna într-un important om de afaceri, a cărei avere a ajuns de la 500.000 de dolari în 1998 la peste 80 de milioane de euro acum. Theodor Berna este acţionar majoritar şi la firma Teloxim Con SRL, cu un pachet de acţiuni de 95%, fiind asociat cu Loredana Georgia Caldray, cea care deţine 5% din acţiuni, nimeni alta decât fiica omului de afaceri. Loredana Georgia Berna, căsătorită Caldray şi stabilită în Franţa, la Vendome, este fosta cântăreaţă Gia. SC Tehnologica Radion SRL este implicată şi în dosarul în care Mădălin Dumitru, directorul suspendat al Direcţiei generale infrastructură şi servicii publice din cadrul Primăriei Capitalei, este cercetat de DNA pentru corupţie.

Firmele au acelaşi sediu
Societatea Proiect Alfa Capital a fost înfiinţată în 2013, având ca obiect de activitatea Lucrări de construcţii de drumuri şi autostrăzi. Firma are 55 de salariaţi, o cifră de afaceri de 51.148.820 de lei şi pierderi în valoare de 25.700.243, potrivit datelor transmise Ministerului Finanţelor. Firma funcţionează într-un apartament din str. Dâmboviţa nr. 61, adică lângă sediul Tehnologica Radion, din str. Dâmboviţa nr. 59.

Negoiţă, “sponsorul” lui Berna

Începând din 2007, Tehnologica Radion a devenit firma de casă a fostului primar din Sectorul 3, Liviu Negoiţă. Acesta a atribuit prin încredinţare directă firmei lui Berna mai multe contracte de asfaltare a parcărilor şi a aleilor dintre blocuri, precum şi lucrări de reabilitare termică. În 2011, Tehnologica Radion a fost implicată într-un scandal cu privire la costurile reabilitării termice a unor blocuri din zona Câmpia Libertăţii. Locatarii au constatat că în loc de 1.000 de euro, cât trebuia să plătească iniţial, tariful s-a dublat. Astfel, Tehnologica Radion a dat un tun de 150 de milioane de euro prin deturnare de fonduri.
 

×