x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tiberiu Niţu, despre implicarea unui procuror în reţeaua de evaziune fiscală: Sunt mâhnit, nu este o situaţie plăcută

Tiberiu Niţu, despre implicarea unui procuror în reţeaua de evaziune fiscală: Sunt mâhnit, nu este o situaţie plăcută

28 Oct 2013   •   12:14
Tiberiu Niţu, despre implicarea unui procuror în reţeaua de evaziune fiscală: Sunt mâhnit, nu este o situaţie plăcută

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, a declarat, luni, în legătură cu implicarea unui procuror cu funcție de conducere din PÎCCJ în dosarul privind un prejudiciu de 50 de milioane euro, că este mâhnit și că nu este o situație plăcută.

 "Personal, ca și conducător de instituție, sunt mâhnit, nu este o situație plăcută, îmi pare foarte rău", a afirmat Nițu la plecarea de la CSM.

El a spus că mai multe detalii despre acest caz nu poate comunica, deoarece este un dosar aflat pe rolul DNA. "Urmează ca cercetările să stabilească în ce măsură sau dacă procurorul respectiv a acționat în legătură cu atribuțiile de serviciu sau nu. Urmează ca ancheta să lămurească acest lucru. Nu știu mai mult decât ceea ce scrie în comunicatul de presă", a precizat Nițu.

Șeful Ministerului Public a subliniat că imaginea Parchetului General ar putea să nu fie afectată dacă procurorul nu a acționat în legătură cu funcția.

"Imaginea Parchetului General ar putea să nu fie afectată deloc sau absolut deloc în situația în care se va stabili că procurorul, chiar cu funcție de conducere, nu a acționat în legătură cu interesele de serviciu, ci a acționat în nume personal și în interes personal", a arătat procurorul general.

Tiberiu Nițu a menționat că în situația în care a acționat în legătură cu atribuțiile de serviciu se va face o analiză pentru a se vedea în ce măsură imaginea MP și a PÎCCJ este afectată.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat percheziția domiciliară și a biroului, precum și reținerea și arestarea preventivă a Angelei-Eugenia Nicolae — procuror-șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe — altele decât PHARE din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

"În ședința de duminică, Secția pentru procurori a CSM a încuviințat — în temeiul art. 42 alin. (2) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicată, raportat la art. 95 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată — percheziția domiciliară și a biroului, precum și reținerea și arestarea preventivă a învinuitei Angela — Eugenia Nicolae — procuror șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe — altele decât PHARE din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Solicitarea de încuviințare a percheziției, reținerii și arestării preventive a fost prezentată Secției pentru procurori a CSM de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție — Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție, pentru infracțiuni aflate în competența acesteia", se arată într-un comunicat al CSM transmis luni AGEPRES.

Direcția Națională Anticorupție informează că a solicitat CSM autorizarea efectuării unor percheziții domiciliare în cazul unui procuror cu funcție de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — șef birou — în dosarul privind activitatea infracțională a peste 100 de societăți comerciale românești și străine, în care prejudiciul este de peste 50 de milioane de euro.

Procurorul în cauză este suspectat în legătură cu infracțiuni de trafic de influență în formă continuată în favoarea unor reprezentanți ai societăților comerciale cercetate pentru evaziune fiscală.

×