x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ticu Dumitrescu nu concureaza CNSAS

Ticu Dumitrescu nu concureaza CNSAS

17 Mar 2004   •   00:00

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania ne-a detaliat obiectivele "Centrului de investigare a crimelor comunismului din Romania", infiintat la 14 ani de la lansarea "Proclamatiei de la Timisoara".

Constantin Ticu Dumitrescu, presedintele "Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Rom.nia" ne-a detaliat ieri cateva dintre obiectivele "Centrului de investigare a crimelor comunismului din Romania", a carui infiintare a fost anuntata la exact 14 ani de la lansarea "Proclamatiei de la Timisoara". VASILE SURCEL

  • Jurnalul National: "Centrul de investigare a crimelor comunismului din Romania" nu va "concura" cu CNSAS?

    Ticu Dumitrescu: Nu, nu va exista nici un fel de suprapunere a celor doua institutii si intre ele nu va fi nici un fel de concurenta. CNSAS functioneaza intr-un cadru oficial, fiind supus unor constrangeri de natura legala. "Centrul de investigatii" va fi un organism neguvernamental, a carui activitate nu ar trebui sa fie supusa la astfel de constrangeri. Si apoi, acolo sunt salarii suficient de mari, echivalente celor de ministru. Noi nu vom avea astfel de facilitati.

  • In ce va consta activitatea acestui centru?

    Centrul nostru va avea un nucleu de coordonare, format din sapte persoane, printre care vor fi si doi istorici. Dupa infiintarea sa propriu-zisa, Centrul va aduna date si informatii referitoare la crimele si abuzurile, de orice natura, comise in timpul regimului comunist. Aceste informatii vor fi cercetate si analizate, urmand ca apoi sa fie date publicitatii. In cazul in care din cercetari vor rezulta aspecte penale, Centrul va sesiza organele de cercetare din Justitie. Pastrand specificul, acest Centru ar putea fi asimilat cu Institutul Simon Wiesenthal.

  • Aveti nevoie de resurse, de logistica si de specialisti...

    Asa este. Am lansat pana acum o serie de cereri catre autoritati. In functie de raspunsul pe care il vom primi la acele cereri, vom vedea cum vom proceda in continuare. In privinta specialistilor, am fost deja contactati de o serie de ziaristi specializati in anchete si investigatii. Partea proasta este ca toti cer acoperirea financiara a activitatii pe care o vor depune si, deocamdata, nu avem resurse financiare prea consistente.

  • Caror institutii v-ati adresat?

    Deocamdata nu va pot spune. Vom vedea pe parcurs care dintre ele ne vor ajuta.

  • Veti primi ajutoare financiare din strainatate?

    Nu nu am primit astfel de ajutoare. Si nici in viitor nu vom primi. Tot ceea ce am avut pana acum a fost accesul la informatii, care ne-a ajutat sa dobandim o anumita experienta in domeniu. Am stat aproape o luna in arhivele STASI, dar acolo nu am gasit foarte multe referiri la tara noastra.

  • Ce impact social credeti ca va avea activitatea acestui Centru?

    Daca ni se va acorda o finantare rezonabila, Centrul nostru poate deveni o adevarata forta. Daca nu, va trebui sa ne multumim doar cu ideea ca vom aduce anumite clarificari, legate de cele cinci decenii de comunism.

  • "Procesul comunismului " ar mai putea interesa acum pe cineva?

    Da. Categoric ca da. Daca pana acum am fi avut un "Proces al comunismului" in toti acesti 14 ani, am fi incheiat de mult un capitol dureros din istoria recenta. Daca arhivele si bancile de date ale Securitatii ar fi fost deschise in mod real, problema ar fi fost rezolvata si poate ca, pana acum, am fi avut si mult-dorita reconciliere nationala. Ar fi fost deja o faza depasita. Si cu siguranta nu ar fi fost un razboi civil din cauza turnatoriilor pe care victimele le-ar fi aflat de acolo.

  • Procesul lui Constantin Craciun, fostul comandant al Penitenciarului de la Aiud, a fost singular. Ce s-a intamplat cu restul?

    In 1991, am depus in nume personal, un denunt penal de 15 pagini. Atunci s-a deschis cercetarea penala si SRI, Ministerul de Interne si Parchetul General si-au unit fortele si au inceput cercetarile. In prima faza s-au gasit suficiente date cat sa-i trimita in judecata pe Nicolski si Draghici. Mi se pare deosebit de suspect ca Nicolski a murit exact cu o zi inainte de a fi audiat, iar Draghici a fugit in Ungaria tot cu o zi inainte de audiere. Apoi a murit si ala, tot la momentul potrivit, exact cand se declansasera procedurile de extradare. Mai exista si o alta lista cu 200 de persoane care urma sa fie anchetate, dar totul a fost blocat dupa moartea lui Constantin Craciun.

  • In alte tari foste comuniste a functionat ceva similar Legii Lustratiei. Ce s-a intamplat la noi?

    In 1994, am alcatuit proiectul unei "Legi a lustratiei". Prin ea nu se cerea decat ca toti cei care au detinut functii politice sau in Securitate sa nu mai participe la viata politica timp de trei mandate. Nu s-a vrut, iar acum avem in tara ceea ce avem: cam aceiasi oameni au schimbat "scaunele" confortabile ale functiilor din timpul comunismului cu fotoliile luxoase ale "capitalismului".

  • Centrul se va ocupa tot de Securitate ca politie politica?

    Dupa 1990, SRI, SIE, dar si oamenii lor infiltrati in partide au incercat sa ne convinga ca securistii care au lucrat in strainatate ar fi fost "cei buni", iar ceilalti ar fi fost "cei rai". Nu este adevarat. Cercetarea arhivelor arata ca toti au fost o apa si un pamant. Inainte de a ajunge sa lucreze "la extern", oricare dintre ei a facut de toate, de la anchete penale la filaj.

  • Care este locul ocupat de fostii activisti de partid in aceasta "ecuatie" complicata?

    Daca s-ar fi aplicat Punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara, clasa noastra politica ar fi fost de mult primenita. Asa, oricat ne-am feri, dam tot peste Ion Iliescu. Este drept ca persoana sa a avut in mod constant sprijinul a peste 50 la suta din populatie. Dar iata ca si acum, cand nu mai are cum sa candideze la functia suprema, tot el "face cartile". Adrian Nastase intra si el in aceeasi categorie. Fostii demnitari comunisti si fostii securisti sunt cei care au adus economia tarii in ruina. Sa ne amintim cum, in prima faza, au pus mana pe fostele CAPuri. Apoi au urmat "ingineriile financiare" prin care s-au falimenta bancile. Si? A raspuns vreunul dintre ei?

×
Subiecte în articol: observator centrul