x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ţigările nu sunt un substitut medical. Ele nu vor fi vândute exclusiv în farmacii, a decis PE

Ţigările nu sunt un substitut medical. Ele nu vor fi vândute exclusiv în farmacii, a decis PE

08 Oct 2013   •   15:57
Ţigările nu sunt un substitut medical. Ele nu vor fi vândute exclusiv în farmacii, a decis PE

Parlamentul European a votat contra clasificării ţigaretei electronice drept substitut medical. Prin urmare, ţigaretele electronice nu vor putea fi vândute în farmacii, anunţă Le Figaro.

O nouă legislaţie
Parlamentul European a aprobat marţi o nouă legislaţie împotriva fumatului, refuzând însă ca aceste ţigarete să fie vândute exclusiv în farmacii. Decizia a fost luată de o majoritate de deputaţi. Ţigaretele electronice vor putea fi vândute în continuare în magazine specializate sau alt gen de magazine.
Majoritatea eurodeputaţilor de dreapta au refuzat o propunere a Comisiei Europene care trata ţigaretele electronice, al căror efect asupra sănătăţii nu este cunoscut încă, drept medicament.

Interzise minorilor
Acest tip de ţigări va fi interzis în continuare minorilor, la fel şi publicitatea pentru acest tip de produs.
Textul, care urmează să fie supus aprobării reprezentanţilor celor 28 de state membre, înainte să intre în vigoare, prevede  şi modificări privind mesajele de avertizare postate pe pachetele de ţigări, precum şi faptul că marca producătorului de ţigări va apărea doar în partea de jos a pachetului.

Ţigările “slim”
Ţigările de tip “slim” vor putea fi comercializate în continuare, contrar avizului Comisiei Europene. În schimb vor fi interzise ţigările aromatizate, dar cele “mentolate” vor beneficia de o perioadă de amânare de opt ani, după promulgarea legii.
Luni, în ajunul votului, câteva sute de utilizatori de ţigarete electronice sau de reprezentanţi de-ai fabricanţilor au manifestat în faţa Parlamentului European.

La latitudinea vânzătorului
Potrivit rtbf.be, ţigările electronice vor putea fi considerate ori produs medical, ori produs de tutun, după cum va dori firma care le comercializează să le prezinte. Dacă aceasta afirmă că ţigările electronice sunt un mijloc preventiv sau curativ, acestea vor fi supuse verificărilor comune produselor medicamentoase. Dacă, din contră, sunt considerate ca un produs din tutun, nu vor putea face obiectul niciunei publicităţi, nu vor putea fi vândute minorilor, iar lista componentelor lor va trebui transmisă autorităţilor naţionale.
Comisarul european pentru Sănătate Tonio Borg a salutat votul din Parlamentul European.

Continuă negocierile
Negocierile vor continua acum tripartit (reuniune neoficială între reprezentanţii Comisiei Europene, ai Consiliului European şi ai Parlamentului European).
Scopul afişat al Comisiei Europene şi al deputaţilor este de a reduce tabagismul în rândul tinerilor. Tabagismul provoacă moartea a 700.000 de persoane anual în Europa, adică echivalentul populaţiei oraşelor Palermo sau Cracovia, a reamintit comisarul european pentru Sănătate.

Lobby-urile îngreunează dezbaterile
Dezbaterile din Parlamentul European au fost îngreunate de lobby-urile industriei tutunului. Dovada: nu mai puţin de 189 de amendamente au fost depuse, unele de către parlamentari “care până acum nu s-au interesat de capitolul sănătate”, după cum spune un eurodeputat belgian.
Industria tutunului se teme că va pierde o parte din piaţa de consumatori. Companiile farmaceutice se bat, la rândul lor, pentru ţigările electronice. Şi vânzătorii de ziare se tem: multe dintre chioşcurile lor sunt în dificultate, din cauza scăderii numărului de clienţi. Tutunul reprezintă o treime din veniturile lor. Acestora le-ar plăcea ca vânzarea de ţigări electronice să le fie permisă, ba chiar rezervată, comentează rtbf.be.

×
Subiecte în articol: tigara electronica farmacii