x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TIMBRUL DE MEDIU, adoptat de Guvern. Taxa auto va fi plătită din 15 martie. Vezi formula de calcul

TIMBRUL DE MEDIU, adoptat de Guvern. Taxa auto va fi plătită din 15 martie. Vezi formula de calcul

19 Feb 2013   •   15:23
TIMBRUL DE MEDIU, adoptat de Guvern. Taxa auto va fi plătită din 15 martie. Vezi formula de calcul
Sursa foto: Oana Pavelescu

Guvernul a adoptat timbrul de mediu. Taxa se va aplica din 15 martie. şi va fi achitată de toţi proprietarii care nu au plătit taxa de primă înmatriculare.

"În şedinţa de Guvern am adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind timbrul de mediul. Termenul de intrare în vigoare este 15 martie. Până atunci vor fi adoptate normele metodologice pentru aplicarea Ordonanţei. Ca şi noutate, este că, în primul rând, timbrul de mediu este un instrument necesar pentru înnoirea parcului auto din România şi reducerea gazelor cu efect de seră. În formula de calcul prezentă nu mai este dominantă capacitatea cilindrică. Pentru categoriile de autoturisme cu normă de poluare EURO 5, EURO 4 şi EURO 3 formula de calcul este cea care ia în proporţie de sută la sută emisia de CO2. Pentru autoturismele non euro, EURO 1 şi EURO 2 se aplică actuala formulă de calcul", a declarat Rovana Plumb, ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă.

Click AICI pentru ORDONANŢA pentru modificarea și completarea Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule

Executivul a anunţat recent că a definitivat forma noii taxe auto, aplicată sub forma timbrului de mediu, cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru maşinile Euro 2, Euro 1 şi non-euro.
  
Conform noii formule de calcul, suma de plată va scădea cu 60% pentru Euro 2, cu 80% pentru Euro 1 şi cu 90% pentru non-euro. Cuantumul taxei pentru maşinile non-euro, Euro 1 şi Euro 2, cu tehnologii mai învechite, va fi totuşi mai mic decât cel actual, mergându-se pe ideea că aceste maşini au o durată scurtă de funcţionare şi, deci, vor polua pentru un interval mai mic.
  
Într-un document al Ministerului Mediului se arată că taxa va rămâne la aceleaşi cote pentru maşini Euro 5, în timp ce pentru Euro 6, maşini hibride şi electrice, nu va fi plătit nimic, anunţă mediafax.ro. Taxa va fi însă calculată diferit pentru maşinile cu motoare pe benzină şi pentru cele cu motoare diesel, conform ultimelor declaraţii ale ministrului Mediului.
  
Timbrul de mediu va fi calculat în principal în funcţie de emisia de CO2, luat în calcul în întregime pentru timbru faţă de 30% în legea în vigoare, înscrisa în cartea de identitate a maşinii sau documentele de omologare.
  
Timbrul va fi plătit o singură dată, la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere, dar nu şi în cazul tranzacţiilor civile (moştenire sau partaj).
  
Cei care au plătit actuala taxă de poluare nu vor mai plăti timbrul de mediu.

×