x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TIMBRUL DE MEDIU se va plăti o singură dată. Ce spune Ponta despre noua TAXĂ AUTO

TIMBRUL DE MEDIU se va plăti o singură dată. Ce spune Ponta despre noua TAXĂ AUTO

de Veronica Micu    |    16 Ian 2013   •   14:48
TIMBRUL DE MEDIU se va plăti o singură dată. Ce spune Ponta despre noua TAXĂ AUTO
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Premierul Victor Ponta a afirmat, astăzi, în debutul şedinţei de Guvern, că timbrul de mediu se va plăti o singură dată, în funcţie de emisiile de dioxid de carbon ale maşinii. Şeful Executivului a calificat drept "aberant" coeficientul de depreciere aplicat la automobilele vechi.

"Astăzi (n.r. miercuri) ministrul Rovana Plumb ne prezintă formula gândită pentru timbrul de mediu şi sper ca din prezentare, şi mai ales din prezentarea publică, să înţeleagă toată lumea că taxa se plăteşte o singură dată şi se plăteşte pe criteriul emisiilor de dioxid de carbon, că acele cazuri erau aberante, în care avea omul o maşină de 10-15 ani, care valorează 500 de euro, (pentru care - n.r.) nu mai poate să plătească 5.000 de euro taxă, că era un caz absolut aberant şi prin aplicarea acelui coeficient de depreciere la maşinile acelea vechi care nu mai valorează mare lucru şi sunt deja în România. Oamenii pot să le înstrăineze, mai ales că ideea este să-şi cumpere altă maşină mai nouă şi mai puţin poluantă, fără să-i punem să plătească taxe de cinci ori decât valorează într-adevăr maşina", a declarat Victor Ponta în şedinţa de Guvern.

Timbrul de mediu gândit de Ministerul Mediului trebuie aplicat în cazul autovehiculelor comerciale numai după ce va fi returnată acciza din carburanţi conform modelului european practicat în mai multe ţări europene, iar o formulă ideală a acestei taxe are nevoie de o analiză serioasă şi transparentă, a atras atenţia, pe 11 ianuarie, Confederaţia Naţională Rutieră.

Forma iniţială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, a reintrat în vigoare de la 1 ianuarie, însă aceasta este redusă cu 25%. Contribuabilii care, de la 1 iulie 2008, au plătit o taxă mai mare decât cea rezultată din aplicarea legii în vigoare pot solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită. Conform legii, care are la bază principiul 'poluatorul plăteşte', taxa de poluare va fi plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi, cât şi second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.

×