x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Timişoara - Amenintarea romilor, episodul al doilea

Timişoara - Amenintarea romilor, episodul al doilea

de Mircea Opris    |    30 Sep 2008   •   00:00

Vă lichidăm familia! Avem bani pentru kilăr străin. Noi nu glumim - "Clanul Rromilor bogaţi".



Prefectul de Timiş Ovidiu Drăgănescu sustine ca a primit, luni, o scrisoare de ameninţare la Instituţia Prefectului. Aceasta vine după ce prefectul a vizitat mai multe case de rromi, a făcut tam-tam pe tema mafiei imobiliare ţigăneşti şi a mobilizat poliţia pe această direcţie.

În hârtia adresată reprezentantului guvernului în teritoriu stă scris: "D-le Prefect Drăgănescu, opriţi teroarea rasistă contra noastră. Vă lichidăm familia! Avem bani pentru kilăr străin. Noi nu glumim". Scrisoarea care a ajuns pe masa prefectului este semnată "Clanul Rromilor bogaţi". Reprezentanţii Prefecturii Timiş au sesizat Poliţia, pentru demararea unei anchete şi identificarea făptuitorului. Autorului i se va întocmi dosar penal. Oamenii legii urmează să verifice dacă există amprente.

Prefectul Ovidiu Drăgănescu a declarat doar atât: "Nu mă interesează, pe o hârtie din asta nu mă uit mai mult de două secunde!". După o primă studiere a documentului de catre lucratori ai politiei timisene, acesta a fost preluat şi introdus într-un plic special, sigilat, şi ulterior dus la sediul IPJ Timiş pentru analize ulterioare.

Poliţiştii speră să descopere eventuale amprente ale celui care a întocmit scrisoarea. Până a ajuns în mâna poliţiştilor, hârtia a urmatul circuitul clasic al scrisorilor transmise pe adresa prefecturii, pe la registratura instituţiei, la secretariat şi ulterior în biroul prefectului. Momentan nu exista nici o dovada concreta ca respective scrisoare de amenintare a fost “scrisa” de catre romii implicate in scandalul cu prefectul, din seara de 18 august.

Precedent cu semne de intrebare

Pe data de 18 august, Prefectul Ovidiu Drăgănescu sustinea, cu martori, ca a fost ameninţat de catre o familie de romi. Evenimentul s-a desfăşurat în plin centrul Timişoarei, într-o casă situată în Piaţa Plevnei. În urma ameninţărilor primite, Drăgănescu a apelat la poliţie, în zonă deplasându-se mai multe echipaje, printre care şi mascaţii de la trupele de intervenţie.

Disputa a apărut în momentul în care prefectul Drăgănescu a intrat în clădirea respectivă, o vilă cu mai multe apartamente, pentru a vedea unul dintre acestea, în vederea achiziţionării. În unul dintre apartamentele respective locuieşte o familie de rromi, pe clădirea respectivă fiind chiar instalat un banner pe care scria "Aici locuieşte familie de ţigani". Intenţia acestui banner este clară, de intimidare a unor posibili cumpărători ai apartamentelor învecinate, intenţia familiei respective fiind de a cumpăra întreaga clădire.

După ce Drăgănescu a intrat în vilă, rromii au început să-l ameninţe, spunând că nimeni în afară de ei nu va cumpăra în acea clădire nici un apartament. Întregul scandal a fost înregistrat cu telefonul mobil de către prefect. Ameninţat, acesta a chemat poliţia, la faţa locului sosind în scurt timp mai multe echipaje de poliţie şi mascaţii de la trupele de intervenţie DPIR. Rromii au fost urcaţi în maşinile poliţiei şi conduşi la sediul IPJ Timiş pentru continuarea cercetărilor.

Conflictul s-a iscat, se pare, în momentul în care prefectul a vizitat clădirea respectivă, care are mai multe apartamente, dorind să vadă una dintre locuinţe, pentru a o achiziţiona. Ovidiu Drăgănescu spune că, în momentul în care a intrat în clădire, ţiganii au început să-l ameninţe, "deoarece nu doreau ca altcineva să cumpere un apartament acolo".

Vădit deranjat de situaţie, prefectul de Timiş a sunat la poliţie, iar la faţa locului au sosit trupele speciale ale IJP. Mascaţii au intervenit rapid şi i-au dus pe ţigani la sediul Poliţiei Timiş pentru audieri şi declaraţii.  Pentru moment, politistii timisoreni nu au clarificat nici primul episod, petrecut la mijlocul lunii trecute.



×
Subiecte în articol: observator prefectul draganescu