x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tinerii din toată lumea, chemați să manifesteze vineri pentru mediu

Tinerii din toată lumea, chemați să manifesteze vineri pentru mediu

13 Mar 2019   •   11:09
Tinerii din toată lumea, chemați să manifesteze vineri pentru mediu

"În 2050 voi veţi fi morţi, nu noi": tinerii din toată lumea sunt chemaţi să manifesteze vineri pentru a cere acţiuni ferme în favoarea mediului, un test pentru o mobilizare inedită inspirată de adolescenta Greta Thunberg, scrie miercuri AFP. 

Până acum, apelul la mobilizare săptămânală, lansat de activista suedeză, care, din vară, afişează în fiecare zi de vineri, în faţa Parlamentului din Stockholm, o pancartă cu îndemnul la grevă în şcoli pentru climă, a fost urmat în câteva ţări, în special în Belgia şi Germania, unde mii de tineri au manifestat. 

Dar pentru această "grevă mondială pentru viitor" din 15 martie, liceenii şi studenţii se pregătesc să-şi părăsească sălile de clasă din Sidney până la Paris, de la Tokyo la Montreal, din Hong Kong la Kampala. 

"Facem grevă pentru a spune guvernelor noastre să-şi facă temele şi să ne arate dovezi", susţine apelul publicat pe Facebook. 

Dovezi că lumea adoptă măsurile necesare pentru a limita încălzirea la maximum +2 grade Celsius în raport cu era preindustrială, aşa cum prevede Acordul de la Paris. Pentru că, până acum, "eu nu am auzit nicio promisiune concretă din partea liderilor", menţiona recent Greta Thunberg. 

"Ei spun doar că vor încerca să facă tot ce pot", dar aceasta nu este suficient deoarece "casa noastră arde": "Vreau să începeţi să vă panicaţi", a subliniat adolescenta de 16 ani. 

Conform FridaysforFuture (Vineri pentru Viitor), numele mişcării acestei noi muze a mediului, peste 1.000 de adunări sunt preconizate în circa o sută de ţări, însă este greu de ştiut, notează AFP, dacă vor fi mai mult de o mână de tineri în multe dintre aceste oraşe. 

"Acest moment este foarte important, nu doar în ce priveşte numărul tinerilor care vor face grevă, ci şi în raport cu discuţiile pe care le va provoca în familii, între prieteni şi în şcoli", comentează Karen O'Brien, sociolog la Universitatea din Oslo. 

"Testul mişcării nu va fi dimensiunea mulţimii ce va fi mobilizată pe 15 martie, ci va consta în acţiunile luate în societate ca răspuns la criza climatică", a continuat aceasta. 

Greve şcolare pentru a solicita acţiuni de combatere a schimbărilor climatice sunt planificate vineri în peste 1.000 de oraşe din 89 de ţări, anunţau luni organizatorii, citaţi de agenţia dpa. 

"În această dimineaţă, 89 de ţări şi 1.057 de locuri! Putem să ajungem la o sută de ţări până vineri?", a scris luni, pe Twitter, Greta Thunberg. 

Protestele ar urma să aibă loc în faţa primăriilor şi a parlamentelor naţionale din oraşe din toată lumea. 

La începutul lunii decembrie, o tânără suedeză în vârstă de 15 de ani, Greta Thunberg, a uimit opinia publică în timpul Conferinţei Anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP24) desfăşurată la Katowice (Polonia), cu pledoaria sa pentru generaţiile viitoare. Tânăra a devenit o persoană marcantă printre tinerii care se mobilizează din ce în ce mai mult pentru climă peste tot în lume, cerându-le decidenţilor politici şi întreprinderilor să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: mediu protest