x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Toamnă călduroasă

Toamnă călduroasă

de Sorin Anghel    |    31 Aug 2009   •   00:00
Prognoza meteo pentru următoarele trei luni
Vom avea parte de o toamnă normală, cu un septembrie fierbinte, un octombrie absolut normal şi un noiembrie îngheţat. Precipitaţiile se vor încadra în registrul normal, excepţie făcând nordul şi centrul ţării, acolo unde mediile multianuale vor fi depăşite. Primele ninsori vor cădea în noiembrie.

Regimul termic mediu în toamna acestui an va fi în general normal, exceptând sud-estul ţării, unde se va situa peste valorile obişnuite. La începutul toamnei  vor mai  fi  zile  frumoase, cu temperaturi maxime ce pot  depăşi  30°C,  mai ales în sudul şi sud-estul ţării. În intervalele reci, se va produce  brumă îndeosebi în depresiunile din nordul şi centrul teritoriului, iar în partea a doua a toamnei şi îngheţ la sol. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, cu tendinţă de depăşire a mediilor multianuale în regiunile nordice şi centrale.


SEPTEMBRIE
Temperaturile medii lunare vor fi în general normale, exceptând areale din sud-estul ţării unde pot fi mai mari decât mediile climatologice. În intervalele calde din cursul lunii temperaturile maxime pot depăşi 30°C. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî  sub 0°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, favorizând producerea brumei. Cantităţile de precipitaţii pot depăşi local valorile normale ale acestei luni în regiunile din vestul, centrul şi nordul ţării, iar în rest se vor încadra în limitele obişnuite. Ploile mai pot avea caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice.


OCTOMBRIE
Temperaturile medii lunare vor fi în general normale, exceptând zone din sudul şi estul ţării, unde pot fi mai mari decât mediile multianuale. În intervalele calde din cursul lunii temperaturile maxime pot depăşi 25°C. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî  sub -5°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, favorizând producerea brumei şi îngheţului la sol. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, prezentând local tendinţa de a depăşi mediile multianuale în regiunile sudice.


NOIEMBRIE.
Temperaturile medii lunare vor fi în general normale. În intervalele calde din cursul lunii temperaturile maxime pot depăşi 20°C. În nopţile cele mai reci temperaturile minime pot coborî  spre -10°C în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării, favorizând îngheţ la sol. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, cu tendinţa de a depăşi valorile climatologice în jumătatea nordică a ţării. Spre sfârşitul lunii pot apărea lapoviţa şi ninsoarea.

×
Subiecte în articol: prognoza meteo septembrie-noiembrie 2009