x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Toate Mariile, sarbatorite la malul marii

Toate Mariile, sarbatorite la malul marii

de Dana Ciobanu    |    16 Aug 2005   •   00:00
Toate Mariile, sarbatorite la malul marii

Marinele, Mariile si Marianele aflate pe Litoral s-au sarbatorit care cum au vrut: Marina Militara la Portul Tomis din Constanta, iar Mariile la restaurante sau la soare, pe nisip.

Navele BLACKSEAFOR, in Portul Tomis

Daca e Sfanta Marie, e sarbatoare in toate porturile Romaniei, dar mai cu seama in Portul Tomis din Constanta. In 2005, semnificatia Zilei Marinei a fost dublata de o aniversare - 145 de ani de la infiintarea Fortelor Navale Romane.

Daca la ora matinala la care au inceput ceremoniile dedicate Zilei Marinei doar vreo 2.000 de spectatori infruntau norii amenintatori de deasupra Portului Tomis, soarele, ivit abia pe la pranz, a adus pe faleza din spatele Comandamentului Operational Naval cateva zeci de mii de turisti si localnici. Program de voie, tras la xerox pentru mai toti spectatorii: urmarit exercitii militare si defilarea trupelor, luat nevasta/iubita si mers la terasa (probabil nu intamplator numita Vraja Marii), cumparat copilului un balon lucios in forma de inima si intors in port pentru a urmari jocurile marinaresti si spectacolul artistic oferit de organizatori. Asa se intampla in fiecare an, ne-au marturisit cativa dintre cei prezenti in Portul Tomis. "Anul trecut a fost exact, exact la fel. Si tribuna, si ceremonialul, doar oficialitatile sunt altele", ne-a spus constanteanul Cristi.

RITM. Garda de onoare a defilat in fata oficialitatilor prezente in Portul Tomis

FARA PRESEDINTE. Marele absent al festivitatilor din acest an a fost Traian Basescu, si marinar, si constantean, inainte de a fi presedintele Romaniei. Mesajul sau catre fostii colegi de breasla a fost transmis de consilierul prezidential general (r.) Constantin Degeratu. Inainte de cuvantul presedintelui, a defilat Garda de onoare si a fost intampinat ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, dupa care a fost intonat imnul de stat. La ora 10 fix, oficialitati, militari si civili au asistat la un ceremonial drag marinarilor, cel al ridicarii Pavilionului, Geacului si a Marelui Pavoaz, pe un fundal sonor asigurat de salve de tun. Pavilionul arborat la catargul navelor reprezinta drapelul statului caruia ii apartine nava respectiva, Geacul este insemnul caracteristic al navelor militare; el se arboreaza si se coboara zilnic, in cadrul aceluiasi ceremonial cu al pavilionului, iar Marele Pavoaz reprezinta o serie de pavilioane de semnalizare vizuala, legate intre ele.

NAVE DE ELITA. Dimineata a continuat cu salutul echipajelor navelor aflate in dispozitiv de catre contraamiral dr. Gheorghe Marin, seful Statului Major al Fortelor Navale. La doar cateva sute de metri de faleza, erau ancorate, in linie de la nord la sud, Dragorul maritim "Lt. Lupu Dinescu", Nava-Scoala Constanta, Corveta Contraamiral Horia Macelariu, Fregata Regele Ferdinand, Fregata Regina Maria, Corveta Contraamiral Eustatiu Sebastian, Puitorul de mine si plase Viceamiral Constantin Balescu si Dragorul maritim "Lt. Remus Lepri". In linia din spatele lor, au fost prezente unitatile care compun Grupul Naval de Cooperare din Marea Neagra - BLACKSEAFOR: Fregata Marasesti (nava amiral a flotei romanesti si in prezent nava comandant a BLACKSEAFOR), Fregata TCG Fatih (Turcia), Nava de debarcare Yamal (Federatia Rusa), corveta Lutk (Ucraina) si Nava dragoare Shkval (Bulgaria). In urma cu doua zile, Romania a preluat comanda BLACKSEAFOR, astfel ca oficialitatile din tarile riverane Marii Negre prezente la acest eveniment au participat si la celebrarea Zilei Marinei.

Arhiepiscopul Tomisului a oficiat un Te Deum, in cinstea patroanei spirituale a truditorilor de pe mare, Sfanta Maria, urmat de lansarea in mare a "ancorelor de flori", in semn de omagiu eroilor marinari.

PERSONAJ. Zeul Neptun isi schimba barba, da’ naravul ba! In fiecare an, vine la Ziua Marinei insotit de nimfe

DEMONSTRATIE. Timp de aproape doua ore, spectatorii au fost captati de actiunea pregatita de organizatori - exercitiul tactic cu tema "Respingerea desantului maritim si aerian inamic", executat de catre nave si subunitati apartinand Fortelor Navale, cu participarea unor subunitati ale Fortelor Aeriene si Fortelor Terestre.

Defilarea Garzii de onoare si traditionalul salut al Zeului Neptun urmate de defilarea navelor Politiei de Frontiera, a navelor utilitare si celor comerciale au incheiat prima parte a zilei. Dupa-amiaza au fost pregatite intreceri de barci cu rame si de inot, defilarea velierelor, traditionalele concursuri marinaresti pe apa: "Porcul la scondru" si "Hora ratelor", dar si concerte in aer liber, seara urmand sa se incheie cu focuri de artificii.

SARBATOARE VECHE DE UN SECOL
In 1902, s-a stabilit ca Ziua Marinei si a orasului Constanta sa fie celebrata de Sfanta Maria, pe 15 august. Intre 1949-1989, Ziua Marinei a fost mutata in ultima duminica din luna iulie, apoi in prima duminica din luna august. Din 1990, s-a revenit la vechea data de 15 august.
×
Subiecte în articol: observator