x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Toate ministerele şi 90% din administraţia locală încalcă legile accesului la informaţii publice (STUDIU)

Toate ministerele şi 90% din administraţia locală încalcă legile accesului la informaţii publice (STUDIU)

de Petru Zoltan    |    27 Ian 2012   •   15:17
Toate ministerele şi 90% din administraţia locală încalcă legile accesului la informaţii publice (STUDIU)

Toate ministerele in frunte cu ministrii care compun Guvernul Boc refuza sa faca public actele normative pe care urmeaza sa le adopte. Astfel, romanii sunt privati de dreptul de a fi instiintati de masurile pe care urmeaza sa le ia guvernantii la nivel central. Pentru ca tacamul sa fie complet, peste 90% din consiliile judetene, consiliile locale si primarii din Romania nu asigura cetatenilor un acces facil la informatiile publice. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Academia de Advocacy.

Studiul a fost realizat in urma solicitarilor trimise catre autoritatile publice si centrale in baza Legii 52/2003 privind transparenta decizionala, care le obliga pe acestea sa ofere, la cerere, lista cu actele normative si deciziile in pregatire, spre consultare publica. Situatia este la fel de dramatica in ceea ce priveste aplicarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. "Nerespectarea acestor legi afecteaza insasi substanta democratiei participative pe care ne straduim sa o construim in Romania. Fara o aplicare consecventa, care sa combine decizia politica si competenta profesionala, astfel de legi raman litera moarta. Si de aceea striga oamenii in strada ca vor sa fie luati in seama', a precizat Radu Nicosevici, presedintele Academiei de Advocacy.

Cu ocazia publicarii studiului, a fost lansata si miscarea civica Coalitia 52. Directorul executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avadani, a precizat ca institutia pe care o conduce este membru fondator al Coalitiei 52. "Lipsa de transparenta a autoritatilor publice este de fapt o lipsa de respect fata de cetatean. Am participat activ la redactarea sI adoptarea Legilor care impun transparenta sI accesul la informatiile publice. Ne ingrijoreaza aplicarea lor din ce in ce mai defectuoasa. Nu vom lasa ca lucrurile sa ramana asa, pentru ca ne propunem sa schimbam legea', a mai declarat Ioana Avadani.

×