x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Topoare şi mistrii în Pădurea Băneasa

Topoare şi mistrii în Pădurea Băneasa

de Monica Andrei Capatos    |    21 Feb 2008   •   00:00
Topoare şi mistrii în Pădurea Băneasa

VILE IMENSE CONSTRUITE PE ZONA VERDE FÅRÅ NICI UN FEL DE AUTORIZAŢIE
Terenuri scoase la vânzare, garduri care împrejmuiesc vile, copaci tăiaţi în favoarea şantierelor, toate pot fi văzute în Pădurea Băneasa, zonă verde, teoretic protejată prin lege, practic defrişată nonstop. Nici nu-i greu să construieşti o casă în pădure. Reţeta este cunoscută de "băieţii deştepţi". Intri în posesia unui teren în pădure, defrişezi şi apoi construieşti fără să mai aştepţi aprobările obligatorii. Dacă se prinde cineva, te alegi cu o plângere penală, care va zăcea nelucrată la o secţie de poliţie.


ILEGALITÃŢI ● Vile imense, construite pe zona verde fără nici un fel de avize
Eşti bazat şi vrei să-ţi faci o casă în Pădurea Băneasa? Se rezolvă mult mai repede decât crezi. Reţeta este cunoscută de "băieţii deştepţi". Ocheşti un teren scos la vânzare, îl cumperi, îl defrişezi, chiar dacă legea nu-ţi permite, apoi te apuci de treabă. Dacă se prinde totuşi cineva, rişti să te alegi cu o plângere penală. Însă nici aceasta nu-ţi va da multe bătăi de cap, pentru că va zace în sertarul unei secţii de poliţie.


Speculanţii de pe piaţa imobiliară ştiu că Pădurea Băneasa va dispărea în câţiva ani, fiind împărţită pe grupuri de interese. Pe lângă cartierele rezidenţiale care au fost deja desenate în pădure şi despre care Jurnalul Naţional a publicat o serie de anchete, în zona verde au apărut vile de lux, ascunse printre copaci, fără ca proprietarii să respecte vreo legislaţie în vigoare.

Puţine autorităţi îşi dau interesul să investigheze modul în care imobilele au răsărit pe un spaţiu verde. Adevăraţii apărători ai zonei verzi ar trebui să facă o plimbare prin pădure, începând cu Aleea Teişani şi terminând cu Drumul Cosminului. Un simplu control ar scoate la iveală garduri imense care împrejmuiesc fortăreţe amplasate în mijlocul pădurii, terenuri gata pregătite pentru a fi defrişate şi şantiere în lucru.


PLÅNGERI PENALE. Cei de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Bucureşti (ITRSV) au încercat să oprească distrugerea pădurii, însă interesele sunt mari.

"Pe Strada Drumul Cosminului au fost ridicate câteva case ai căror proprietari sunt Dănescu Remus Gabriel, Capotă Remus Florin, Veiscovici Jeni şi Ionescu Virgil Lucian. Aceştia nu au autorizaţie de construcţie, nu au scos din circuitul forestier suprafeţele construite şi au defrişat ilegal pădurea. Pentru aceste fapte ITRSV a făcut plângere penală în urmă cu un an şi jumătate la Secţia 2 Poliţie. Până acum n-am primit nici un răspuns", ne-a declarat Mirel Idoraş, inspector-şef adjunct al ITRSV. Culmea este că imobilele au fost ridicate în imediata apropiere a sediului Serviciului pentru Informaţii Externe (SIE) din Pădurea Băneasa, o porţiune foarte bine supravegheată.

Mai mult, fără nici un fel de autorizaţie, vilele cu pricina au fost racordate la toate utilităţile, apă, canal, gaze, electricitate.

"Dacă Pădurea Băneasa ar dispărea, speranţa de viaţă a bucureştenilor s-ar reduce considerabil. Ne naştem cu o şansă la viaţă de 120 de ani. Aceasta scade treptat, cel mai important lucru fiind mediul în care trăim, pe locul doi fiind alcoolul", ne-a declarat Nicolae Rădulescu-Dobrogea, preşedintele Ecocivica.


ALTE ABUZURI. Zonele mai sus menţionate nu sunt singurele ochite de şmecherii din domeniul imobiliar. Pădurea Băneasa este ciopârţită din toate părţile.

"Vizavi de Şcoala Americană, în pădure, pe o suprafaţă de 2.500 de metri pătraţi au fost tăiaţi toţi copacii pentru ca proprietarul SC MidlleEast SRL să construiască un hotel. Fără să aibă nici un act care să-i permită defrişarea. Cei care tăiau copacii au fost prinşi în fapt şi s-au întocmit procese-verbale. Am făcut şi în acest caz plângere penală, dar nu s-a rezolvat nimic", mai mai spus inspectorul-şef adjunct al ITRSV.

Ritmul în care se construieşte pe zona verde este unul ameţitor. Dacă în urmă cu o săptămână în intersecţia de lângă Grădina Zoologică nu se întâmpla nimic, acum două zile zona deja era transformată într-un şantier în toată regula.

"Construcţia nou-începută este pe terenul deţinut de către SC Trei Rândunele Bucureşti. Au fost defrişaţi copacii, proprietate a Direcţiei Silvice, fară a avea aprobare, de asemenea, s-a ales cu plângere penală. Nici nouă nu ne vine să credem că acum este atâta desfăşurare de forţe", a precizat Mirel Idoraş.

Nu este pentru prima dată când autorităţile închid ochii în faţa unor astfel de ilegalităţi. La începutul anului, tot ziarul nostru relata cum Direcţia Silvică Bucureşti, cea care ar trebui să apere pădurea, a dat o aprobare pentru o lucrare de "rărire a arborilor" din Pădurea Băneasa. Numai că o simplă lucrare de rărire a copacilor a fost transformată într-una de defrişare. Terenul a fost pregătit pentru o altă afacere, care abia acum se coace. Theodor Chiriac, directorul tehnic al Direcţiei Silvice Bucureşti, a declarat la vremea respectivă cu destul de multă detaşare că nu ştie mai nimic.


Zona verde, la cheremul şmecherilor

Unele porţiuni din pădure sunt distruse chiar şi cu acordul arhitectului-şef al Capitalei, Adrian Bold. Un exemplu ar fi un proiect imobiliar pe o suprafaţă de 63.968 de metri pătraţi, amplasat pe Şoseaua Jandarmeriei, pentru care proprietarul a primit aviz de urbanism semnat Adrian Bold. În locul copacilor vor apărea locuinţe şi birouri de lux. Chiar dacă în documentaţia depusă la Planul Urbanistic Zonal se spune că proprietatea nu va afecta Pădurea Băneasa, la faţa locului lucrurile par altfel. Probabil, ca şi în alte situaţii, arborii vor ascunde clădirile de fiţe.

Tot arhitectul-şef al Capitalei a aprobat un alt PUZ asemănător, de data asta pe o suprafaţă de aproximativ 100.000 de metri pătraţi, mai exact pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti nr. 97A, Sector 1. În scurta prezentare din avizul de urbanism este precizat faptul că amplasamentul se încadrează în zoma M3, subzonă mixtă cu clădiri având regim de construire şi înălţime parter plus patru etaje, recunoscând în schimb că proiectul imobiliar se va extinde şi în V5, reprezentând zonă verde.

CARTIERE PE BANDÅ RULANTÅ. Nu sunt singurele proiecte de acest gen. Jurnalul Naţional a dezvăluit o parte din aceste proiectele imobiliare. Pe o suprafaţă de 20 de hectare, teren care iniţial ar fi aparţinut familiei Cuturela, au început deja defrişările pentru a face loc unui proiect denumit ironic "zona verde". Firma care a întocmit studiul de impact este KVB Economic SRL, avându-i drept acţionari majoritari pe Sulfina Barbu, fost ministru al Mediului, Silvian Ionescu, fost comisar general al Gărzii de Mediu, şi Ioan Gherheş, fost director general al Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului. Ei au analizat Pădurea Băneasa şi au ajuns la concluzia că orice contrucţie pe zona verde este binevenită. Mai mult, este benefică pentru mediul înconjurător. Până la obţinerea actelor necesare, zona verde este defrişată încet, dar sigur, pe timp de noapte, pentru a nu atrage atenţia. Un alt proiect imobiliar este cel pe care se întindea Restaurantul Privighetorilor, lipit de Grădina Zoologică. Tot Jurnalul Naţional a arătat cum conducerea Parcului Zoo a fost sunată de investitori şi întrebată când vor fi mutate animalele, viitorii posesori de vile fiind interesaţi direct de acest lucru. Terenul cu pricina a fost revendicat şi câştigat în instanţă, imediat proprietarii au vândul restaurantul şi părculeţul din zonă unor afacerişti din domeniul imobiliar. Mulţi vor ca Parcul Zoo să fie definitiv închis şi în scurt timp mutat, pentru ca terenul pe care se află să fie repede curăţat şi transformat, evident, tot în cartier rezidenţial. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că 20.000 de metri pătraţi din Grădina Zoologică au fost revendicaţi de familiile Gressian şi Filipoiu din totalul de 60.000. Comisia din cadrul Primăriei Capitalei care aplică Legea 10 a dat măsuri reparatorii proprietarilor, însă au fost atacate în instanţă.




×