x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tornadele bulgaresti in Baragan!

Tornadele bulgaresti in Baragan!

de Sorin Anghel    |    26 Mai 2013   •   16:58
Tornadele bulgaresti in Baragan!

In aceasta seara vom avea parte de fenomene meteorologice severe. "Pericol de vreme severa in aceasta seara in Baragan, rularea rapid-refresh WRF proiecteaza doua supercelule distincte care vor traversa regiunea de la sud la nord intre orele 19-23. Principalele fenomene severe vor fi grindina de dimensiuni medii/mari si rafalele puternice de vant, dar luand in considerare forfecarea si elicitatea, chiar si cu indici CAPE nu foarte ridicati, e posibil sa apara si o tornada-doua (n-as exclude chiar un eveniment F2-F3), mai ales ca celulele de furtuna vor fi izolate. Cel mai probabil se vor initia, ca de obicei, in muntii din nordul Bulgariei in urmatoarele ore si vor atinge maturitatea in partea central-sudica a Baraganului. Temperaturile din sud-est de acum (26-27 C) sunt suficient de ridicate cat sa sustina convectia exploziva.
Baietii de la Estofex au dat doar cod 1, dar asa s-a intamplat si pe 12 august 2002. Sa speram ca nu va fi nimic important de data asta", scrie Andrei Barlea, meteorolog amator, pe pagina sa de Facebook.

Afirmatiile lui Andrei Barlea sunt confirmate si de catre Administratia Nationala de Meteorologie, care a emis acum cateva minute mai multe atentionari meteorologice cod galben pentru intensificati ale vantului care trecator pot lua aspect de vijelie, cantitati de precipitatii care local pot atinge si depasi 25 de litri pe metrul patrat, grindina de mici dimensiuni si frecvente descarcari electrice.

×