x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TRAGEDIE AVIATICĂ lângă Cluj. Răniţii, transportaţi de săteni pe braţe. Pilotul Adrian Iovan şi un medic rezident au încetat din viaţă (VIDEO)

TRAGEDIE AVIATICĂ lângă Cluj. Răniţii, transportaţi de săteni pe braţe. Pilotul Adrian Iovan şi un medic rezident au încetat din viaţă (VIDEO)

20 Ian 2014   •   16:48
TRAGEDIE AVIATICĂ lângă Cluj. Răniţii, transportaţi de săteni pe braţe. Pilotul Adrian Iovan şi un medic rezident au încetat din viaţă (VIDEO)

UPDATE 08:30 - Trupul neînsufleţit al pilotul Adrian Iovan a fost descarcerat dintre resturile epavei avionului care s-a prăbuşit luni după-amiază în Munţii Apuseni, pe raza comunei Horea, şi transportat la morga spitalului din Cîmpeni.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Unirea" Alba, plutonier Alina Bălaş, a declarat pentru Agerpres că forţe ale ISU au procedat la descarcerarea cadavrului, care a fost coborât în pături, câţiva kilometri, de către jandarmii montani până în locul în care acesta a putut fi preluat de o maşină.


UPDATE 00:30 SMURD: Copilotul avionului, în stare critică. Trei medici, în stare medie spre gravă

Răzvan Petrescu, copilotul avionului care ar fi aterizat forţat luni după-amiază, este în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD. Informaţiile, care constituie un prim bilanţ al stării supravieţuitorilor din accidentul aviatic de luni după-amiază, a fost comunicat MEDIAFAX de dr. Hadrian Borcea, coordonator regional SMURD. Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale.

Givrajul, principala cauză a accidentului aviatic

UPDATE 0,09 -  Jurnalistul Radu Tudor a postat pe blogul său - www.radu-tudor.ro - punctul de vedere al unui pilot experimentat care vede givrajul drept cauză principală a prăbuşirii avionului de tip BN 2.
"Givrajul apare frecvent în perioada de alternanţă de la cald la rece, în intervalul 0-2 grade Celsius. Umiditate mare, până la altitudinea de 1000 de metri, după care apare gheaţa.
Givrajul bordului de atac şi al stabilizatorului este principala cauză a prăbuşirii avionului. Greutatea era la nivelul maxim admisibil al aparatului de zbor, acesteia i s-au adăugat peste 150 de kg de gheaţă. Avionul a devenit incontrolabil şi a început să piardă altitudine şi s-a prăbuşit. Dacă era în câmp deschis totul era ok", a declarat pilotul pe blogul lui Radu Tudor.

UPDATE 23,35 - Una dintre victimele accidentului aviatic, un medic din Oradea, a declarat într-o, transmisiune directă la Antena3, că în momentul în care a încercat degivrarea aripilor avionului acesta a început să piardă altitudine şi nu a mai putut fi redresat oprindu-se într-un copac.

UPDATE 23,24 -
Pădurarul Todea Argentin, cel care a localizat primul epava avionului, a declarat la Antena 3  că a acordat primele îngrijiri medicale răniţilor în jurul orei 20. El a povestit că a transportat una dintre victime spre comuna Horea, pe o targă improvizată din pături şi ramuri de copac, iar unul din colegii săi a rămas la faţa locului pentru a face focul şi a acorda îngrijiri celorlalţi răniţi.

UPDATE 23.11 - Purtătorul de cuvânt al ISU Alba a declarat la Antena 3 că victimele accidentului sunt transportate până în comuna Horea, unde sunt aşteptate de ambulanţele SMURD pentru a le transporta la Spitalul Judeţean din Cluj, unde sunt aşteptate.

UPDATE 22,50 Conform Antena 3, pilotul Adrian Iovan a încetat din viaţă, informaţia a fost confirmată de unul dintre localnicii care au ajuns la epava avionului.
Purtătorul de cuvânt al ISU Alba nu a putut confirma ştirea, datele primite din teren indicându-i doar faptul că "pilotul a încetat din viaţă".

UPDATE 22:30 Toate cele şapte persoane din avionul care a aterizat forţat au fost găsite în viaţă, două dintre acestea, respectiv pilotul Adrian Iovan şi o studentă, fiind în stare gravă, potrivit unor surse medicale. Pădurarul Corneliu Olar, care a coordonat operaţiuni locale de găsire a victimelor, a relatat că unul dintre răniţi era într-o stare critică şi a fost transportat de către săteni pe braţe până în localitatea Pietreasa, situată la limita judeţelor Alba şi Cluj, de unde să fie preluat de ambulanţă.

UPDATE 22:24 Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, a declarat pentru postul Realitatea TV că până în zona în care se găsesc ambulanţele, echipele de salvare transportă răniţii pe braţe, mergând pe jos circa 20 de minute.

UPDATE 22:20 - Şeful IGSU, colonelul Ion Burlui, a declarat că una dintre victime e incarcerata, iar un cadru medical se afla in stop respirator, se incearca resuscitarea.

UPDATE 22,08 - Şeful IGSU, colonelul Ion Burlui, a declarat, Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că tehnologia folosită pentru localizarea unui apel la serviciul de urgenţă 112 conduce la o zonă de căutare de câţiva ZECI DE KILOMETRI PĂTRAŢI!

UPDATE 21,42 - Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, a declarat că avionul a fost găsit în zona localităţii Petreasa, din judeţul Alba, de un pădurar, iar ulterior au fost anunţate echipele de căutare de la ISU Alba. Prefectul a declarat că salvatorii au ajuns la răniţi şi că le evaluează starea de sănătate, după care aceştia ar urma să fie transportaţi la Cluj.

UPDATE 21:20 - Răniţii au fost găsiţi de un pădurar, unii dintre ei sunt în stare gravă, transmite Antena 3.
Purtătorul de cuvânt al ISU Alba a confirmat pentru acelaşi post de televiziune că răniţii au fost găsiţi de un pădurar, în zona Petreasa, la limita dintre judeţele Alba şi Cluj, la distanţă de zona în care se bănuia iniţial că s-ar fi prăbuşit aparatul de zbor - Fântânele.



UPDATE: 21:10. Medicii răniţi au fost reperaţi, salvatorii sunt la un kilometru distanţă.

UPDATE 19:00
Primele echipe de salvare au ajuns la locul accidentului. Toate cele şapte persoane din avionul care a aterizat forţat au fracturi şi răni.

Directorul Romatsa, Aleodor Frâncu, a declarat că echipele de intervenţie au coordonatele exacte ale locului unde a aterizat forţat avionul medical, însă zona este foarte greu accesibilă şi este foarte greu de ajuns la victime, care sunt în viaţă. "Zona este foarte greu accesibilă. Noi avem coordonatele perfecte ale aeronavei, ştim exact unde sunt, pentru că orice aeronavă emite un semnal permanent asupra acestora. Este foarte greu de ajuns la ei", a spus Frâncu, adăugând că zona este muntoasă şi împădurită, iar în plus ceaţa este densă.

La operaţiunea de salvare iau parte echipe ale Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din Cluj, Alba şi Bihor. Conform unor surse medicale, unul dintre medicii din avion, care se poate mişca, a găsit o lanternă şi încearcă să semnalizeze echipelor de intervenţie locul unde se află avionul. De asemenea, la ora transmiterii acestei ştiri, zece salvamontişti de la Cluj au plecat spre zona unde se află avionul.

Toate cele şapte persoane aflate în avionul cu medici care a aterizat forţat, luni după-amiază, au fracturi şi răni, au declarat surse medicale. Toţi cei şapte sunt conştienţi, însă au suferit fracturi şi răni, iar majoritatea lor nu se pot mişca, au mai spus sursele citate. Coordonatorul Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) Cluj, Adela Golea, a declarat că instituţia pe care o conduce este pregătită să preia răniţii. "Suntem pregătiţi, avem echipaje medicale suplimentare, răniţii pot fi internaţi la Clinica de Chirurgie nr. I pentru a fi operaţi, dacă va fi cazul. S-au mobilizat toate clinicile pentru a acorda asistenţă medicală, inclusiv cea de Neurochirurgie”, a spus Golea.

Echipele de intervenţie trimise unde a aterizat forţat avionul cu medici care zbura de la Bucureşti la Oradea nu pot găsi locul unde s-ar afla epava, care a fost localizată aproximativ într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a spus, la la rândul său, că din informaţiile pe care le are de la şeful Salvamont Cluj, care a trimis echipaje la faţa locului, zona în care se află avionul este la graniţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor.

El a precizat că avionul s-ar afla în zona "Ursoaia", care este foarte accidentată şi se află la o altitudine de peste 1.400 de metri. "Cea mai mare problemă este localizarea avionului", a spus Uioreanu. Elicopterul de la SMURD Mureş trimis la locul unde a aterizat forţat avionul care zbura de la Bucureşti spre Oradea s-a retras din zona accidentului, din cauza ceţii.

La locul accidentului au fost trimise trei ambulanţe, două maşini de intervenţie pentru victime multiple şi un elicopter de la SMURD Mureş. Avionul, plecat de la Bucureşti spre Oradea, este de tip BN2 şi ar fi aterizat forţat în judeţul Cluj, fiind pilotat de Adrian Iovan. "Un prim echipaj de intervenţie, format din jandarmi montani, a sosit la faţa locului. Toţi cei şapte din avion sunt conştienţi şi ar urma să fie transportaţi la Cluj", au precizat surse medicale.

Potrivit surselor citate, în avion se aflau medici de la spitalele bucureştene "Sf. Maria", Fundeni şi Elias, precum şi unul de la o unitate sanitară din Oradea. Oficiali din MAI au precizat că avionul, de tip Britten Norman 2 (BN 2), are două motoare, o viteză de croazieră de 200 kilometri pe oră şi poate transporta opt pasageri. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Cluj, Adriana Vornicu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că apelul la 112 a fost primit la ora 16.16, fiind făcut de o persoană care se afla în avion, după prăbuşirea acestuia.

Bărbatul a anunţat că avionul s-a prăbuşit într-o zonă muntoasă şi că sunt persoane rănite.

×