x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tragic - Romănia, din nou sub potop

Tragic - Romănia, din nou sub potop

de Mara Raducanu    |    27 Aug 2007   •   00:00
Tragic - Romănia, din nou sub potop

Ploile şi furtunile care s-au abătut asupra Europei au făcut ravagii şi in ţara noastră. După zilele infernale de caniculă, ne-au lovit furtunile insoţie de ploi. Un om a murit, zeci de sate au fost inundate, altele au rămas in beznă. Recordul la precipitaţiile pe metru pătrat in 24 de ore a fost de 118 litri, la Cluj.

După ce mai multe zile ne-am adăpostit pentru a scăpa de caniculă, iată că situaţia s-a schimbat radical. De data aceasta ne-au lovit furtunile, care au făcut ravagii in intreaga ţară. Recordul la precipitaţiile pe metru pătrat in 24 de ore s-a inregistrat la Crăieşti, in judeţul Cluj: 118 litri.

Sămbătă seară, meteorologii au emis avertizarea de cod portocaliu pentru 11 judeţe din ţară. Ploile torenţiale căzute in ultimile 24 de ore au afectat numeroase zone, precum şi traficul rutier şi feroviar din mai multe localităţi.

Potrivit raportărilor primite ieri de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, in judeţul Suceava, circa 150 de case (aproximativ 1.400 de locuitori) din satele Argel şi Dămăcuşa au rămas izolate, iar 25 de gospodării şi 40 de hectare de făneaţă au fost inundate. Pe drumul judeţean 176 A, la km 8, intre localităţile Vatra Moldoviţei şi Brodina de Sus, circulaţia este intreruptă din cauza unui pod aflat in construcţie peste părăul Lunguleţ care a fost luat de viitură.

CLUJ. Şi la Cluj, ploile torenţiale au creat mari probleme. Au fost afectate 11 gospodării şi mai multe străzi din municipiile Dej şi Cluj-Napoca. Mai mult, zece turişti care aveau instalate corturile pe malul părăului Ciucaş, in comuna clujeană Mihai Viteazu, au fost evacuaţi din cauza ploilor. Nici in Braşov ploile nu au fost iertătoare. 12 maşini parcate de turişti lăngă părăul Sămbăta din localitatea braşoveană Sămbăta de Sus au fost luate de ape. Din cauza fulgerelor, in localităţile Cărţişoara şi Rucăr au izbucnit două incendii, alimentarea cu energie electrică fiind intreruptă parţial in zece localităţi. In judeţul Buzău, peste o sută de localităţi au rămas fără curent electric după ploile şi văntul puternic abătute asupra judeţului in noaptea de sămbătă spre duminică. Judeţul Maramureş a fost şi el grav afectat ieri de o cădere masivă de grindină. In localitatea Şieu, 25 de case şi 50 de anexe gospodăreşti au fost afectate de bucăţile de gheaţă care au avut chiar şi dimensiunea unui ou de găină.

In Harghita, o casă şi şase grajduri au ars in incendiile cauzate de trăsnete, in timp ce localităţile Vrabia, Cetăţuia şi comuna Cozmeni au rămas parţial fără curent electric.

VICTIMELE POTOPULUI. In Gorj, un bărbat de 60 de ani din localitatea Ursaţi a fost surprins de furtună pe cămp in timp ce se afla cu animalele la păscut. Omul a incercat să se adăpostească, dar a fost lovit de fulger şi a murit pe loc. Tot in localitatea Ursaţi, grindina a pus la pămănt culturile agricole şi viţa-de-vie. Bucăţile de gheaţă au distus parţial şi căteva acoperişuri ale caselor. Aceeaşi soartă a avut-o ieri şi un tănăr de 15 ani din comuna dămboviţeană Vişina, după ce a fost lovit de un trăsnet in timp ce se afla pe islazul comunal. Tot din cauza ploilor abundente, un bărbat a murit inecat sămbătă seară in localitatea suceveană Lucina, după ce a căzut cu maşina in albia unui părău. Autoturismul s-a prăbuşit intr-o zonă in care terasamentul drumului fusese rupt de ape in urma ploilor abundente.

Puhoaie in Europa

Nici Europa nu este la adăpost de ploile torenţiale. In prezent, cea mai gravă situaţie este in Spania şi in Germania, unde mai multe localităţi sunt inundate. Precipitaţiile au făcut "victime" in primul rănd printre autoturisme, multe parcări fiind acoperite de apă. Potrivit postului Antena 3, in nordul Spaniei ploile torenţiale au dus la creşterea nivelului apei dintr-un baraj. In Germania, căderile de apă au dat peste cap traficul rutier. Mai multe maşini au rămas blocate intr-un tunel din cauza inundaţiilor şi a fost nevoie de intervenţia echipelor de salvare pentru a fi scoase. Şosele rupte, alunecări de teren şi drumuri inchise fac parte, de asemenea, din bilanţul inundaţiilor din această ţară.

Ploi la munte

Ploile din acest week-end au făcut ravagii la propriu in cele 11 judeţe ale ţării, acolo unde ANM a şi emis o avertizare cod portocaliu valabilă pănă duminică noaptea la ora 00:00. Recordul de precipitaţii inregistrat in 24 de ore, de sămbătă dimineaţa pănă duminică dimineaţă, a fost la Crăieşti, judeţul Cluj, de 118 l/mp. De asemenea, precipitaţii abundente au fost şi la Tureni, judeţul Cluj - 106 l/mp, la Vărşag, judeţul Harghita - 91 l/mp, in Suceava la Lunguleţu - 81 l/mp, dar şi la Braşov - 41 l/mp. Azi aria precipitaţiilor se va restrănge spre zona de munte. Marţi şi miercuri, cerul va fi variabil, iar vremea frumoasă.


Comentariul specialistului

Astăzi vor mai fi innorări in sudul şi sud-estul ţării, precum şi la munte, unde pe arii restrănse vor fi ploi de scurtă durată, descărcări electrice şi intensificări ale văntului, apoi aria ploilor se va deplasa spre sud-est. Ca urmare, marţi şi miercuri, in prezenţa unei mase de aer mai rece, mai stabilă, vremea va fi in general frumoasă, cu cerul mai mult degajat. Numai in zona montană vor mai fi innorări trecătoare favorabile izolat ploii slabe. Regimul termic, in uşoară creştere datorită insolaţiei, se va situa in general in limitele normale pentru decada a treia a lunii august.

meteorolog Doina Mărăşoiu

Pe litoral

Azi (luni):

Vremea va continua să se răcească uşor. Cerul va mai prezenta innorări in prima parte a zilei, cănd izolat vor fi averse şi descărcări electrice. Văntul va avea unele intensificări. Maxime: 26... 28°C, iar minime: 18... 20°C. Temperatura apei mării va fi de 23... 25°C.

Măine (marţi):

Vremea va fi frumoasă. Cerul va fi variabil, iar văntul slab şi moderat. Maxime: 27... 28°C, iar minime: 17... 20°C. Temperatura apei mării va fi de 23... 24°C.

Poimăine (miercuri):

Vremea va fi frumoasă. Cerul va fi variabil, favorabil izolat averselor slabe noaptea. Văntul va sufla slab şi moderat. Maxime: 27... 29°C, iar minime: 19... 22°C. Temperatura apei mării va fi de 22... 23°C.

La munte:

Azi (luni):

Vremea va fi uşor instabilă. Cerul va fi variabil, cu unele innorări ziua, cănd doar pe arii restrănse vor fi averse.

Măine (marţi):

Cerul va fi variabil şi izolat, indeosebi după-amiaza, vor fi averse şi descărcări electrice.

Poimăine (miercuri):

Vremea va deveni instabilă. Cerul va fi temporar noros, va ploua in aversă şi se vor semnala descărcări electrice, izolat ziua şi local spre seară şi noaptea, mai ales in Munţii Apuseni şi nordul Carpaţilor Orientali.

Bucureşti:

Azi (luni):

Cerul va fi temporar noros şi trecător dimineaţa vor mai fi condiţii să plouă slab. Văntul va sufla slab pănă la moderat.

Măine (marţi):

Cerul va fi variabil, iar văntul va sufla slab pănă la moderat. Maxima: 30°C, iar minima: 16°C.

Poimăine (miercuri):

Cerul va fi variabil, iar văntul va sufla slab şi moderat. Maxima: 30°C, iar minima: 16°C.

×