x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu abrogă libertatea de conştiinţă a cetăţenilor

Traian Băsescu abrogă libertatea de conştiinţă a cetăţenilor

31 Iul 2012   •   13:51

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei condamna atitudinea profund nedemocratica a presedintelui suspendat, care le-a cerut romanilor sa nu mai vizioneze timp de o saptamana posturile de televiziune Antena 1, Antena 2 si Antena 3.

In urma cu doua zile, Traian Basescu le-a cerut romanilor sa nu se mai uite la posturile de televiziune Antena 1, 2 si 3. "Ma adresez voua cu rugamintea sa intelegeti ca aveti obligatia sa faceti un exercitiu, un exercitiu pe care vi-l cere presedintele ales al romanilor: Nu va uitati timp de o saptamana la Antene! Va asigur ca, daca faceti acest lucru, veti incepe sa vedeti Romania reala cu necazurile ei, cu problemele ei, cu nevoia ei de a avea o natiune solidara pentru atingerea obiectivelor ei', a spus Traian Basescu.

Aceasta solicitare publica demonstreaza modul profund nedemocratic in care Traian Basescu intelege sa se raporteze fata de cei care au opinii diferite de ale sale. Valori fundamentale intr-o democratie, precum libertatea de exprimare si pluralismul opiniilor, sunt interpretate de presedintele suspendat ca fiind nocive pentru cetateni.
Totodata, prin declaratia sa, Traian Basescu arata dispret fata de cetatenii care au votat impotriva sa, ori care nu se aliniaza deciziilor sale. Domnia sa abroga libertatea de constiinta a cetatenilor in momentul in care presupune ca optiunile politice diferite de ale sale sunt rezultatul unor manipulari mediatice si nu al unui proces de constiinta individual.

Este dreptul fiecarui cetatean sa-si aleaga sursele de informatie, iar politica editoriala a unor televiziuni private nu intra in atributiile unui sef de stat. Credibilitatea presei si modul in care aceasta isi exercita rolul intr-o societate democratica nu se negociaza la nivel politic. Publicul, breasla jurnalistica si societatea civila sunt actorii care dau masura credibilitatatii presei, prin optiunile lor de consum, respectiv prin comportamentul profesional si prin observarea critica a industriei. Politicienii, mai ales cei aflati in functii publice, trebuie sa se abtina de la declaratii sau manifestari agresive fata de mass-media, sa respecte si sa protejeze rolul presei in societate. Clasa politica si reprezentantii autoritatilor trebuie sa fie garantii respectarii drepturilor fundamentale.

×