x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu, după întâlnirea cu secretarul general al NATO: România îşi va menţine forţele în Afganistan tot anul 2012

Traian Băsescu, după întâlnirea cu secretarul general al NATO: România îşi va menţine forţele în Afganistan tot anul 2012

30 Ian 2012   •   09:27
Traian Băsescu, după întâlnirea cu secretarul general al NATO: România îşi va menţine forţele în Afganistan tot anul 2012

Romania isi va mentine fortele in Afganistan tot anul 2012, iar o diminuare a participarii romanesti va avea loc in a doua parte a anului 2013, a declarat astazi, la Bruxelles, presedintele Traian Basescu, in conferinta de presa comuna cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"A fost un schimb de puncte de vedere cu privire la viitorul summit NATO de la Chicago. Sigur, nu am pierdut ocazia sa-l informez pe secretarul general ca pentru Romania securitatea este o conditie fundamentala a evolutiei sale pozitive si am mentionat ca pana la intrarea in NATO, Romania a fost o tara care nu a avut o securitate garantata; abia dupa intrarea Romaniei in NATO avem cu totii sentimentul ca securitatea Romaniei este bine garantata si asigurata. Cu certitudine stim ca securitatea nu se face cadou si ca atunci cand esti intr-un club care ca obiectiv securitatea colectiva trebuie sa ai contributiile tale. In acest context, am discutat cu secretarul general problema scutului antiracheta care va avea elemente pozitionate pe teritoriul Romaniei in relatia bilaterala cu Statele Unite si am exprimat speranta ca la summitul de la Chicago acestea vor fi mentionate ca fiind parte a sistemului interimar antiracheta al NATO, iesind din statutul de sistem instalat bilateral in relatia Romania - Statele Unite. De asemenea, am discutat despre Afganistan, un element cheie al contributiei noastre la misiunile NATO, l-am asigurat pe secretarul general ca ne-am propus un grafic care vizeaza realitatea celor stabilite in procesul de tranzitie, a celor stabilite cu ocazia summitului de la Lisabona.

Romania isi va mentine fortele in tot anul 2012, prima jumatate a anului 2013 si vom trece, eventual, la o diminuare a participarii noastre pe masura ce - incepand cu a doua parte a anului 2013 si in conformitate cu programul de transfer al responsabilitatilor de securitate catre fortele afgane - in a doua jumatate a anului 2013 fortele afgane vor prelua parte din misiunile pe care le executa Armata Romana. Fac precizarea ca Romania isi va diminua prezenta pe masura ce misiunea va fi integral indeplinita. Una din marile probleme pe care le-am discutat astazi este legata de ce vom face dupa 2014, iar concluzia la care am ajuns in discutiile cu secretarul general este ca va trebui sa continuam sa contribuim la procesele de instruire si pregatire a fortelor de securitate afgane. De altfel, l-am informat pe secretarul general ca Romania, conform angajamentelor sale, are gata de trimis in Afganistan 66 de instructori pentru fortele de jandarmerie ale Afganistanului. Cu cat mai multa instruire, cu atat vom avea mai putini militari combatanti in Afganistan si acesta este obiectivul nostru. Legat de Smart Defense - aici va pot informa ca la nivel NATO exista 168 de programe, iar Romania participa deja la 31 din aceste programe. De altfel, cred ca Smart Defebse este una dintre cele mai valoroase initiative care au aparut la nivel NATO de la preluarea mandatului de catre dl Rasmussen. In ceea ce priveste cooperarea NATO - Rusia, Romania isi mentine punctele de vedere exprimate anterior ca avem nevoie de un parteneriat cu Federatia Rusa, bazat pe incredere si respectarea angajamentelor anterioare. Acest lucru l-am mentionat, l-am subliniat in discutiile cu secretarul general. De asemenea, apreciem la cel mai inalt grad initiativa NATO de a invita Rusia la discutiile legate de Afganistan. Cu certitudine, Federatia Rusa si statele din Asia Centrala pot fi participanti la securizarea a ceea ce NATO a obtinut pana acum si va obtine pana la sfarsitul perioadei de tranzitie pe un termen lung si la consolidarea unei societati democratice in Afganistan. Nu in ultimul rand, am subliniat in discutiile cu secretarul general ca Romania sustine ca NATO sa dea o atentie deosebita regiunii in care se afla Romania, sustinem politica usilor deschise pentru statele din Balcanii de Vest, sustinem o solutie care sa consolideze pozitia de aliat a Georgiei si, de asemenea, problematica de securitate a Marii Negre pe care o desfasuram si pe plan regional impreuna cu aliatii turci si bulgari, trebuie sa ramana in atentia summitului NATO de la Chicago", a declarat seful statului roman.

La randul lui, secretarul general al NATO a declarat ca "Romania va continua sa joace un rol important" si ca "trebuie sa construim o alianta capabila sa se confrunte cu provocarile din ziua de azi si sa ofere, de asemenea, securitatea viitorului".

"Poate ca nu vom putea sa cheltuim mult pentru aparare, insa trebuie sa cheltuim mai bine si sa cheltuim impreuna. Acest lucru este smart defense. Romania este deja parte a unor proiecte de acest fel. Veti gazdui elemente ale sistemului de aparare antiracheta. Acesta un exemplu excelent de smart defense, unde aliatii ofera bunuri pentru capacitatile NATO. Veti proteja impotriva unor amenintari in crestere si, la Chicago, speram sa anuntam capacitatea operativa interimara pentru sistemul de aparare. In Chicago, vom spune foarte clar: angajamentul nostru fata de Afganistan ramane prioritatea noastra operativa de top", spus Anders Fogh Rasmussen, in cadrul conferintei de presa.

Intalnirea dintre presedintele Traian Basescu si secretarul general al NATO are loc in contextul in care urmatorul summit al Aliantei Nord Atlantice are loc in mai, la Chicago, si va fi gazduit de presedintele american Barack Obama.


×