x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu este în stare de condamnat din 27 martie 2013

Traian Băsescu este în stare de condamnat din 27 martie 2013

de Dan Constantin    |    16 Iun 2013   •   16:31
Traian Băsescu este în stare de condamnat din 27 martie 2013

Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, Secţia II-a civilă a hotărât, după dezbateri şi deliberări, că Băsescu Traian a comis fapte ilicte prin acuzaţiile publice aduse lui Dan Voiculescu. Este pentru prima dată când o instanţă din România pronunţă o sentinţă împotriva lui Băsescu Traian şi credem că este un subiect de larg interes să aducem mai multe informaţ ii în acest caz. De menţionat că sentinţa a fost atacată în apel de pârâtul Băsescu Traian, care, repetăm, până la judecarea acestuia, în care are prim termen în septembrie 2013, se află sub puterea sentinţei Judecătoriei în stare de condamnat.

Sunt, aşadar, lunile de vară şi mai fierbinţi pentru Băsescu Traian, care ia măsuri menite să scape de “cocoaşa” acestei stări deloc confortabile. În acest sens credem că trebuie “citită” ofensiva fără precedent declanşată de instituţiile de stat sau private aflate în slujba băsismului pentru demolarea adversarului Dan Voiculescu. Trustul media şi familia Voiculescu se bucură de o atenţie cu totul specială în investigaţiile DNA; de la acţiunile voalate de intimidare a managerilor şi realizatorilor de emisiune s-a trecut la anchetarea directă, brutală; interceptările convoribirilor şi publicarea stenogramelor care vizează patronatul, managementul şi corpul redacţional fac parte dintrun scenariu bine coordonat şi executat pas cu pas pentru a le crea o imagine negativă, atribuindu-le rolul de “destabilizatori”.

Organele de presă băsiste şi-au ridicat tonul, provocările, informaţiile incorecte, minciunile ajungând la paroxism. Sute de citări negative îl prezintă pe Dan Voiculescu, adversarul lui Băsescu Traian, în culorile cele mai sumbre; îl condamnă pentru fapte imaginare, fac presiuni directe asupra instanţelor şi magistraţilor unde se află pe rol cauze în curs de judecare.

Pronunţarea hotărârii Judecătoriei Sectorului 5, care reţinea faptele ilicte, prin afirmaţiile de natură calomnioasă făcute de Băsescu Traian la adresa lui Dan Voiculescu, a fost comunicată public la sfârşitul lunii mai. Escaladarea propagandei băsiste, acţiunile în forţă ale unor procurori DNA sunt şi ele parcă “detonate” de acea hotărâre care îl pun pe Băsescu Traian în starea de condamnat.

Condamnarea lui Băsescu Traian în procesul de calomnie intentat de Dan Voiculescu pune “ordine” şi în teoria aberantă a “loviturii de stat” din vara anului 2012 şi a argumentelor folosite în evitarea cu disperare a suspendării preşedintelui.

Procedura constituţională de suspendare includea şi prezenţa preşedintelui în plenul Parlamentului care decidea asupra stării de suspendare. Băsescu Traian a considerat că scopul suspendării lui ar fi trecerea Justiţiei sub contorlul USL şi a inventat o frază nerostită de Dan Vociulescu: “Trebuie să controlăm Justiţia”. Băsescu Traian a repetat “teza” din cadrul discursului din 5 iulie 2012 din faţa Parlamentului şi în afara lui prin afirmaţia din 6 iulie

2012: “Este mai important pentru dumneavoastră să puneţi mâna pe toate pârghiile Puterii, inclusiv pe Justiţie, pentru a vă apăra eventual, penalii – vine rândul domnului Voiculescu, dacă am înţeles bine din presă. L-aţi salvat acum două săptămâni, nu ştiu dacă fără să puneţi mâna pe strucuturile Justiţiei veţi reuşi să o faceţi şi în continuare”.

Proces de calomnie


Faţă de aceste afirmaţii calomnioase, Dan Voiculescu apelează la Justiţie şi îşi motivează pe larg cererea. Astfel: “Reclamantul arată că în data de 05 iulie 2012, cu ocazia discursului pe care pârâtul l-a ţinut în cadrul şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în scopul de a se apăra împotriva USL şi de ai determina pe membrii Camerei Deputaţilor şi Senatului să nu voteze în sensul suspendării sale din funcţia de preşedinte al României, pârâtul a susţinut că suspendarea sa nu ar reprezenta altceva decât o încercare a USL de a supune propriilor interese politice instituţiile statului, cu precădere cele care îşi desfăşoară activitatea în domeniul Justiţiei. Pârâtul a susţinut că reclamantul ar fi afirmat «Trebuie să controlăm Justiţia».

Ulterior declaraţiei sus-menţionate, la data de 06 iulie 2012, cu ocazia celui de-al doilea discurs ţinut de pârât în cadrul şedinţei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu încălcarea prezumţiei de nevinovăţie şi a principiilor care guvernează desfăşurarea activităţii de către preşedintele unei ţări, caracterizată prin imparţialitate şi neingerinţă în activitatea instituţiilor statului, a făcut următoarea afirmaţie: «Ceea ce faceţi de două săptămâni nu reprezintă nimic altceva decât o puternică zdruncinare a statului de drept, spre a-l pune la dispoziţia USL. Eu cred că este o geşeală şi ceea ce aţi făcut va avea consecinţe pe termen lung. N-aş vrea să intru acum în detalii, dar vă asigur că ori nu aveţi o evaluare corectă asupra a ceea ce faceţi, ori o aveţi şi nu vă pasă, pentru că este mai important pentru dumneavoastră să puneţi mâna pe toate pârghiile puterii, inclusiv pe Justiţie, pentru a vă apăra eventual, penalii – vine rândul domnului Voiculescu, dacă am înţeles bine din presă. L-aţi salvat acum două săptămâni, nu ştiu dacă fără să puneţi mâna pe structurile Justiţiei veţi reuşi să o faceţi şi în continuare.

Sigur, părerea mea este că obiectivul principal pe care îl aveţi este să puneţi sub control Justiţia”. Dan Voiculescu apreciază că sunt îndeplinite condiţiile angajării răspunderii civile delictuale a pârâtului pentru săvârşirea de fapte ilicite, prin care a fost încălcat dreptul reclamantului la imagine, prestigiu şi onoare.

Procesul a intrat pe rol la Judecătoria Sectorului 5. La termenul din data de 13.03.2013 instanţa a încuviinţat pentru reclamant proba cu înscrisuri, în temeiul art. 167 alin. 1 C.p.c. Totodată, a respins proba cu interogatoriul pârâtului, solicitată de reclamant, ca nefiind utilă cauzei şi a luat act de faptul că reclamantul a renunţat la administrarea probei testimoniale, precum şi de faptul că pârâtul nu a formulat întâmpinare şi nici nu a solicitat administrarea de probe în apărarea sa. În cuprinsul motivării sentinţei luate după deliberări, instanţa arată că “fapta ilicită este definită ca fiind orice faptă prin care, încălcându-se normele dreptului subiectiv sau regulile de convieţuire socială, sunt cauzate prejudicii dreptului subiectiv aparţinând unei persoane.
Se reclamă, de asemenea, faptul că suntem în prezenţa unei fapte ilicite comisive, săvârşite prin efectuarea unor afirmaţii speculative, neadevă rate, denigratoare raportate la persoana reclamantului.”

Fapte ilicite

Instanţa a mai relevat şi atitudinea manifestată de pârât în prezentul dosar, pârât care nu a înţeles să formuleze eventuale apărări în cauză în sensul dovedirii bunei credinţe concretizate în intenţia de a informa opinia publică asupra unor chestiuni de interes general pentru a beneficia de protecţia art. 10 din Convenţie, lăsând să se întrevadă doar intenţia de a afecta reputaţia reclamantului.

Hotărârea instanţei este limpede în sancţionarea calomniilor lui Băsescu Traian: “Astfel, pentru considerentele arătate şi ţinând cont de dispoziţiile art. 72, 75, 253, 1349, 1357 şi urm. N.C.civ. Art. 30 al. 5 şi art. 20 din Constituţia României, art. 8 şi 10 CEDO, instanţa va constata caracterul ilicit al faptei pârâtului, fapă ce constă în afirmaţiile de natură calomnioasă făcute la adresa reclamantului cu ocazia discursului ţinut în zilele de 05 şi 06.07.2012 în faţa Parlamentului”.

Aşadar, o instanţă din România a “spart” teoria loviturii de stat, a ţintei USL de a pune mâna pe Justiţie şi îl condamnă pe Băsescu Traian pentru calomnie la adresa lui Dan Voiculescu. Cu onoarea feştelită, pârâtul face eforturi de a scăpa în recurs de urmările sentinţei. Mişcările pârâtului trebuie urmărite şi analizate în “cheia” sindromului fiarei rănite.

×