x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Băsescu – "Fac un apel la sindicate sa işi amâne până după alegeri miscările de protest"

Traian Băsescu – "Fac un apel la sindicate sa işi amâne până după alegeri miscările de protest"

30 Oct 2008   •   00:00

Cele mai importante declaraţii din conferinţa de presă susţinută de Traian Băsescu la această oră la Palatul Cotroceni



"Se incheie un ciclu electoral, de maine incepe campania electorala. Este un moment bun sa vorbesc despre prioritatile Romaniei".

"Imaginati-va Romania anului 2020 -2030, in care locuitorii din mediul rural trebuie sa se duca in resedinta de judet pentru a gasi un medic, o Romanie in care nu se uita niciun medic la tine fara sa ii dai o atentie."

"Fara reforma in educatie, sanatate si administratia publica, Romania nu are sanse sa evolueze pozitiv. Trebuie sa stimulam si cresterea natalitatii. Dupa ce a pierdut 1,5 milioane de locuitori, Romania continua acest decalaj.
Aceste domenii trebuie corectate cu reforme puternice."

"Nivelul de birocratie la care s-a ajuns, nivelul de cheltuieli uriase cu aparatul birocratic este nejustificat. Reforma administratiei centrale si locale este o necesitate majora."

"Vad ca sindicatele se pregatesc de greva. Spun ce am spus si in cazul profesorilor - reforme contra bani. Fara reforma nu se pot creste salariile in administratia publica. Din "90 incoace s-au facut cresteri salariale fara reforma. In momentul de fata nu ne mai putem permite acest lucru. Reforma contra bani e tandemul care poate duce la cresteri salariale. Altfel, cresterile salariale nu vor insemna decat indexarile care acopera inflatia".

"Romania are 4,5 milioane de pensionari si 1,5 milioane de functionari. Cat pot duce in spate cele 2 milioane de oameni care produc?"

"Afectarea atmosferei in care se desfasoara alegerile nu e ste cel mai bun lucru.
Fac un apel la sindicate sa işi amâne până după alegeri, in luna decembrie, miscările de protest. După alegeri, cu noul guvern,  va exista posibilitatea discutiei: reformă contra bani."

"De la 1 ianuarie 2007 avem pentru infrastructură 5,7 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Se termină 2008 si nu am tras nici un cent. Pentru dezvoltare rurală am utilizat zero din banii alocati de UE."

"Trebuie să terminăm cu ideea nemărtirsită trebuie să terminam cu banii europeni pentru că au reguli. Vine bugetul 2013 -2020, după care, dacă nu cheltuim banii, pur şi simplu pierdem banii de la UE, din bugetul 2007-2013."

"Mesajul care a rezultat din concluziile Consiliului European a fost solicitarea unui parteneriat stat-băci pentru a se diminua efectele crizei. Asta înseamnă abtinerea de la speculaţii, continuarea creditării sectorului privat pentru a asigura dezxvoltarea. Am convingerea că acest parteneriat poate fi derulat şI săptămâna viitoare voi derula discutii cu băncile pentru a putea corela deciziile de la Bruxelles cu realităţile din România.

"Sistemul bancar românesc nu are nici o problemă acum. 

"Sper ca in zilele următoare, pt că se apropie 7 noiembrie, la nivelul guvernului să se abordeze foarte serios finanţarea IMM şI finanţarea infrastructurii, decise la Bruxelles. "

"Rămân un politician optimist şI nu văd România într-o situaţie nici măcar dificilă.

"Nu sustin că România nu va fi afectată. Va fi , dar susţin că vom putea evita o criză dramatică pentru că avem posibilităţi, ne mai trebuie intelligentă si tact".

"Analiza Standard&Poor's nu este credibilă. In comunicatul dat publicitătii de depreciere a ratingului României, Standard&Poor's nu vorbeste nimic despre datoria publică a României, vorbeste despre datoria privată si nu vorbeste nimic despre rezerva valutară a României si nu face nici o referire la politica Băncii Naţionale."

"Standard&Poor's s-a grăbit. Nu a utilizat informaţii cu acurateţe. Şefii de stat şi de guvern au pus profund sub semnul întrebării fiabilitatea actualului sistem de monitorizare şi realizare a ratingului de ţară. La Consiliul European s-a introdus un sistem de supraveghere a sistemelor de ratig. E uşor să dai ratinguri României, după ce nu ai prevăzut ce se întâmplă în Statele Unite."

"27 miliarde de euro reprezintă rezerva valutara a României, cea mai mare rezerva valutară a României de la Revoluţie încoace. Ceea ce ne face să avem un oarecare confort. Se adaugă o sută de tone de aur, care reprezintă tot rezerva României."

"Sunt toate elementele să sperăm că, în 2-3 săptămâni, după ce se elimină panica, dobânzile la credite se vor aşeza intr-un palier rezonabil. "

"Prioritatea noastra este Nabucco. Cine crede ca poate forta mâna Bulgariei făcându-se că vrea South Stream prin România este naiv. România rămâne credincioasă proiectului Nabucco. Proiectul South Stream va avea nevoie şi de România. S-ar putea să treacă conductele pe la noi, iar acest lucru va fi negociat. Nu vom renunţa însă la Nabucco."

Programul "Un calculator pentru fiecare” este o eroare. Trebuie să începem investitii în resursa umană. Ai nevoie de profesori care să te înveţe ce să faci cu calculatoarele acelea."

Pe politicienii care cred că pot să vină cu o construcţie şi cu un premier şi să zică "Îl pui sau nu îl pui”,  îi invit să citească Constituţia."

"Pentru la anul nu e posibil să depăşim criza cu pierderi minime dacă nu va fi o extrem de strânsă corelare între politicile fiscale ale României şI politicile monetare ale BNR."

"Marea problemă nu sunt salariile profesorilor, ci deficitul de cont curent. Acesta presează pe curs şi pe situaţia macro-economică a României. "

"Fac un apel la cei care au ajuns să fie purtaţi încolo şi încoace de politicieni şi îi asigur pe profesori că legea va fi respectată imediat ce noul guvern se va instala."

"Am promulgat legea privind indemnizaţia pentru mame. "

"Decizia pentru desemnarea premierului o să-mi aparţină. Relaţia mea cu premierul nu se va deprecia până într-atât încât să fac publice discuţiile din CSAT şi discuţiile private. El e în campanie."

×
Subiecte în articol: romania româniei