x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traian Basescu nu cedeaza

Traian Basescu nu cedeaza

04 Aug 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Primarul general al Capitalei, Traian Basescu, este hotarat sa duca pana la capat lupta cu transportatorii, pentru a interzice intre orele 7:00 si 21:00 accesul camioanelor de mare tonaj in Bucuresti. El are de partea sa Legea Mediului, care il obliga sa asigure bucurestenilor un mediu de viata sanatos.
EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

Primarul Capitalei, Traian Basescu, a emis la inceputul saptamanii o dispozitie privind interzicerea traficului greu pe strazile orasului, dupa ce instanta a suspendat aplicarea hotararii de consiliu pe aceasta tema, intrata in vigoare de la 1 august. Luni, mai multi inspectori ai primariei, impreuna cu politisti din cadrul Brigazii Rutiere a Capitalei, au format filtre la intrarile in Bucuresti. Mai multi soferi au fost amendati de inspectorii primariei pentru ca nu au respectat hotararea primarului general. Marti, in ciuda deciziei Tribunalului Bucuresti, alte echipe mixte au desfasurat acelasi gen de actiune, aplicand in continuare amenzi in baza dispozitiei primarului general.

JUDECATA. Vineri, hotararea Consiliului General al Primariei Capitalei a fost atacata in instanta chiar de producatorul si distribuitorul Pepsi Cola. Judecatorii au dat castig de cauza transportatorului, suspendand pana la 4 octombrie 2004 decizia Consiliului General. In octombrie, dosarul privind anularea deciziei Consiliului General va fi judecat de magistratii Tribunalului Bucuresti - Sectia pentru conflicte si litigii de munca. Primarul general al Capitalei, Traian Basescu, declara luni, intr-o conferinta de presa: "Primaria nu a primit inca certificatul de grefa care sa ateste suspendarea aplicarii hotararii de consiliu privind interzicerea traficului greu in Capitala. Pana cand municipalitatea va primi acea instiintare, vom continua sa aplicam Hotararea de Consiliu, care prevede si amenzi. Dupa aceea, vom aplica doar Dispozitia de primar, care insa nu prevedea sanctiuni", a accentuat primarul. Ieri, in jurul orei 15:00, hartia de la Tribunal tot nu ajunsese la Primaria Generala.

ACUZATII. Traian Basescu a acuzat instanta care a suspendat Hotararea CGMB de "inconstienta, coruptie, incompetenta". "Acea hotarare a fost emisa in baza Legii 137/1995, privind protectia mediului si in baza Legii 215, privind administratia publica locala. Instanta a trimis certificat de grefa doar petentului, nu si paratului. Asta probeaza faptul ca instanta este corupta si a actionat in baza unor interese mult prea mari. Oricum, am emis o Dispozitie de primar cu acelasi continut ca si Hotararea de Consiliu suspendata de instanta. Daca va fi atacata si aceasta Dispozitie de primar, voi emite alta si alta, pana cand se va intelege ca sanatatea bucurestenilor este mai presus de interventiile politice", a conchis Basescu.

POZITIE. Implicata indirect in acest conflict, firma Sitaco SA, parte a grupului de firme care imbuteliaza si distribuie produsele PepsiCo in Romania, a dat publicitatii un comunicat in care se arata ca societatea "sprijina implementarea deciziei CGMB referitoare la interzicerea circulatiei masinilor de peste 7,5 tone pe strazile Capitalei", insa "termenul foarte scurt in care hotararea a intrat in vigoare nu a permis finalizarea" adaptarii parcului auto la cerintele impuse de autoritatile locale, drept pentru care "urmand procedurile legale", Sitaco SA s-a adresat instantei. In replica, Traian Basescu a declarat la Antena 1: "Noi nu o sa fim pregatiti niciodata. Probabil ca, daca am spune ca introducem o restrictie peste un an, cu doua zile inainte nu va fi pregatit nimeni pentru o asemenea reglementare. Sunt convins ca economia Bucurestiului nu va saraci".

HOTARAREA CU BUCLUC

Hotararea Consiliului General initiata de Traian Basescu contine sapte articole si reglementeaza interdictiile si exceptiile prevazute in actul normativ. In articolul 1 se arata: "In perioada 15.06-15.09, intre orele 7:00-21:00, pe teritoriul municipiului Bucuresti se interzice circulatia autovehiculelor si utilajelor cu masa totala autorizata mai mare de 7,5 tone". Art. 2. cuprinde exceptiile de la prevederile art.1.

Art. 4. stipuleaza: "Incalcarea prevederilor art.1 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000.000 la 50.000. 000 lei. In situatia in care contravenientul a fost sanctionat de trei ori, potrivit prezentei hotarari, se aplica complementar sanctiunea interzicerii accesului autovehiculului sau utilajului in municipiul Bucuresti in anul respectiv. Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face de catre organele specializate ale Brigazii de Politie Rutiera, precum si de personalul imputernicit de catre primarul general, in conditiile legii".

Art. 5. - "In anul 2004, prezenta hotarare se aplica incepand cu data de 1 august".

Art. 6. - "Dupa data de 15.09, accesul vehiculelor prevazute la art. 1 se va face in baza autorizatiei de traseu, emisa in conformitate cu Regulamentul privind circulatia vehiculelor destinate transporturilor de marfuri si utilajelor cu masa totala autorizata mai mare de 7,5 t". Hotararea a fost adoptata in sedinta extraordinara a Consiliului General al Municipiului Bucuresti din data de 13.07.2004.
×