x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Transelectrica spune că avaria produsă în Vâlcea și Argeș nu a pus în pericol siguranța sistemului electroenergetic național

Transelectrica spune că avaria produsă în Vâlcea și Argeș nu a pus în pericol siguranța sistemului electroenergetic național

01 Iun 2016   •   22:37
Transelectrica spune că avaria produsă în Vâlcea și Argeș nu a pus în pericol siguranța sistemului electroenergetic național
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional nu a fost pusă în pericol de avaria produsă miercuri în zona judeţelor Vâlcea şi Argeş, în urma unor declanşări succesive în reţeaua de transport şi în cea de distribuţie a energiei electrice, informează, printr-un comunicat de presă, Transelectrica, operatorul naţional de transport şi de sistem al energiei electrice din România.

"Menţionăm că nu a fost pusă în pericol siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional şi nu au fost deteriorate echipamente sau instalaţii. Detalierea derulării evenimentelor şi a cauzelor care au condus la declanşările succesive din reţelele de transport şi distribuţie vor face obiectul unei analize comune a CNTEE Transelectrica SA şi a operatorului de distribuţie din zona celor doua judeţe, respectiv CEZ Distribuţie", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în data de 1 iunie 2016, la ora 16,00, în zona judeţelor Vâlcea şi Argeş, s-au produs mai multe declanşări succesive în reţeaua de transport şi în cea de distribuţie a energiei electrice, fapt care a condus la rămânerea fără alimentare cu energie electrică a zonelor de nord ale celor doua judeţe, fiind resimţită inclusiv în zona industrială a municipiilor Rîmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş şi Câmpulung Muscel.

De asemenea, a fost afectat un consum de aproximativ 170 MW, având loc şi întreruperea unei producţii de circa 500 MW aferentă centralelor hidroelectrice de pe râurile Olt şi Argeş precum şi CET Govora.

"În intervalul orar 16,00 - 17,15 s-au efectuat manevre de restabilire a funcţionării normale. Până la ora 17,15 s-a alimentat integral consumul întrerupt şi s-au asigurat condiţiile pentru repunerea în funcţiune la Sistemul Electroenergetic Naţional a centralelor electrice deconectate în urma evenimentului", se mai arată în comunicat.

O pană uriaşă de curent a afectat, după ora 16,15, municipiul Râmnicu Vâlcea şi mai multe localităţi limitrofe din judeţ, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Vâlcea, Radu Renga, care a convocat pentru ora 18,00 o şedinţă a Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Radu Renga a precizat pentru AGERPRES că a luat legătura de urgenţă cu instituţiile publice, inclusiv IPJ şi ISU Vâlcea, pentru a fi pregătite de intervenţie şi a fluidiza traficul în oraş şi a sprijini agenţii economici pe perioada cât durează avaria.

"La 17,15 minute am fost sunat de CEZ şi mi s-a comunicat faptul că s-a reuşit măcar pentru platforma chimică, unde sunt cei mai mari agenţi economici, repornirea curentului unde situaţia ar fi fost destul de gravă. În rest am dat dispoziţii ca IPJ, ISU, poliţie locală, şefi de post din localităţile judeţului să fie în dispozitiv pentru a preveni, a ajuta, agenţii economici şi a fluidiza traficul acolo unde sistemele de semaforizare nu funcţionează", a precizat Renga.

"Toate echipajele de la Poliţia Rutieră şi toţi agenţii disponibili au fost trimişi în trafic, pentru a fluidiza circulaţia în zonele cu trafic aglomerat", a declarat, pentru AGERPRES, Alina Teodorescu, purtătorul de cuvânt al IPJ.

×