x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Transferul bugetelor instanţelor, motiv de dispută

Transferul bugetelor instanţelor, motiv de dispută

de Violeta Fotache    |    13 Dec 2010   •   21:33

“Este inacceptabilă modificarea structurii organizatorice a ICCJ prin desfiinţarea implicită a capacităţii instituţionale a Ministerului Justiţiei”, a declarat, luni, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a subliniat că MJ nu poate susţine propunerea legislativă cu acest obiect,aflată ieri pe ordinea de zi a Senatului, cameră decisională în acest caz. Proiectul iniţiat de Adrian Năstase, Valeriu Steriu şI Florin Iordache a fost aprobat tacit la Camera Deputaţilor, anul trecut, după ce Comisia juridică a CD pusese rezoluţie de aprobare cu amendamente. La Senat, Comisia juridică a întocmit un raport de respingere a iniţiativei de lege organică, iar luni, 13 decembrie, ar fi trebuit supusă la vot, procedura a fost însă amânată.

Unul dintre motivele pentru care ministrul Justiţiei se opune acestei iniţiative este faptul că prin transferul direcţiilor administrative propuse în proiect s-ar perturbapână la blocare activitatea mai multor instituţii. “Direcţiile administrative care, în concepţia propunerii legislative, ar urma să treacă de la MJ la ICCJ, administrează nu numai bugetul instanţelor, dar desfăşoară şi activităţi cu incidenţă în administrarea bugetelor penitenciarelor, probaţiunii, cetăţeniei, INEC, spitalelor arondate Ministerului Justiţiei, precum şi alte sarcini importante pentru rolul legal şi constituţional al MJ”, a afirmat Predoiu.

Ministrul Predoiu s-a arătat deschis pentru discutarea transferului bugetelor instanţelor pe bază de argumente pro şI contra, în cadrul unui dialog instituţional nu doar cu instanţa supremă, dar şI cu Consiliul Superior al Magistraturii. Predoiu a subliniat că Ministerul pe care îl conduce achiesează la propunerea Ministerului Finanţelor Publice de a prooroga şi peste 2011 termenul de preluare a bugetelor instanţelor de către instanţa supremă prevăzut de art 136 din Liegea 303/2004. El a precizat că discuţiile trebuie axate nu doar pe întărirea capacităţii instituţionale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar şI pe studierea modului în care sistemele europene au rezolvat această problemă, aparent spinoasă.

În iniţiativa lor, cei trei parlamentari propun ca - până la data la care instanţa supremă îşi organizează direcţiile de specialitate financiar-contabilă şi de investiţii, în vederea asigurării operaţiunilor financiar-contabile privind veniturile şi cheltuielile instanţelor judecătoreşti (curţi de apel, tribunale, tribunale specializate şi judecătorii) - personalul direcţiilor financiar-contabile şi de investiţii să se preia, prin transfer, de la Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, cu acordul acestuia. Organigrama direcţiilor şI persoanele angajate pe aceste posturi vor fi păstrate, iar Ministerul Justiţiei pune la dispoziţie spaţiile corespunzătoare pentru cele două direcţii, cu plata aferentă a utilităţilor, se arată în iniţiativa legislativă. Proiectul are avizul favorabil al CSM.

×