x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tranzactii - Pusculita magistratilor

Tranzactii - Pusculita magistratilor

de Adrian Mogos    |    19 Dec 2006   •   00:00

In pauzele dintre discutiile cu infractorii, unii procurori au suficient timp sa se ocupe de propriile afaceri sau sa joace la bingo. Si sa mai si castige!

Click pt a mari imaginea
SCHEMA. Ana Mihai, procuror sef la Parchetul General, iubeste mult fotbalul american. Familia ei ocupa diferite posturi in aceasta schita
Jurnalul National va prezinta de cateva zile uimitoarele declaratii de avere ale celor ce umbla cu legea in Romania.

Dupa cateva exemple de judecatori, sa trecem si pe casa procurilor. Lui Adrian Vartires ii place sa lucreze la DNA, asta dupa ce a cochetat un timp cu Parchetul General sau lafaindu-se ca procuror financiar. Si-a deschis la "banci din Romania" impreuna cu sotia un cont de 208.608 dolari in 1998, iar in 2002 urmatoarele sume au poposit prin conturi: 587 de milioane de lei vechi, 38.500 de dolari si 24.557 de euro. Acesti bani i-a adus in casa sotia pana in iulie 2004, dupa o perioada petrecuta la Curtea de Arbitraj si prin avocatura. Apoi, doamna a devenit judecator la Curtea Suprema. Vartires a fost cercetat de Comisia de Disciplina a Consiliului Superior al Magistraturii pentru arestare ilegala si cercetare abuziva in timpul mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Adrinela Duta face anchete la Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara. Intre anchete a facut si ea o mica magie. A vandut cu 41.800 de euro chiar propriei fiice o garsoniera pe care, de fapt, nu o avea in Deva, un pret mult peste cel al unui apartament in localitate. Legea permite o astfel de tranzactie, dar conditionata de urmatorul fapt: imobilul sa fi apartinut exclusiv vanzatorului, adica Adrinelei Duta. In cazul in care garsoniera, in cazul in care aceasta exista, apartine si sotului procuroarei, colegii doamnei Duta ar trebui sa isi puna cateva semne de intrebare.

HOCUS POCUS. Un procuror de la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta a reusit un act de magie: a vandut un teren cu 81.000 de euro, dar acest teren nu apare nicaieri in declaratia de avere. Magicianul raspunde la numele de Vasile Balaican. Asta in aprilie 2005.

In iulie 2006, procurorul si-a luat cu 5,5 miliarde de lei vechi, prin credit, o casa pe care o considera, de fapt, teren agricol, pentru ca asa apare pe hartie. Cu aceasta ocazie a disparut un apartament, pe care procurorul il avea anterior. S-a mai strecurat un credit de 128.000 de euro, pentru ca omul s-a insurat, iar de cand cu nunta, impreuna cu sotia au castigat la Loto si la Bingo 300 de milioane de lei vechi. Terenul magic a rezistat schimbarilor din declaratie. Intre noi fie spus, omul a patit-o cu MTS Leasing la care se bagase cu peste 100.000 de euro dator in 2005. Oricum, e bine ca din salariul de sub 20 de milioane de lei vechi lunar a reusit intr-un an sa achite un credit de 43.000 de euro. Uite ca se poate! In aprilie 2005 si un procuror de la DNA Targu-Mures, Zoltan Dull pe numele lui, trecea printr-o situatie foarte grea. Neavand casa, era nevoit sa locuiasca intr-o masina Dacia, de unde isi controla si averea de la SIF Moldova, SIF Oltenia, Banca Carpatica, Confectii Vaslui si Decebal Deva a carei valoare era de aproape un miliard de lei vechi. La sfarsitul acelui an, procurorul s-a mutat intr-un VW Passat, nemultumit fiind probabil de produsul romanesc, de aici ingrijindu-si cei aproape 3,5 miliarde de lei vechi investiti la bursa si aparuti in numai opt luni. Casa mai trebuie sa astepte. Bogdan Diaconescu, procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad, avea pana de curand nesansa sa detina doar un Ford din ’86 si o datorie de 10.000 de euro la banca. In contrapartida, avea un cont deschis in 2005 cu 200 de milioane si actiuni la Vrancart SA Adjud a caror valoare era de 450 de milioane. "Din salariul de magistrat, in mai bine de zece ani nu am fost suficient de gospodar, cum se zice. Locuiesc cu chirie intr-un apartament ANL pe care l-am primit dupa sapte ani de stat cu cererea la primarie. Salariile nu sunt atat de mari, abia in ultimii ani s-au ridicat la un prag al decentei. Este dificil ca pe cont propriu, fara alte afaceri sa cumperi o casa, mai ales la pretul actual. Intre timp, am mai contactat un credit si mi-am luat o alta masina, dar nu m-am imbogatit", lamureste Diaconescu. Ionel Sentes, procuror la DNA Bacau, are o pasiune pentru spatii comerciale, dar ca orice om care se respecta are si doua apartamente, o casa normala si una de vacanta.

Sotia, asa cum sade bine unei neveste, lucreaza la Primaria Bacau de unde primeste, pentru munca prestata, sapte milioane de lei vechi lunar. Insa, acest mic amanunt financiar nu a impiedicat-o sa isi cumpere in 2005 o jumatate de spatiu comercial a carui valoare de impozitare este de 1,1 miliarde de lei. Aceasta jumatate a completat cele doua apartamente si un alt spatiu comercial achizitionate in urma cu mai bine de zece ani. Datorii, ca tot romanul: 50.000 de euro si o ipoteca de 30.000 de euro. Oricum, aceste datorii se pot amortiza din chirii: conform declaratiei, procurorul Ionel obtine 224 de milioane de lei vechi anual, iar sotia 148. Pe de alta parte, familia Sentes se poate mandri cu un Peugeot 307 SW cumparat in 2003, un scuter, tot Peugeot si tot din 2003, la care se adauga o Dacia si o Mobra din 1997.

MAINE O procuroare se fereste sa fie inregimentata politic.
×
Subiecte în articol: casa observator vechi milioane