x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Traversează Europa în caiac: Doi ieşeni vor parcurge distanţa dintre Ulm(Germania) şi Sfântu Gheorghe pe Dunăre

Traversează Europa în caiac: Doi ieşeni vor parcurge distanţa dintre Ulm(Germania) şi Sfântu Gheorghe pe Dunăre

de Cristinel C. Popa    |    25 Iul 2012   •   07:59
Traversează Europa în caiac: Doi ieşeni vor parcurge distanţa dintre Ulm(Germania) şi Sfântu Gheorghe pe Dunăre

Decanul Facultatii de Educatie Fizica si Sport din Iasi, Marin Chirazi si masterandul la aceeasi institutie de invatamant Alin Vorniceanu vor incerca sa stabileasca un nou record prin strabaterea in 30 de zile a intregului curs al Dunarii. Cea mai mare distanta strabatuta pe acelasi traseu pana in acest moment este de 2516 km in 60 de zile.

Echipa cadru didactic-student participanta la inedita expeditie cu caracter stiintific va parcurge cate 100 de km pe zi trecand prin Germania, Austria, Slovenia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Romania si va innopta seara de seara in cort. Intre activitatile pe care le vor desfasura membrii echipajului pe traseul Ulm (Germania) - Sfantul Gheorghe se numara si realizarea unui "jurnal de bord' care va fi publicat ulterior, participantii fiind evaluati medical in ce priveste parametrii somatici, fiziologici si psihologici, iar rezultatele vor fi interpretate si publicate in cadrul unor simpozioane stiintifice. Ei vor purta echipamente speciale: sepci si bluze cu maneca lunga, de asemenea vor avea cu ei o trusa medicala si vor fi monitorizati cu ajutorul unui laptop cu incarcator solar.

Echipa de temerari ieseni va pleca cu masina in Germania urmand ca primul dintre ei sa coboare padela in apa joi dimineata. "Vrem sa stabilim un record de strabatere intr-un timp cat mai scurt al cursului Dunarii. Pentru aceasta vom lua cu noi mancare pentru trei-patru zile si un cort de dormit pentru care vom cauta locuri de campare adecvate', a spus conf. univ. dr. Marin Chirazi. Inainte de plecare, cei doi au fost supusi unor testari medicale la o clinica particulara din Iasi care este si unul dintre sponsorii expeditiei, alaturi de Primaria Iasi. Cei doi spun ca efortul cel mai mare este de departe cel psihic. Ei s-au antrenat in ultima perioada pe Siret, strabatand in trei zile 150 de km din cursul acestuia.

Decanul Facultatii de Educatie Fizica si Sport de la Universitatea "Al. I. Cuza' Iasi a precizat ca intrecerea pe care o fac este una cu fortele proprii iar pentru a reusi trebuie sa se imprieteneasca cu natura. Pentru masterandul Alin Vorniceanu este prima expeditie de acest gen insa acesta are taria sa faca fata provocarii avand in vedere faptul ca este un sportiv pasionat, fiind un practicant de lupte. Pana in 2012, doar trei romani au parcurs (insa intr-un timp mai lung) acest traseu, acestia evoluand alaturi de membrii Tour International Danubien (TID) intr-un turneu international de caiac, canoe si canotaj care se organizeaza pe Dunare din 1956. La acesta au participat de-a lungul anilor familii si chiar pensionari in grupuri de cate 30-40 de persoane care parcurgeau cate 60 de kilometri pe zi.

×