x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trayan Basseku – preşedintele României. Cum este pocit în presa internaţională numele şefului de la Cotroceni

Trayan Basseku – preşedintele României. Cum este pocit în presa internaţională numele şefului de la Cotroceni

de Robert Veress    |    29 Iun 2011   •   13:58
Trayan Basseku – preşedintele României. Cum este pocit în presa internaţională numele şefului de la Cotroceni

Portalul de business din Azerbaidjan, abc.az a realizat o performanta jurnalistica greu de egalat in stalcirea numelui presedindetului Romaniei, Traian Basescu. Intr-o stire de marti, prin care anunta vizita lui Basescu la terminalul de la Marea Neagra, portul georgian Kulevi, al companiei Socar (compania petroliera de stat a Azerbaidjanului), abc.az il numeste pe seful de stat al Romaniei Trayan Basseku. Jurnalistii azeri au o scuza: daca folosim primele si ultimele doua litere ale numelui de familie stalcit al presedintelui, obtinem denumirea capitalei Azerbaidjanului – Baku.

Pe de alta parte, numele presedintelui Romaniei le-a dat batai de cap si altor ziaristi, de la publicatii ce sunt sau ar trebui sa fie, teoretic, mult mai familiarizate cu persoana conducatorului de la Bucuresti.

Pe portalul presseurope.eu, este setat chiar un feed RSS, prin care utilizatorii pot primi informatii despre presedintele Romaniei, Trajan Basescu.

Pe oddee.com, numele presedintelui e mutilat prin eliminarea ultimului 's', devenind Basecu, dar aceasta este o eroare de editare intalnita frecvent si pe site-urile romanesti de stiri.

Portalul irlandez RTE.ie i-a pocit rau de tot numele candidatului Traian Basescu, intr-o stire despre cursa prezidentiala din 2004. Viitorul presedinte a fost prezentat ca Tryan Baseschu.

Pana si reputatul portal Deutche Welle are o problema de editare a numelui presedintelui Romaniei, care este scris tot Baseschu. E drept, articolul cu aceasta eroare, publicat in ianuarie anul acesta, este tradus in poloneza.

Acelasi Baseschu il gasim si pe portalul italian nuovaresistenza.org.

Si numele premierului Romaniei este stalcit de catre jurnalistii care au tendinta de a reproduce, in scris, in engleza, pronuntia cuvantului 'Boc'.

De pilda, Free Paper titra, in aprilie 2011, la intalnirea dintre seful Agentiei de Presa a Chinei si premierul Emil Boc: Li Changchun s-a intalnit cu primul ministru al Romaniei in Bucuresti, Emil Bock.

Chiar si portaluri de stiri in limba engleza din Republica Moldova (photo.md si allmolvova.com) au aceeasi problema de scriere a numelui premirului roman.

Tot marti, gulf-times.com a relatat vizita la Bucuresti a unui oficial din Qatar, care s-a intalnit cu 'Alexandru Patrotsi, Ministrul pentru Resurse Naturale'. De fapt, este vorba de Alexandru Patruti, secretar de stat in Ministerul Economiei.

×