x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Trei persoane au fost trimise în judecată în scandalul permiselor auto din Argeş

Trei persoane au fost trimise în judecată în scandalul permiselor auto din Argeş

17 Iul 2008   •   00:00

15:10 • Trei persoane implicate în scandalul eliberării frauduloase de permise auto în Argeş au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea, fiind acuzate de trafic de influenţă, fals şi uz de fals.

Trei persoane implicate în scandalul eliberării frauduloase de permise auto în Argeş au fost trimise în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Oradea, fiind acuzate de trafic de influenţă, fals şi uz de fals.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, Biroul Satu Mare au dispus trimiterea în judecată a lui Marin Vasile Marincaş, Mugurel Ionuţ Căluşetu şi Romeo Roşescu, potrivit unui comunicat de joi al DNA.

Marin Vasile Marincaş este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Căluşeru şi Roşescu, de complicitate la trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi uz de fals.

Procurorii au stabilit că, în perioada martie - mai 2008, Marincaş, cu ajutorul celorlalţi doi, a cerut 22.400 de euro de la şase persoane, din care a primit efectiv 15.000 de euro, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra unor funcţionari publici de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Argeş pe care poate să-i determine să le faciliteze obţinerea permisului de conducere în mod fraudulos.

"În perioada februarie – mai 2008, inculpaţii Căluşeru Ionuţ Mugurel şi Roşescu Romeo, cu ajutorul inculpatului Marincaş Vasile Marin, au falsificat mai multe înscrisuri sub semnătură privată (dosarul de şcoală auto) care atestau în mod nereal că cinci persoane din judeţul Satu Mare au absolvit cursurile de pregătire practică şi legislaţie rutieră în cadrul SC Cordial Alex Auto SRL Piteşti, firma inculpatului Roşescu Romeo", se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, cei trei ar fi întocmit în fals documentele denumite "Fişă de şcolarizare" şi  "Certificat de absolvire" prin care se atesta că cele cinci persoane au absolvit cursurile acestei şcoli de conducători auto, acte pe care le-ar fi depus ulterior la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Argeş în vederea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere. Pentru a putea participa la acest examen, candidaţii şi-au schimbat domiciliile din judeţul Satu Mare în mai multe localităţi din judeţul Argeş.

Ionuţ Mugurel Căluşeru şi Romeo Roşescu au fost arestaţi preventiv de instanţa Tribunalului Satu Mare, în 16 iunie.

Dosarul a fost trimis instanţei Tribunalului Satu Mare.

Alte 20 de persoane mai sunt implicate în scandalul eliberării frauduloase de permise auto în Argeş. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat, joi, cererea acestora de a fi eliberaţi din arest preventiv, urmând dea o soluţie în această cauză.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, în 10 iulie, cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de prelungire a arestării preventive în cazul celor 20 de persoane implicate în scandalul eliberării frauduloase de permise auto în Argeş, în schimbul unor sume importante de bani.

Iniţial, în acest caz au fost arestate, în 14 iunie, 17 persoane, majoritatea fiind funcţionari în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule Argeş. Printre cei arestaţi se află şi şeful Serviciului Permise Argeş, Codruţ Gheorghe Vlăsceanu, precum şi adjunctul acestuia, Vasile Voinea.

Magistraţii Curţi de Apel Bucureşti au apreciat că probele aduse de procurori - precum denunţurile, percheziţiile şi flagrantul din 12 iunie - relevă că sunt indicii suficiente pentru a dispune arestarea.

Direcţia Naţională Anticorupţie a informat că în acest caz sunt cercetaţi, în stare de arest, Codruţ Gheorghe Vlăsceanu, ofiţer de poliţie, cu gradul profesional de comisar şef şi funcţia de şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Vasile Voinea, ofiţer de poliţie, cu gradul profesional de comisar şef în cadrul SPCRPCIV Argeş, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; Daniel Zidaru, ofiţer de poliţie, cu gradul profesional de subcomisar în cadrul SPCRPCIV Argeş, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii; Aurelian Rădoi, agent de poliţie în cadrul SPCRPCIV Argeş, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi fals intelectual; Daniel Paul Mandu, inginer de sistem în cadrul Serviciului, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Ion Ionaşcu, agent de poliţie în cadrul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei Câmpulung, judeţul Argeş; Laurenţiu Ionuţ Bălan, ofiţer de poliţie, cu gradul profesional de inspector principal, în cadrul IPJ Argeş - Serviciul poliţiei rutiere, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Eduard Constantin Dumitrescu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată, şi trafic de influenţă în formă continuată; Laurenţiu Constantin Floroiu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă în formă continuată; Constantin Izabel Tudoroiu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat, fals material în înscrisuri oficiale şi trafic de influenţă în formă continuată; Constantin Tinca, administrator la SC Comef Auto Prompt SRL, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată; Constantin Marcu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă; Florian Mircea Silveanu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Florian Aurelian Ene, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Marius Epure, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Nicolae Anghel, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat; Marin Dinculescu, acuzat de aderare la un grup infracţional organizat.

Potrivit DNA, în perioada martie - iunie 2008, pe raza judeţului Argeş şi-a desfăşurat activitatea un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul obţinerii unor sume de bani pretinse şi primite de la mai multe persoane, pentru ca în schimbul banilor să le faciliteze obţinerea permiselor de conducere de la Serviciul Public Comunitar Regim de Permise de Conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor Argeş. Membrii grupului sunt acuzaţi că au pretins şi primit de la fiecare candidat sume cuprinse între 700 de euro şi 4.500 de euro.

Reţeaua de permise auto din Argeş era împărţită în patru grupuri "profesionale", de la racolatorii de candidaţi pentru obţinerea permisului de conducere, la patroni de şcoli de şoferi, funcţionari şi poliţişti, potrivit anchetatorilor.

În acest sens, în structura grupului infracţional au fost cooptate, ca membri, mai multe persoane care au preluat diferite îndatoriri. Ei racolau persoane din mai multe judeţe care erau interesate să obţină permisul de conducere prin coruperea unor funcţionari publici, apoi schimbau domiciliului viitorilor candidaţi, falsificau documentele necesare participării la examen şi facilitau promovarea, în mod ilegal, a acestui examen.

Ulterior, în acest caz au fost arestaţi Traian Proca şi Virgil Ioniţă, subofiţeri în cadrul Serviciului Permise şi Înmatriculări Auto Argeş, precum şi Ion Ciripan, director al şcolii de şoferi Cipmar din Piteşti. Cei trei sunt acuzaţi de aderare la un grup infracţional organizat, fals intelectual şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), cei trei inculpaţi au întocmit acte falsificate folosite de ceilalţi membrii ai grupului pentru înlesnirea obţinerii frauduloase a permiselor de conducere.

  • Mediafax
×