x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TRIBUNALUL NU AJUTĂ / Goana după pensii recalculate

TRIBUNALUL NU AJUTĂ / Goana după pensii recalculate

de Diana Scarlat    |    08 Dec 2008   •   00:00
TRIBUNALUL NU AJUTĂ / Goana după pensii recalculate

Bătrâni la cozi, bătrâni nervoşi la ghişee, bătrâni la tribunal. Aşa arată profilul pensionarului român. Pensiile li s-au calculat, s-au indexat, s-au recalculat, dar mulţi dintre ei încă mai luptă să-şi smulgă de la stat drepturile, după o viaţă de muncă. Unii dau în judecată Casa de Pensii, dar nici aşa nu obţin ce-şi doreau.



Jurnalul Naţional prezenta la 7 no­iem­brie anul acesta cazul marelui chirurg Dan Gavriliu, care a trăit dintr-o pensie de mizerie ani la rând, din cauză că nu i s-a făcut recalcularea. Abia acum îşi primeşte banii pentru anii din urmă şi pensia mărită, după recalculare. Dosarul său a fost pierdut, iar pentru re­con­stituire a fost nevoie de toate adeve­rin­ţele şi de cartea de muncă, astfel încât să i se recalculeze drepturile pentru întreaga activitate profesională. În aceeaşi situaţie sunt şi alţii.

DOSARE PIERDUTE
După o viaţă de muncă, Florica Aspasia Naumescu aşteaptă din 2005 să i se mă­rească pensia, însă nimic nu se întâmplă. A dat în judecată CNPAS, iar instanţa a dis­pus recalcularea conform OUG nr. 4/2005, chiar dacă era în cunoştinţă de fa­ptul că dosarul nu poate fi identificat în ar­hivă. Casa de Pensii a Sectorului 2 a pus în executare sentinţa, dar pensia nu a cres­cut cu nimic, pentru că legea prevede ca în astfel de cazuri să se ia în calcul sa­la­rii­le minime pe ţară. Decizia de recalculare nu o avantajează cu nimic. "Iniţial am fost obligaţi să-i punem sentinţa în aplicare aşa cum spune legea. Când vom obţine cartea de muncă şi toate adeve­rin­ţe­le îi vom recalcula pensia şi-i vom plăti totul din urmă", explică Mariana Şer­bă­nescu, director executiv adjunct al Casei de Pensii a Municipiului Bucureşti.

Dacă doamna Naumescu îşi va primi drepturile în scurt timp, ca şi chirurgul Dan Gavriliu, după recalcularea pe baza ade­verinţelor de serviciu, multe alte ca­zuri asemănătoare rămân încă nerezolvate, în lipsa documentelor din dosare. Dis­peraţi şi plimbaţi de la un ghişeu la al­tul, mulţi nu mai vor să asculte argumentele angajaţilor CNPAS, nu mai iau în seamă sesizările venite de la Casa de Pensii şi se duc mai întâi la tribunal, de la care aşteaptă să le facă dreptate. Dar se în­tâmplă, aşa cum explică şi reprezen­tan­­ţii CNPAS, ca deciziile luate de o in­stan­­ţă să nu ţină cont de lipsa documen­te­lor la dosar, astfel încât nu sunt întru
to­tul în favoarea pensionarilor.

SCHIMBAREA LEGISLAŢIEI
Neconcordanţele între hotărârea ins­tan­ţei şi ceea ce a pus în aplicare Casa de pensii l-au adus la disperare şi pe Ion Gheorghiu, fost profesor, pensionat în 2004. Din cauza schimbării legislaţiei, la dosarul său nu apăreau sporurile primite de la 1 aprilie 2001, de când a intrat în vi­goare Legea nr. 19/2000,  până la data pensionării. A crezut că i se va face dreptate la tribunal, dar nici în cazul său nu a fost suficientă o hotărâre judecătorească fa­vo­rabilă.

Legea 19 din 2000 prevede că ori­ce unitate trebuie să depună lunar la Casa de pensii declaraţia nominală din care rezultă CAS-ul. Acestea nu au fost depuse de unitatea de învă­ţământ, deci domnul profesor figura fără respectivele sume. Pensionarul a dat în judecată CNPAS, a câştigat procesul şi aştepta mă­ri­rea. Dar pensia a scăzut. "I s-a micşorat punctajul pentru că în ade­verinţa elibe­ra­tă de şcoală erau nişte ve­nituri mai mici. Noi n-aveam de unde să ştim că dân­sul s-a judecat cu şcoala şi a mai pri­mit nişte diferenţe. Pentru acestea, însă, nu au mai fost depuse declaraţiile, deci nu se regăseau în baza noastră de date. De vină nu suntem noi, ci unitatea de în­vă­ţământ, pentru că nu şi-a făcut treaba la momentul respectiv, astfel încât noi să avem stagiul de cotizare complet", ex­pli­că Mariana Şer­bă­nescu. Instanţele judecă în continuare sute de dosare ase­mă­nă­toa­re, însă deciziile dau uneori mai mul­tă bătaie de cap bătrânilor, în goana după dre­pturile lor. Dacă actele nu sunt în do­sa­rul de pensii, punctajul nu poate să crească.

×
Subiecte în articol: observator pensii