x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tulcea - Eoliana, amendata

Tulcea - Eoliana, amendata

de Alexandru Nastase    |    13 Feb 2007   •   00:00
Tulcea - Eoliana, amendata

Singura eoliana din Dobrogea, construita langa localitatea Baia, a fost drastic amendata de Garda de Mediu. Motivul? Instalatia a fost construita fara a avea acord de mediu.

Amenda pe care a primit-o firma SC Electric Prod SRL Bistrita este de 600 de milioane de lei vechi, iar sanctiunea a fost data pentru ca societatea a amplasat fara acord de mediu o instalatie eoliana in Muntii Macinului, in imediata apropiere a localitatii Baia.

Potrivit legislatiei in vigoare, construirea instalatiilor eoliene nu este permisa decat in baza unor studii de impact care sa demonstreze ca activitatea de producere a energiei alternative in ariile respective nu afecteaza mediul inconjurator. Potrivit Garzii de Mediu Tulcea, chiar si in aceste conditii, administratorii societatii SC Electric Prod SRL Bistrita au decis sa amplaseze o astfel de instalatie eoliana in imediata vecinatate a Parcului National Muntii Macin, fara sa aiba acordul de mediu necesar. Consecinta a fost ca Garda a sanctionat firma bistriteana cu 600 de milioane de lei vechi, exact cu o saptamana inainte ca eliberarea acordului de mediu sa fie luata in discutie de Comisia de Avizare Tehnica din cadrul Agentiei de Protectie a Mediului Tulcea. Instalatia de la Baia este prima de acest fel amplasata in Dobrogea, constructia ei fiind contestata de la bun inceput de organizatiile neguvernamentale.

PROTESTE. Ecologistii au semnalat faptul ca "nerespectarea legii a devenit o practica obisnuita in judetul Tulcea". Autorizatii pentru construirea unor eoliene in judetul Tulcea sunt in curs de avizare in mai multe localitati. Un adevarat scandal a izbucnit la sfarsitul anului trecut la Sulina, unde o firma in care este implicat senatorul liberal Ion Basgan a primit teren langa oras pentru amenajarea unui parc eolian. Hotararea a fost contestata in instanta de prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, care considera ca atribuirea terenului s-a facut in mod ilegal.

×
Subiecte în articol: verde! tulcea