x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii. Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie, 20 iulie

Tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii. Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie, 20 iulie

20 Iul 2015   •   11:08
Tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii. Tradiții și superstiții de Sfântul Ilie, 20 iulie

Creștinii ortodocși îl sărbătoresc în fiecare an, pe 20 iulie, pe Sfântul Mare Proroc Ilie Tesviteanul, mare făcător de minuni şi aducător de ploi în vreme de secetă.Sfântul Ilie a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din Samaria.

În dimineața acestei zile se culegeau plante de leac, în special busuiocul, ce erau puse la uscat în podurile caselor, sub streșini sau în cămări. Femeile duc în această zi busuioc la biserică pentru a fi sfințit.

Sfântul Ilie marchează miezul verii pastorale, dată când le era permis ciobanilor să coboare în sate, pentru prima dată după urcarea oilor la stână. Cu această ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau în dar iubitelor sau soțiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multa migală. Sfântul Ilie fiind şi ocrotitorul recoltelor, în această zi ele se stropesc cu agheasmă pentru ca să aducă rod bogat în anul următor.


http://www.tarancutaurbana.ro/tunete-trasnete-ploi-torentiale-si-incendii-traditii-si-superstitii-de-sfantul-ilie-20-iulie/ 

×
Subiecte în articol: sfantul ilie