x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tupeul medicilor care au confundat malaria cu hepatita: "Pacientul a stat pe Facebook în loc să vină la spital”

Tupeul medicilor care au confundat malaria cu hepatita: "Pacientul a stat pe Facebook în loc să vină la spital”

de Istvan Deak    |    25 Ian 2012   •   10:39
Tupeul medicilor care au confundat malaria cu hepatita: "Pacientul a stat pe Facebook în loc să vină la spital”

Medicii brasoveni, acuzati de malpraxis in cazul tanarului Joseph Okunowo decedat la finalul anului trecut, au luat pozitie fata de cele declarate de mama baiatului si sustin ca si-au facut meseria. "Pana in momentul de fata, cu toata probitatea, va pot spune ca la ora actuala nu consider ca exista culpa medicala in acest caz. Pentru ca atunci cand a aparut episodul de frison sever oamenii au gandit foarte bine si si-au pus aceasta problema de malarie si faptul ca l-au transportat imediat la Bucuresti imi evoca faptul ca au luat cea mai buna decizie', a declarat dr. Gabriel Stanciu, director Directia de Sanatate a Consiliului Judetean Brasov, in cadrul unei conferinte de presa.

Medicii sustin ca vina este a tanarului, fiindca nu s-a vaccinat si nu s-a prezentat la timp la spital. "Atat timp cat marinarului care se duce in zona Africii i se pune, la fiecare trei saptamani, in supa hidroxiclorochina, ca sa o ia si cadrul medical il supravegheaza, imi pare rau de acest copil, dar el a ignorat simptomele. Nefiind vaccinat pentru febra galbena, putea sa faca aceasta boala. S-au pierdut zilele alea cand statea acasa si socializa pe Facebook', a spus Stanciu

El ii acuza si pe responsabilii de la Aeroportul International Otopeni, care nu l-ar fi verificat detaliat si nu ar fi informat autoritatile sanitare despre faptul ca tanarul a revenit din Nigeria, o tara cu potential endemic foarte mare pentru malarie. "Imi pare foarte rau pentru el, dar la fel de bine putea sa faca febra galbena, pentru ca nu s-a vaccinat si nu s-a tratat. Spitalul brasovean nu are posibilitatea de a face testul "picatura groasa', cel care depisteaza rapid malaria, cum nu are nici pentru alte boli tropicale', a punctat Stanciu

"In cele 48 de ore petrecute in spitalul nostru, s-a procedat la investigarea unei boli febrile, cu icter si manifestari diseptice. Incepand cu hepatita vitala, febra galbena, leptospiroza, stare septica sau malarie', a precizat dr. Felicia Constandis, managerul Spitalului de Boli Infectioase. "Tanarul a fost plecat in Nigeria la tatal sau. S-a intors in Romania cu avionul, iar autoritatile medicale din aeroport i-au permis sa vina in Brasov. Aici, s-a simtit rau. A stat acasa insa si s-a prezentat la Spitalul de Boli Infectioase, abia dupa 8 zile. N-a spus din primul moment ca nu a luat medicamente asa cum spun specialistii, cu 7 zile inainte de a pleca in Nigeria, dar si pe timpul sederii. Este posibil sa se fi imbolnavit inca din Nigeria", afirma dr. Constandis, care sustine ca este vorba de cuvantul mamei, contra cuvantului medicului care l-a internat.

"Mie, personal, nu am ce sa-mi reprosez, si nici echipei. Voi raspunde intrebarilor tuturor organelor de cercetare. Nu avem nimic sa ne reprosam!', a incheiat dr. Felicia Constandis.

×