x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Turnul din Piaţa Lahovari striveşte case-monument

Turnul din Piaţa Lahovari striveşte case-monument

de Iulia Barbu    |    12 Mai 2010   •   00:00
Turnul din Piaţa Lahovari striveşte case-monument

La mijlocul lunii aprilie, un imobil cu o înălţime de 27 de metri a fost avizat de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice în Piaţa Lahovari. Norocosul investitor a primit şi un cadou, una dintre "recomandările" comisiei oferindu-i beneficiarului încă un etaj! Practic, hotelul va avea opt etaje, în loc de şapte câte se cereau iniţial, şi va sfida "legal" cele patru monumente care-l înconjoară!



Principala problemă a proiectului din Piaţa Lahovari o reprezintă înălţimea clădirii, aceasta fiind cu mult peste reglementările urbanistice ale zonei protejate. Mai mult decât atât, prezenţa celor patru monumente din vecinătatea parcelei de pe Lahovari numărul 8 a fost ignorată. Nici un membru al comisiei nu şi-a făcut o idee cu privire la modul în care monumentele cu care se învecinează viitorul hotel: Casa Tache Ionescu de la numărul 25, imobilele de pe aceeaşi stradă aflate la numerele 27 şi 29 şi imobilul de pe Lahovari numărul 9 se vor încadra în noul peisaj - un turn ridicat pe o zonă protejată.

Asta pentru că, în România, noţiunea de PUZ (Plan Urbanistic Zonal) nu îşi respectă nici măcar denumirea! Un PUZ studiază o zonă, adică mai multe parcele. În schimb, pentru Lahovari numărul 8, PUZ-ul înseamnă exact parcela de 1.400 de metri! Potrivit specialiştilor, realizarea unui astfel de proiect, cu denumirea doar pe hârtie de plan zonal, dar realizat pentru o singură parcelă, este o încălcare a legii.

Arhitectul Dan Marin, membru al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, comisie ce a respins în unanimitate, de-a lungul anilor, construcţia înaltă din Piaţa Lahovari, a explicat: "Proiectul ar distruge un întreg ansamblu de case monument istoric din zonă şi îl consider ca fiind complet inadmisibil, iar PUZ-ul calcă pur şi simplu legislaţia în picioare".

De altfel, proiectul avizat la 22 aprilie 2010 a avut o istorie interesantă cu instituţiile statului. Prima tentativă a fost obţinerea unui PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) pentru şapte etaje. Se întâmpla în urmă cu cinci ani, pe când beneficiarul, dar şi pretenţiile, erau, cel puţin pe hârtie, altele. Astfel, în 2005, imobilul, care pe atunci avea şapte etaje, ar fi fost ridicat peste clădirea veche din Piaţa Lahovari numărul 8, ce ar fi urmat să fie demolată în întregime.

Două firme, în calitate de beneficiare, cereau pe atunci avizul comisiilor de specialitate: Avivim Construct şi Gonen Invest, renumite de altfel pentru proiectele imobiliare din Bucureşti. Doi ani mai târziu, în 2007, beneficiara imobilului din Piaţa Lahovari devine SC Falcon Consulting SRL, avându-i administratori pe Jacob Freund şi Gonen Shlomo. De această dată, încălcarea regulamentului zonei a fost cu atât mai stridentă cu cât alte două etaje au fost adăugate imobilului din Lahovari numărul 8.

Astfel că, în numai doi ani, P+7 se transformă în P+9. Cu adăugarea a încă două etaje, beneficiarul se lasă convins să renunţe la demolarea întregii clădiri. Astfel că noua construcţie va fi ridicată în spatele celei existente, fiind dărâmată numai o parte din imobil. De fiecare dată, Comisia Tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, dar şi Ministerul Dezvoltării au respins proiectul de pe Lahovari numărul 8.

Singurul aviz favorabil a fost emis de acelaşi Eugen Pleşca, fostul director controversat al Direcţiei de Cultură Bucureşti. Semnătura lui Pleşca a fost însă anulată la câteva luni de ministrul Culturii, Theodor Paleologu. Beneficiarul a contestat decizia ministrului şi a revenit cu şanse frumoase, după cum uşor se poate observa în şedinţa comisiei din luna aprilie a acestui an. În acest moment însă, girul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice trebuie confirmat şi de actuala conducere a Ministerului Culturii.

Din păcate, în Bucureşti, cumpărarea unor imobile vechi, unele cu valoare arhitecturală, a devenit o metodă simplă, prin care se obţin parcele generoase de teren în zone-cheie ale Capitalei. Ulterior, cu insistenţă şi mai ales profitând de breşele legislaţiei româneşti, beneficiarul îşi vede visul cu ochii. În acest ritm însă, micul Paris se va îndrepta cu paşi rapizi spre o aglomerare urbanistică fără sens.

×