x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator TVR lasă neplatită propaganda portocalie

TVR lasă neplatită propaganda portocalie

28 Mai 2012   •   10:51
TVR lasă neplatită propaganda portocalie

Televiziunea Romana a stopat remuneratia pentru toti colaboratorii TVR care sunt angajati ai altor institutii de presa, printre acestia numarandu-se Ioana Lupea, Mircea Marian, Andreea Pora, Cristian Patrasconiu, Cristian Turturica si Catalin Prisacariu.

Decizia a fost luata de Consiliul de Administratie (CA) al TVR, vineri, intr-o sedinta extraordinara in care a fost discutata situatia Televiziunii Romane, ale carei conturi au fost blocate, pe 22 mai, de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Astfel, CA al TVR a decis ca, in conditiile grave ale situatiei financiare a TVR, sa aprobe "incetarea remuneratiei pentru colaboratorii din publicistica ce sunt angajatii altor institutii de presa", au declarat reprezentantii Televiziunii Publice.

Lucia Hossu Longin, membru al CA, a declarat ca remuneratia a fost oprita doar pentru jurnalistii de la diverse institutii de presa care colaborau cu TVR "pe sume foarte mari", nu si pentru colaboratorii din cultura, care au un alt tip de contracte cu Televiziunea Romana.

"A fost stopata remuneratia pentru colaboratori precum cei de la Evenimentul zilei, Romania Libera, 22 si altii, care aveau contracte cu Televiziunea Romana de valori foarte mari. Acestia nu mai pot fi remunerati in conditiile date, in care nu se mai face nicio plata a drepturilor de autor", a spus Lucia Hossu Longin.

Potrivit acesteia, cei afectati de decizia CA sunt: Mircea Marian, Ioana Lupea, Cristian Patrasconiu, Cristian Turturica, Andreea Pora si Catalin Prisacariu.

"Unii dintre acestia aveau contracte de colaborare cu TVR pe sume uriase, de 100 de milioane de lei pe luna. Vorbim de contracte precum cele de angajare, in care colaboratorii primeau o suma fixa, in fiecare luna. Suntem asediati de cate plati se fac pentru colaboratori. Avem suficient de multi profesionisti in TVR care pot sa faca comentarii politice", a spus Lucia Hossu Longin.

"Nu putem sa ne mai ingaduim asemenea sume. Trebuie sa taiem in carne vie. S-a pus lacatul pe TVR si trebuie sa actionam ca atare", a spus Lucia Hossu Longin. "Chiar si colegii de la PDL din CA al TVR sunt foarte responsabili. Au fost alaturi de noi in foarte multe momente esentiale, cum este si cel privind incetarea remuneratiei pentru acesti colaboratori", a explicat Longin.

In schimb, TVR nu renunta la colaborari cu personalitati precum Horia Roman-Patapievici, Alex Stefanescu, Daniel Cristea-Enache, care au rubrici la TVR Cultural, a spus Lucia Hossu Longin.

Ea a facut referire si la emisiunea "La mustata", difuzata la TVR 2, de luni pana joi, si prezentata de Constantin Trofin, care este si redactor-sef al Redactiei Programe Speciale din TVR.

"Pe langa salariul pe care il primeste ca redactor-sef, el mai primeste bani si pe fiecare editie a emisiunii 'La mustata'. Atunci salariul pentru ce il mai ia, daca isi aloca bani si pentru fiecare editie a emisiunii sale?", a spus Lucia Hossu Longin.

Referitor la faptul ca in sedinta de vineri a CA s-a luat in discutie o eventuala defiintare a televiziunilor TVR 3 si/ sau TVR Info, din punctul de vedere al Luciei Hossu Longin TVR 3 nu poate fi desfiintat pentru ca "este oglinda televiziunilor regionale".

Situatia TVR Info va fi analizata insa in urmatoarea sedinta a CA al TVR, a carei data nu a fost inca stabilita, a mai spus Longin.

"Sunt sume foarte mari de bani alocate pentru TVR Info si multe persoane angajate. La TVR Info s-au facut foarte multe angajari, dar stirile TVR Info sunt realizate tot de catre cei 17 reporteri de la Jurnalul TVR 1. Acestia fac stirile si pentru TVR Info si pentru site-ul tvrinfo.ro, lansat recent si pentru care au mai fost angajati vreo 20 de oameni. In loc sa fie angajati oameni la Jurnalul TVR 1, cei 17 reporteri de acolo sunt alergati in conditiile in care li s-au diminat si platile pe weekend", a spus Lucia Hossu Longin.

Ea a mai spus ca desi Alexandru Lazescu, presedintele - director general al TVR, ar fi afirmat ca pe perioada mandatului sau au fost angajate 50 de persoane, numarul total este mult mai mare. "Au fost angajati 600 de oameni de cand conduce el institutia", a spus Longin.

Pe de alta parte, Lucia Hossu Longin a spus ca CA al TVR a decis si "inghetarea emisiilor pe perioada verii". "O sa fie produse doar stiri si, in rest, vor fi difuzate reluari", a spus Lucia Hossu Longin, precizand ca nu este nicio rusine in acest lucru, avand in vedere ca majoritatea televiziunilor difuzeaza reluari pe perioada verii.

"De multa vreme cerem o lista a emisiunilor si costurilor lor", a mai spus Lucia Hossu Longin.

Totodata, CA asteapta de la Lazescu si raportul controlului efectuat de Curtea de Conturi la TVR, pe baza caruia au fost blocate conturile Televiziunii Romane. (Mediafax)

×