x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucigaşii lui Marian Cozma, condamnaţi definitiv şi în dosarul de ultraj!

Ucigaşii lui Marian Cozma, condamnaţi definitiv şi în dosarul de ultraj!

de Istvan Deak    |    15 Noi 2013   •   14:55
Ucigaşii lui Marian Cozma, condamnaţi definitiv şi în dosarul de ultraj!

Curtea de Apel Szombathely a pronunţat vineri dimineaţă sentinţele definitive în cazul grupului de 25 de persoane care a descins în noaptea de 8 februarie 2009 în localul Patriota din Veszprem, cauzând în final moartea handbalistului român Marian Cozma. Instanţa i-a găsit vinovaţi de ultraj pe membrii grupului şi a menţinut pedepsele dictate de Judecătoria Veszprem în cazul principalilor inculpaţi R.Sandor, N.Gyozo, I.Sztojka. Cea mai mare pedeapsă în acest dosar a primit-o R.Sandor, 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, instanţa stabilind că, pe lângă uciderea lui Marian Cozma, R.Sandor se face vinovat şi de săvârşirea altor infracţiuni. Avocaţii inculpaţilor solicită comasarea pedepselor pronunţate în cele două dosare, dar instanţa încă nu s-a pronunţat dacă va aproba acest lucru sau va adăuga anii de închisoare la sentinţa iniţială. În cazul pedepselor până într-un an, instanţa a decis diminuarea lor.

Istoricul cazului
Handbalistul român Marian Cozma a fost înjunghiat mortal, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, în localul Patriota din Veszprem, Ungaria, în timp ce petrecea, în linişte, împreună cu colegii de echipă. Judecătoria Veszprem i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe doi dintre vinovaţii pentru moartea lui Marian, Raffael Sandor si Nemeth Gyozo. Alţi patru complici au primit pedepse cuprinse între 3 şi 20 de ani: Ivan Sztojka-20, Pal Gabor 5, Bihari Csaba 4 şi concubina lui Raffael 3 ani. Avocaţii inculpaţilor au înaintat un recurs. Curtea de Apel Gyor a reanalizat cazul şi a redus pedepsele principalilor trei inculpaţi de la închisoare pe viaţă la doar 18 ani, în timp ce Ivan Sztojka a primit o pedeapsă de doar 8 ani. Presiunile opiniei publice şi cele ale presei ungare, susţinute şi de ministrul de Justiţie, au dus la redeschiderea cazului la Curtea Supremă de Justiţie Kuria. Aceasta a menţinut pedepsele principalilor doi inculpaţi, însă i-a mărit pedeapsa lui Ivan Sztojka de la 8 la 13 ani.

Paralel, procuratura a deschis un alt dosar de ultraj pe numele tuturor celor 25 de membri ai grupului. Judecătoria Veszprem i-a condamnat la pedepse între 6 luni şi 3 ani şi 6 luni pe membrii grupului. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Szombathely, care a dictat vineri, 15 noiembrie, sentinţele definitive. Tot în paralel se desfăşoară încă un proces la Tribunalul Budapesta, unde familia Cozma solicită despăgubiri de la cei vinovaţi pentru moartea lui Marian. 

×