x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ucigaşul lui Marian Cozma, despăgubit cu zeci de mii de euro. Familia handbalistului nu primeşte nimic

Ucigaşul lui Marian Cozma, despăgubit cu zeci de mii de euro. Familia handbalistului nu primeşte nimic

de Istvan Deak    |    10 Iul 2014   •   19:57
Ucigaşul lui Marian Cozma, despăgubit cu zeci de mii de euro. Familia handbalistului nu primeşte nimic
Sursa foto: MARKO DJURICA/REUTERS

Au trecut cinci ani şi jumătate de când handbalistul român Marian Cozma, alintat de cunoscuţi “Păsărilă”, a fost înjunghiat mortal, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, în localul Patriota din Veszprem, Ungaria, în timp ce petrecea, în linişte, împreună cu colegii de echipă.
Familia lui Marian nu a primit încă nici un fel de despăgubiri în urma tragediei, deşi vinovaţii ar fi avut de unde să plătească. Pe rolul Tribunalului Budapesta există un proces intentat de familia Cozma, în care se solicită despăgubiri materiale de 250 de milioane de forinţi, echivalentul a 800.000 de euro. “Anul acesta nu ne putem aştepta la un verdict definitiv în procesul privind despăgubirile. Familia îndoliată a sportivului se află într-o situaţie materială tot mai dificilă. Starea lor de sănătate s-a deteriorat tot mai mult în ultimii ani. Petre Cozma solicită un sfert de miliard de forinţi de la inculpaţii R.Sandor, N.Gyozo şi Sz. Ivan”, notează jurnaliştii maghiari de la cotidianul Blikk.

Sechestru pe avere
Averea celor trei a fost pusă sub sechestru încă din momentul în care avocatul familiei Cozma, Helmeczy Laszlo, a semnalat că familia va solicita despăgubiri. “Cel puţin unul dintre cei condamnaţi pentru crimă, Sztojka Ivan, ar fi avut de unde să plătească, fiindcă tocmai a încasat de la statul ungar o despăgubire de ordinul milioanelor de forinţi (n.r - zecilor de mii de euro), după ce s-a dovedit că a stat nevinovat mai multe luni în puşcărie pentru uciderea soţilor Prikkel. Din banii aceştia, el nu a cedat nimic familiei handbalistului român”, mai scrie Blikk. “În condiţiile în care statul ungar nu a virat încă această sumă, noi solicităm ca aceasta să fie transferată direct şi imediat familiei Cozma, în baza despăgubirilor pe care ar trebui să le plătească Sz. Ivan în acest caz. Există o promisiune a inculpatului în acest sens, făcută chiar în timpul procesului pentru crimă”, a comentat avocatul Helmeczy Laszlo.

Au scăpat de închisoarea pe viaţă

Judecătoria Veszprem i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe doi dintre vinovaţii pentru moartea lui Marian, Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo. Alţi patru complici au primit pedepse cuprinse între 3 şi 20 de ani: Ivan Sztojka - 20, Pal Gabor 5, Bihari Csaba 4 şi concubina lui Raffael 3 ani. Avocaţii inculpaţilor au înaintat un recurs. Curtea de Apel Gyor a reanalizat cazul şi a redus pedepsele principalilor trei inculpaţi de la închisoare pe viaţă la doar 18 ani, în timp ce Ivan Sztojka a primit o pedeapsă de doar 8 ani. Presiunile opiniei publice şi cele ale presei ungare, susţinute şi de ministrul de Justiţie, au dus la redeschiderea cazului la Curtea Supremă de Justiţie, Kuria. Aceasta a menţinut pedepsele principalilor doi inculpaţi, însă i-a mărit pedeapsa lui Ivan Sztojka de la 8 la 13 ani.
 
Iluzia despăgubirilor

Avocatul familiei Cozma, Helmeczy Laszlo, a cerut in 2012 ca statul ungar să renunţe la încasarea cheltuielilor de judecată în favoarea familiei Cozma. "În condiţiile în care sub sechestru se află doar bunuri materiale în valoare de 40-50 de milioane de forinţi, care nu acoperă pretenţiile familiei Cozma, am depus o cerere prin care solicităm ca statul să renunţe la încasarea cheltuielilor de judecată de 74,6 milioane de forinţi. Doar aşa ar putea ajunge familia Cozma în posesia unei despăgubiri substanţiale", a declarat Helmeczy, însă dorinţa sa nu a fost luată în considerare. Procesul este încă pe rol la Tribunalul Budapesta.

×
Subiecte în articol: marian cozma